21 Αυγ 2010

Ο Μάικλ Μούρ στο πλευρό του στρατιώτη που έδωσε στοιχεία στο WikiLeaks


Στο πλευρό του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ, που κατηγορείται για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών ασφαλείας στο WikiLeaks, τάχθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.
Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορκισμένος εχθρός του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και της πολιτικής του κατά του «άξονα του κακού», ο Μουρ ανακοίνωσε μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης στο Associated Press ότι θα προσφέρει 5.000 δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα της υπεράσπισής του στρατιώτη. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είπε, επίσης, ότι ελπίζει η κοινή γνώμη να καταλάβει πως ο Μάνιγκ αποκάλυψε στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου». «Έκανε μία γενναία και πατριωτική πράξη» τόνισε ο Μουρ.
Χαρούμενος για την υποστήριξη του Μουρ δήλωσε ο επικεφαλής του Δικτύου για την Υποστήριξη του Μπράντλι Μάνινγκ, Μάικ Γκογκούλσκι. Έργο του Δικτύου είναι να συγκεντρώσει χρήματα για τη νομική υπεράσπιση του στρατιώτη. Ο 22χρονος Μπράντλι Μάνινγκ κατηγορείται ότι έδωσε στο WikiLeaks απόρρητα στοιχεία για τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων αναφορικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και για τη διαρροή του βίντεο από επιδρομή ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, το 2007, που στοίχισε τη ζωή σε 11 αμάχους, μεταξύ των οποίων ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters και ο οδηγός του.Προς το παρόν, ο Μάνινγκ κρατείται σε φυλακή στη Βιρτζίνια και παραμένει άγνωστο εάν θα δικαστεί από στρατοδικείο ή από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς