3 Ιουλ 2015

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιτελέσουν το λειτούργημά τους





                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας, καθώς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην προ του δημοψηφίσματος εβδομάδα. 

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ αγωνιστήκαμε κατά των μνημονίων που κατάργησαν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, δημιούργησαν άνεργους, ελαστικά εργαζόμενους και νεόπτωχους, που προκάλεσαν χιλιάδες  αυτοκτονίες, λουκέτα, πόνο και δυστυχία. Αντισταθήκαμε, δυστυχώς χωρίς επιτυχία, στη μετατροπή του συνδικαλιστικού μας Σωματείου σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και την ταπείνωση των συναδέλφων μας που αντί για δουλειά τους προσφέρθηκαν πακέτα τροφίμων.

Οι απόψεις μας είναι γνωστές και γιαυτό η θέση μας είναι δεδομένη. Αυτή τη στιγμή, όμως, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε ως άνθρωποι και -ακόμα- λειτουργοί του Τύπου και να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τη θέση μας, για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, στην πλειοψηφία τους , έχουν μετατραπεί σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα κάθε μέσο που η τεχνολογία επιτρέπει και καταπατώντας κάθε κανόνα δεοντολογίας αλλά και ηθικής ώστε να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και διχασμού. Τα ΜΜΕ τα οποία, στην πλειοψηφία τους έχουν πλέον  πετάξει όχι μόνο τις μάσκες, αλλά και τα ιμάτιά τους, μένοντας γυμνά σε όλη την ασχήμια τους όταν ξεχνούν το ρόλο τους μέσα σε μία δημοκρατία και εκφράζουν, με μονομέρεια και εμπάθεια, συμφέροντα που κάθε άλλο παρά αφορούν το λαό στου οποίου την πλήρη και αληθινή ενημέρωση θα έπρεπε να είναι ταγμένα. 

Δελτία ειδήσεων στα οποία αποτυπώνεται μόνο η μία πλευρά κι αν ξεφύγει κάποια διαφορετική άποψη «κόβεται» στο αέρα. 

Δελτία ειδήσεων όπου εξαφανίζονται, κυριολεκτικά, σημαντικά για την ενημέρωση του πολίτη γεγονότα (όπως για παράδειγμα η προηγούμενη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ  όπως φάνηκε καθαρά από στατιστικά στοιχεία πολίτη!!!) και αποκλείεται ή υποβαθμίζεται κάθε εκδήλωση που τάσσεται υπέρ της απόρριψης της πρότασης των δανειστών, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας όπου καθημερινά αυξάνεται ο όγκος των Ευρωπαίων που στηρίζουν τον ελληνικό λαό!  .

Δελτία ειδήσεων όπου ο «πολύτιμος» τηλεοπτικός χρόνος καταναλώνεται σε δεκάδες συνεντεύξεις συνταξιούχων με μοναδική ερώτηση « τι θα κάνετε με τα 120 ευρώ» χωρίς ποτέ να ερωτάται πόση είναι η σύνταξή του συνολικά, μετά τις περικοπές ή πολίτες για τα 60 ευρώ των ΑΤΜ χωρίς ποτέ να ερωτούνται αν έχουν δουλειά ή είναι άνεργοι ή απλήρωτοι τα τελευταία επτά χρόνια.

Η παραπάνω τακτική, των αποκαλούμενων και ως “καθεστωτικών ΜΜΕ” σε αντιδιαστολή με την κάλυψη της επικαιρότητας από την ΕΡΤ, καταδεικνύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, γιατί οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δώσαμε μάχη κατά του χουντικού μαύρου και υπέρ της (επανα)λειτουργίας της ΕΡΤ, της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και όχι κρατικής Ραδιοτηλεόρασης!


ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιτελέσουν το λειτούργημα που επέλεξαν να υπηρετήσουν (και) επαγγελματικά, με αξιοπρέπεια.

Υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι να παρουσιάζουν ισότιμα όλες τις πλευρές, να ενημερώνουν τους πολίτες έντιμα και να τους προσφέρουν ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας.  Χωρίς να μεροληπτούν και χωρίς να διαμορφώνουν κλίμα αποπροσανατολισμού ή ακόμη χειρότερα εκφοβισμού με ωμές παρεμβάσεις ακόμα και στην κοινή λογική, παρεμβάσεις που δεν εκθέτουν απλά τους ίδιους αλλά και όλον τον κλάδο. 

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ καλούμε τα όργανα δεοντολογίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέση, πριν οι αγανακτισμένοι από την προπαγάνδα πολίτες (είτε τάσσονται υπέρ του ναι, είτε υπέρ του όχι) ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ!

Αθήνα 3.6.2015
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς