16 Δεκ 2009

Η ανεργία τρελλαίνει τους ανθρώπους

Πέρα από τα πρακτικά, καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, η ανεργία έχει σοβαρές συνέπειες και στην ψυχική υγεία όσων πλήττονται από αυτήν.
Την αποτύπωση της εικόνας των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης επιχείρησε έρευνα των «New York Times»/CBS.

Πάνω από τους μισούς ανέργους δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους για να τα βγάλουν πέρα και σχεδόν ανάλογο ποσοστό αναγκάστηκαν να σταματήσουν ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα γιατί δεν τους έφταναν τα λεφτά.

Σχεδόν οι μισοί από τους 708 ανέργους ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι έπαθαν κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη, 55% μάλιστα ανέφεραν συγκεκριμένα ότι πάσχουν από αϋπνίες.

Τέσσερις στους δέκα γονείς είδαν τα παιδιά τους να αλλάζουν συμπεριφορά, κάτι που αποδίδουν στη νέα κατάσταση ζωής της μαμάς ή του μπαμπά και περίπου οι μισοί είπαν ότι η ανεργία προκάλεσε ένταση στο σπίτι με πιο συχνούς τσακωμούς. «Ολη η ζωή σου επηρεάζεται. Ολες οι σχέσεις σου. Δεν μπορείς πια να είσαι ευτυχής. Εξαφανίζεται η αυτοεκτίμησή σου», περιέγραψε την κατάστασή της μια 50χρονη από το Ουισκόνσιν που έχασε τη δουλειά της ως μάνατζερ σε αρχιτεκτονικό γραφείο.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι τον περισσότερο καιρό αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή κυρίως συνεπεία της ανεργίας. Ενα πέμπτο όσων ρωτήθηκαν είπαν ότι αναγκάστηκαν να πάρουν δελτία διανομής τροφίμων από μη κυβερνητική ή θρησκευτική οργάνωση.

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, 40% άλλαξαν ή σκέπτονται σοβαρά να αλλάξουν τόπο διαμονής, αναζητώντας την πόλη εκείνη που θα τους εξασφαλίσει δουλειά και δύο τρίτα έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα. Το 44% μάλιστα έχουν ήδη μπει σε προγράμματα κατάρτισης.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ανεργία, το 26% των ενήλικων ανέργων τις επιρρίπτουν στον Τζορτζ Μπους, το 12% στις τράπεζες, το 8% στη μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό και το 3% στον Μπαράκ Ομπάμα.
Μπορεί όμως η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης; Οι άνεργοι που ρωτήθηκαν είναι διχασμένοι. Το 47% λένε «ναι» και το 44% «όχι». Και γενικά, τι επιφυλάσσει το μέλλον; Η αγορά θα βελτιωθεί, θεωρεί το 39%, θα μείνει όπως είναι, λέει το 36%, θα χειροτερέψει, πιστεύει το 22%.
Πηγή: Ανεργοι Δημοσιογράφοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς