8 Ιουλ 2013

Ο Σουν Τσου, το μαύρο στην ΕΡΤ και η Τέχνη του πολέμου


Όποιος στερείται διορατικότητας και υποτιμά τον εχθρό,
είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί.
 

Γράφει ο Επίκαιρος

Όταν θέλεις οπωσδήποτε να προκαλέσεις τον εχθρό σε μάχη, να επιτίθεσαι σε μια θέση που θα υπερασπίσει οπωσδήποτε, έλεγε ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σουν Τσου. Αν έχεις σκοπό να παρασύρεις τον εχθρό σε αναμέτρηση, να του προσφέρεις κάτι που θα αρπάξει χωρίς δεύτερη σκέψη ή να του στερήσεις ένα πράγμα που θα διεκδικήσει άμεσα και με κάθε τρόπο:
«Προσφέρετε στον εχθρό ένα δέλεαρ, για να τον προσελκύσετε. Προσποιηθείτε αταξία και χτυπήστε τον.»
Και αλλού:
 
«Έτσι, όσοι ξέρουν πώς να κάνουν τον εχθρό να κινηθεί, το επιτυγχάνουν, δημιουργώντας μια κατάσταση που θα τον αναγκάσει να αντιδράσει. Δελεάζοντάς τον με κάτι που είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να πάρει, και με δήθεν οφέλη που θα αποκομίσει, τον περιμένουν πανέτοιμοι.»
«Όταν θέλω να δώσω μάχη, ο εχθρός μου, ακόμη κι αν προστατεύεται από ψηλά τείχη και βαθιές τάφρους, δεν έχει άλλη επιλογή από το να με πολεμήσει, γιατί φροντίζω να επιτεθώ σε θέση που πρέπει να προασπίσει
«Όταν θέλω ν’ αποφύγω τη μάχη, μπορώ να το επιτύχω, ακόμα κι αν ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών,χρησιμοποιώντας μια τακτική που θα τον αιφνιδιάσει και θα τον αναγκάσει να παραιτηθεί από τα σχέδιά του
Δεν ξέρω αν στη ΝΔ διαβάζουν τέτοια πράγματα, το βέβαιο όμως είναι ότι κάτι ανάλογο έκανε πριν λίγες μέρες ο κ. Σαμαράς κλείνοντας αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Καθώς ιστορικής σημασίας γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται μάλλον σίγουρο ότι το μαύρο στην ΕΡΤ δεν ήταν ρητή εντολή της τρόικας, αφού οι δυο τρεις χιλιάδες απολύσεις μπορούσαν να προκύψουν από πιο ανώδυνα μέτωπα και ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους της χώρας. (Μπορούσαν λ.χ. να απολυθούν 2.000 δασοφύλακες από τους 7-8000 που διόρισε πελατειακώς  η ΝΔ ή να αποζημιωθούν κάποιοι της ΕΡΤ – το κλείσιμο θα κοστίσει πολύ περισσότερο)
Οι κυβερνητικοί εταίροι αιφνιδιάστηκαν επίσης και οπωσδήποτε δεν συμφώνησαν με το λουκέτο στην ΕΡΤ• η κίνηση του επικεφαλής της ΝΔ τους εκβιάζει ανοιχτά: είτε υποχωρείτε και ξεφτιλίζεστε, είτε με ρίχνετε και πάμε σε εκλογές με δική σας ευθύνη. Ενδεχομένως, η Δημάρ, το Πασόκ και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν πολιτικό συμφέρον να απαντήσουν αλλιώς στον ωμό εκβιασμό: να ακυρώσουν στη Βουλή το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης (νομικοί τρόποι υπάρχουν…), επικαλούμενοι προφανέστατους εθνικούς λόγους και να αφήσουν στον ίδιο την ευθύνη των εκλογών. Είναι λάθος τακτικής να συντομεύεις μια επώδυνη και καταστροφική πορεία του αντιπάλου…
Ο Σουν Τσου έλεγε ότι είναι φρόνιμο να επιλέγεις το πεδίο της μάχης,  να φτάνεις εκεί πριν από τον εχθρό και να τον περιμένεις ψύχραιμος και ξεκούραστος. Ο αντίπαλος φτάνει εξουθενωμένος, συχνά απροετοίμαστος και με χαμηλό ηθικό.
«Γενικά, εκείνος που φθάνει πρώτος στο πεδίο της μάχης και περιμένει τον εχθρό, έχει άνεση. Εκείνος που φτάνει αργότερα και ρίχνεται αμέσως στη μάχη, είναι εξαντλημένος».
«Ο εχθρός δεν πρέπει να γνωρίζει πού σκοπεύω να επιτεθώ. Γιατί εάν δεν το γνωρίζει, θα αναγκαστεί να προετοιμαστεί για πολυμέτωπο αγώνα. Κι όταν προετοιμάζεται για πολυμέτωπο αγώνα, αναγκάζεται να διασπάσει τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να έχω εγώ να πολεμήσω με λιγότερους».
Αν και ο Σαμαράς κινήθηκε γρήγορα, φαίνεται ότι τα όποια πλεονεκτήματα του αιφνιδιασμού εξανεμίστηκαν τις πρώτες κιόλας ώρες, καθώς απέτυχε να ελέγξει τα δημόσια μέσα που καταργούσε με πραξικοπηματικό τρόπο και τα μικρόφωνα έμειναν στα χέρια των “αντιπάλων”, οι οποίοι ενισχύθηκαν ακαριαία με την ισχυρή φυσική παρουσία χιλιάδων λαού και ένα εκρηκτικό, πολύμορφο και δημιουργικό κίνημα συμπαράστασης. Αν το πούμε στη γλώσσα τουΣουν Τσου, ο «εχθρός» συνέλαβε τα άρματα του προέδρου της ΝΔ, άλλαξε τις σημαίες τους και τα έστρεψε εναντίον του. (Η “μάχη” θα δοθεί ενδεχομένως σε γνωστό πεδίο και ο αντίπαλος δεν είναι τόσο αφελής…)
Το ερώτημα που ίσως προκύπτει είναι αν όσοι εμπνεύστηκαν ένα τέτοιο ακραίο και αντιδημοκρατικό πολιτικό στρατήγημα είχαν υπολογίσει τέτοιας μορφής αντιδράσεις. Αν δεν τις είχαν υπολογίσει, είναι σαφώς μειωμένης πολιτικής αντίληψης, αν το προέβλεψαν και το έκαναν είναι επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα, αφού διχάζουν ανοιχτά την ελληνική κοινωνία εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής φτώχειας.
Ο Σουν Τσου έλεγε ότι είναι δύσκολο να κερδίσεις έναν παρατεταμένο πόλεμο και θεωρούσε την ταχύτητα δράσης σημαντικό παράγοντα για μια λαμπρή νίκη, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες:
«Έτσι, ενώ έχουμε ακούσει για απερίσκεπτη βιασύνη στον πόλεμο, έξυπνη στρατιωτική επιχείρηση, που να παρατάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχουμε ακόμα δει.
«Γιατί δεν υπήρξε ποτέ παρατεταμένος πόλεμος, από τον οποίο να ωφελήθηκε μια χώρα.»


Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το επιτελείο του Σαμαρά έχει κάθε λόγο να επιδιώκει επιτάχυνση των εξελίξεων και όσο το δυνατόν πιο σύντομα σύγκρουση, δηλαδή εκλογές.  Κι αυτό για διάφορους λόγους:
-Θεωρεί ότι ο αντίπαλος δεν είναι έτοιμος, από πολλές απόψεις
-Διαβλέπει ότι όσο περνάει ο χρόνος θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη υπό δυσμενέστερες συνθήκες, καθώς τα μέτρα θα γίνουν ακόμα πιο σκληρά μετά τις γερμανικές εκλογές, οι άνεργοι θα χτυπήσουν τα δύο εκατομμύρια, τα ταμεία δεν θα μπορούν να δώσουν συντάξεις και το δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι κυριολεκτικά υπό κατάρρευση (σχεδιάζεται αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και κλείνουν άμεσα δεκατρία νοσοκομεία με τραγικές συνέπειες για την υγεία του ελληνικού λαού)
-Πιέζεται αφόρητα μετά το πρωτοφανές φιάσκο της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους
-Ελπίζει ότι θα διατηρήσει τη μικρή δημοσκοπική διαφορά υπέρ της ΝΔ
-Στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους: ή εγώ ή ο Τσίπρας και το χάος…
- Άγεται και φέρεται από την χουντική συνιστώσα εντός της ΝΔ (ο Βορίδης είναι πρώην πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ – την ίδια θέση κατείχε και ο Μιχαλολιάκος της χρυσής αβγής)
Ο Σουν Τσου έγραψε:
Η νίκη είναι ο βασικός στόχος κάθε πολέμου. Εάν αυτή καθυστερήσει πολύ, τα όπλα στομώνουν και το ηθικό πέφτει. Όταν τα στρατεύματα επιτίθενται σε πόλεις, η ισχύς τους θα εξασθενήσει.
Όταν ο στρατός επιδίδεται σε παρατεταμένες εκστρατείες, οι πόροι της Πολιτείας δεν θα επαρκέσουν.
Ο γενναίος αλλά παρορμητικός στρατηγός σκάβει τον τάφο των στρατιωτών του. Οι παλαιοί πολεμιστές φρόντιζαν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ηττηθούν, η νίκη μπορεί να έρθει αργότερα.  Σκοπός του πολέμου δεν είναι η μάχη, ούτε η συντριβή του αντιπάλου καθεαυτή αλλά η νίκη, αν είναι δυνατόν χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. (Κυριακάτικη εφημερίδα εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση περίπου ως ενθουσιασμένο και πολεμοχαρή αντίπαλο που διψάει για εκλογές. Νομίζω στον Σύριζα δεν ψάρωσαν…)

Κι ενώ οι αμαρτίες της ΕΡΤ είναι πασίγνωστες, αυτό που αγνοούν ίσως πολλοί είναι ότι ΟΛΑ τα ιδιωτικά κανάλια είναι ουσιαστικά παράνομα, χρωστούν εκατομμύρια στην ΕΡΤ και το ΔΗΜΟΣΙΟ από δωρεάν παροχή ειδησεογραφικού υλικού, δανειοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς, και ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ., για να κάνουν το κομμάτι τους τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Τηρουμένων πάντα των ιστορικών αναλογιών, τι θα συμβεί αν χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και ο αντίπαλος πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων;
Η παράταση του «πολέμου» με χιλιάδες λαού στο δρόμο και ένα ιστορικής σημασίας πρόγραμμα της ΕΡΤ θα προκαλεί συνεχώς απώλειες στον κ. Σαμαρά σε όλα τα επίπεδα. Ήδη η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων του πολιτισμού και εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο συντάσσονται με την ελεύθερη ΕΡΤ, η οποία εκ των πραγμάτων γίνεται σύμβολο του αγώνα για την πολιτική δημοκρατία και την ελεύθερη ενημέρωση. Ένα ζωντανό κοινωνικό πείραμα, με την δημιουργική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι γνωστό ότι τρεις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τύπου έχουν ευνοηθεί σκανδαλωδώς από τις κυβερνήσεις του Πασόκ και της ΝΔ, προκειμένου να στηρίζουν αντιστοίχως την πολιτική αυτών των κομμάτων. Τα ποσά είναι σαφώς πολύ υψηλότερα από το όποιο κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία στο κάτω κάτω προσφέρει στην κοινωνία πολύ περισσότερα από τα ιδιωτικά κανάλια.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι λοιπόν ένα πανάκριβο δώρο του Σαμαρά στους καναλάρχες, με την βάσιμη ελπίδα να τον στηρίξουν στις επόμενες εκλογές – αυτό κάνουν εξάλλου και σήμερα οι περισσότεροι. Το σκάνδαλο λοιπόν δεν είναι η ΕΡΤ, αλλά κυρίως η ύπαρξη και ο τρόπος λειτουργίας της εμπορικής τηλεόρασης. Ο κ. Σαμαράς πριόνισε τα πόδια του ελληνικού πολιτισμού και έσβησε πραξικοπηματικά ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης των Ελλήνων, για να σώσει το κόμμα του και τον εαυτό του.
Μετά τον τελευταίο ελιγμό με το Συμβούλιο της επικρατείας, η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει ουσιαστικά κλειστή και το νέο σχήμα που ετοιμάζεται θα είναι η σκιά της παλιάς ΕΡΤ, ένας οργανισμός ολιγομελής, απαξιωμένος και πλήρως ελεγχόμενος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι απορίας άξιο πώς δεν σκανδαλίζεται ο περιβόητος μέσος πολίτης από τα δισεκατομμύρια που χαρίστηκαν και χαρίζονται καθημερινά στην ολιγαρχία των ΜΜΕ και εξοργίζεται – δίκαια – μόνον από τους πράγματι υψηλούς μισθούς των στελεχών που διόρισαν οι κομματικοί εγκάθετοι.
Κι ενώ οι αμαρτίες της ΕΡΤ είναι πασίγνωστες, αυτό που αγνοούν ίσως πολλοί είναι ότι ΟΛΑ τα ιδιωτικά κανάλια είναι ουσιαστικά παράνομα, χρωστούν εκατομμύρια στην ΕΡΤ και το ΔΗΜΟΣΙΟ από δωρεάν παροχή ειδησεογραφικού υλικού, δανειοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς, και ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ., για να κάνουν το κομμάτι τους τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Βρίσκω τραγικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας το να φαίνονται «πολλά» τα μόλις πενήντα ευρώ που πληρώνουμε το χρόνο για πέντε τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT world, ΕΡΤ HD), επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα (91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα Φωνή της Ελλάδας), τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο), δεκαεννιά περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, την «Ραδιοτηλεόραση» συν το κανάλι της Βουλής, ενώ είναι «λίγα» τα λεφτά που πληρώνουν για συνδρομές στα ιδιωτικά ψηφιακά κανάλια. Όπως και να ‘χει, ο κ. Σαμαράς παρέδωσε την τελευταία γραμμή δημοκρατικής άμυνας των πολιτών απέναντι στην ασυδοσία των εμπορικών ΜΜΕ. Δεν νομιμοποιείται να το κάνει, καθώς ούτε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε σοβαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει, ούτε οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν, ούτε το σύνταγμα το επιτρέπει, σύμφωνα και με την ερμηνεία πολλών συνταγματολόγων και νομικών.
Αντί λοιπόν να διορθώσουν την κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ρουσφέτια και την αποδεδειγμένη ανικανότητα τους, έρχονται να γκρεμίσουν εκ θεμελίων αυτό που έχτισαν δύο γενιές Ελλήνων. Οι καλοί πατριώτες, χωρίς να έχουν να προτείνουν ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, μάς στέλνουν πακέτο στις τούρκικες σειρές και την φτήνεια των μεσημεριανάδικων. Τα περί γόρδιου δεσμού είναι καθαρές ανοησίες: μόνοι τους δημιουργούν αδιέξοδα και έρχονται δήθεν να δώσουν λύσεις. Αν υπάρχει κάποιος δεσμός που πρέπει ν’ αποκοπεί, είναι αυτός που συνδέει μια χούφτα ανθρώπους του χρήματος με την άμεση άσκηση πολιτική εξουσίας και το πελατειακό δίκτυο των κομμάτων με την ΕΡΤ – δεν έχουν όμως κότσια για κάτι τέτοιο και καταφεύγουν στην πολιτική προστασία των επιχειρηματιών, ενώ όφειλαν με βάση το Σύνταγμα να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.
Ο αστάθμητος παράγων που ανέτρεψε ορισμένα από τα σχέδια του κ. Σαμαρά ήταν η δυναμική στάση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, η μεγάλη κινητοποίηση των αλληλέγγυων πολιτών και η φυσική παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. (Έχω την αίσθηση ότι σχεδίαζαν ξαφνική κατάληψη του χώρου από τα ΜΑΤ…) Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να χάνει μια μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι αντίπαλοί του δεν πέτυχαν ακόμη μια καθαρή νίκη….

     Ο Σουν Τσου έλεγε: ο σοφός στρατηγός κερδίζει τις μάχες, χωρίς ποτέ να σφάλλει. «Χωρίς να σφάλλει»σημαίνει πως ό,τι κάνει συμβάλλει στη νίκη του.  Έτσι νικά έναν εχθρό που είναι ήδη ηττημένος.
 πηγή:eranistis

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΥΛΑΚΗΣ ΣΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΕΧΕΙ 50 ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς