7 Ιουν 2013

ALTER CHANNEL: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

του Δημήτρη Παπαδημητρίου, 

εν επισχέσει δημοσιογράφου ALTER CHANNEL


 Αρχές Ιουνίου 2013: Περίπου 2,5 χρόνια μετά την αρχή της κατάρρευσης του καναλιού, οι φήμες για παρασκηνιακές κινήσεις που αφορούν την επαναλειτουργία του και άλλες που προεξοφλούν το τέλος του, κορυφώνονται. Άλλοι εργαζόμενοί του έχουν ξεγράψει την ιστορία αυτή και συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς να περιμένουν πια τίποτα. Άλλοι πάλι, που έχουν συνδέσει τη συνέχεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και τη διευθέτηση των ογκωδών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με τη συνεργασία τους με το ALTER, κρατάνε την ανάσα τους και τα στομάχια τους σφίγγονται όσο περισσότερο πλησιάζει ο καιρός των ανακοινώσεων των δικαστικών αποφάσεων, καθώς οι οιωνοί μεν δεν είναι καλοί, αλλά από την άλλη πάλι, δε θέλουν να το πιστέψουν… Παρότι η κατάσταση φαίνεται εκτός ελέγχου και ότι απλώς εκκρεμούν οι ανακοινώσεις που θα επισημοποιήσουν το οριστικό τέλος του ALTER, όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, βαθιά μέσα τους ελπίζουν να γίνει η μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Τι πιθανότητες όμως, έχει κάτι τέτοιο να συμβεί;

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του προβλήματος της επιχείρησης (φέρεται να οφείλει στους πιστωτές της περίπου 400 εκ. € και έχει συμπληρώσει κλειστή ήδη 1,5 χρόνο), τις ευρύτερες συνθήκες (τα τηλεοπτικά κανάλια που λειτουργούν είναι υπεράριθμα) και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης (έλλειψη ρευστότητας στην αγορά για επενδύσεις + μπλοκάρισμα δανείων από την τρόικα, καταβαράθρωση των εσόδων από τις διαφημίσεις, περιορισμός των οικονομικών διευκολύνσεων από το Δημόσιο κ.α.), η ανακοίνωση της πτώχευσης ίσως προκαλέσει ανακούφιση στους μετόχους της, δεδομένων και των εξής: στην περίπτωση που η επιχείρηση πτωχεύσει, η μόνη επίπτωση γι΄ αυτούς είναι απλώς ότι τη χάνουν και δε θα έχουν πια κανάλι και από ΄κει και πέρα, δεν έχουν να δώσουν λόγο σε κανέναν (εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές) για τις οφειλές της και όλα αυτά φεύγουν από πάνω τους. Η μόνη εκκρεμότητα είναι προς το Δημόσιο, κι αυτή πάλι, μόνο γι΄ αυτούς που ασκούσαν τη διεύθυνσή της την επίμαχη περίοδο, οι οποίοι τακτοποιούν (αν το αποφασίσουν, βέβαια) τις συγκεκριμένες οφειλές και ¨καθαρίζουν¨. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, έχουν οι μέτοχοι τη διάθεση καταρχήν, να ασχοληθούν άλλο με την υπόθεση; Έχουν στη συνέχεια, τη δυνατότητα να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια, για να ξαναμπούν στο παιχνίδι; Θα τους το επιτρέψουν;.. Η ανακοίνωση της επικείμενης επιστροφής του Ν. Χατζηνικολάου στην τηλεόραση (ο οποίος είχε δεσμευτεί δημοσίως ότι θα περιμένει το ALTER μέχρι το τέλος), μέσα από άλλη συχνότητα, μοιάζει να είναι ταφόπλακα και των τελευταίων ελπίδων και να φέρνει το τέλος ακόμα πιο κοντά.

 Από τη στιγμή που ο δικαστικός μεσολαβητής καταθέσει την έκθεσή του (κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα), όπου, υπό τις παρούσες συνθήκες, η γνωμοδότησή του σχετικά με τη διάσωση της εταιρίας δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική, η εταιρία οδηγείται σε πτώχευση και εισέρχεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, μέσα στους επόμενους έξι μήνες περίπου. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση που ανακοινωθεί η πτώχευση της εταιρίας, η επιχείρηση μπορεί να επαναλειτουργήσει αν οι μέτοχοί της έρθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές της και εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανασύστασής της (πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκπρόθεσμο σχέδιο εξυγίανσής της), αρκεί να προλάβουν την ανάκληση της άδειας χρήσης της συχνότητας που εξέπεμπε το κανάλι, που της έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για όσο πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας, που είναι και το μόνο αξιόλογο περιουσιακό της στοιχείο. Η διαδικασία αυτή είναι θεωρητικά σύντομη, αλλά -ελέω της εμπλοκής του Δημοσίου- μπορεί να χρειαστούν και κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί και στην περίπτωση αυτή, το να αναλάβει κανείς τις υποχρεώσεις της εταιρίας είναι αδιανόητο. Έχουν λόγους όμως, ενώ παραμένουν αδρανείς εδώ και έξι μήνες, να κάνουν κάτι, έστω και τότε;.. Πρόκειται για ελιγμό ή τα έχουν όντως παρατήσει;

Οι εξελίξεις πλησιάζουν, η αγωνία κορυφώνεται και σύντομα τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Η ιστορία του ALTER φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και ότι τίποτα δεν μπορεί πια να αλλάξει, όμως λίγη ακόμα υπομονή είναι αρκετή για να παρακολουθήσουμε την κατάληξη του σήριαλ αυτού και να την προσεγγίσουμε με ασφάλεια. Στην Ελλάδα ζούμε, άλλωστε…

Πριν φτάσουμε βέβαια στο σημείο αυτό, διαδραματίστηκε μία σειρά ενεργειών και γεγονότων, που λίγο ή πολύ επηρέασαν τις εξελίξεις και έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης:


Οκτώβριος 2010: Μέχρι το μήνα αυτό, οι εργαζόμενοι του ALTER Channel πληρώνονται κανονικά ό,τι έχουν συμφωνήσει. Μάλιστα, ο μισθός προστίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε υπαλλήλου την τελευταία ημέρα του μήνα και αν η ημέρα αυτή είναι αργία, τα χρήματα καταβάλλονται ακόμα νωρίτερα, από την τελευταία εργάσιμη. Κανείς δε φαντάζεται αυτό που θα επακολουθήσει.

Χριστούγεννα 2010: Το κανάλι για πρώτη φορά χρωστά στους υπαλλήλους του τους τελευταίους δύο μισθούς + το δώρο των Χριστουγέννων και αρχίζουν συζητήσεις για τις πρώτες αντιδράσεις. Δύο, τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στο κανάλι γίνεται συνέλευση, στην οποία συζητείται πρόταση για στάση εργασίας την ώρα του δελτίου ειδήσεων. Ο Ν. Χατζηνικολάου εμφανίζεται και ανακοινώνει ότι μίλησε με το μεγαλομέτοχο Γ. Κουρή και μεταφέρει το μήνυμα να μην προγραμματιστούν κινητοποιήσεις, διότι άμεσα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Φέρεται να έχει προηγηθεί συνάντηση των Γ. και Α. Κουρή με τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους κορυφαίους παρουσιαστές εκπομπών του καναλιού, στο γραφείο του Κ. Γιαννίκου, με απόντα τον ίδιο, όπου τους ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει Γιαννίκος και στο εξής αναλαμβάνουν αυτοί τη διοίκηση. Μέσα στις γιορτές πάντως, οι εργαζόμενοι εξοφλούνται και, αν και έχουν ενοχληθεί μ΄ αυτή την ασυνέπεια, μάλλον κανενός δεν του περνάει από το μυαλό ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που το ALTER δεν του χρωστάει ούτε €…

Χριστούγεννα 2010 - Πάσχα  2011: Το κανάλι δεν πληρώνει κανέναν υπάλληλό του ούτε καν έναντι των οφειλόμενων. Τα συναισθήματα των εργαζόμενων είναι ανάμικτα: έκπληξη, ανησυχία, σύγχυση, αγανάκτηση, οργή... Στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει παιχνίδια επιβολής ισχύος από ομάδες εργαζόμενων που προσπαθούν να επωφεληθούν από την έκρυθμη κατάσταση και να εδραιώσουν μια ευρύτερη κυριαρχία σε πεδία πέραν της αρμοδιότητάς τους (γιαννικικοί, τεχνικοί, πολιτικές παρατάξεις, κ.α.), και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο αντικρουόμενες, αλλά αλλοπρόσαλλες προτάσεις αντίδρασης, κάποιες εκ των οποίων στερούνται λογικής και απλώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Οι φήμες μιλάνε για έντονο ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη, ο οποίος σχετικά πρόσφατα τα έχει ¨σπάσει¨ με το συνέταιρό του στο ΣΚΑΙ Γ. Αλαφούζο και αναζητά νέα στέγη στα ΜΜΕ και αυτό δίνει ελπίδα στους εργαζόμενους.
Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, το Πάσχα πλησιάζει με συνελεύσεις επί συνελεύσεων, όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και προς τα πού πάει, αξιολογούν τις αλλεπάλληλες, απατηλές υποσχέσεις της εργοδοσίας και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.

21 Απριλίου 2011 (Μεγάλη Πέμπτη): Η εργοδοσία έχει υποσχεθεί εξόφληση των οφειλομένων, αλλά καταβάλλει στους εργαζόμενους το δώρο του Πάσχα + το 24% του μισθού του καθένα, και οι εργαζόμενοι προχωρούν άμεσα σε επίσχεση. Τις επόμενες ημέρες προβάλλεται μέσα από τη συχνότητά του για κάποιες ώρες μία κάρτα διαμαρτυρίας, που ετοιμάστηκε από εργαζόμενούς του.

30 Μαΐου 2011: Ο μεγαλομέτοχος Γ. Κουρής εμφανίζεται ενώπιον πολλών δεκάδων εργαζόμενων του καναλιού στην αίθουσα σύνταξης των ειδήσεων και ανακοινώνει ότι εφεξής αναλαμβάνει αυτός τη διοίκηση και ότι θα μοιράσει στους εργαζόμενους 1.800.000 €. Επίσης, λέει ότι θα ξεκοιλιάσει τον Κ. Γιαννίκο, αν αυτός έχει ¨φάει¨ πάνω από 10 εκ. € (τα πρώτα 10 εκ. τα χάρισε, μετά τα 10 ενοχλούνταν τότε…), αναφέρεται στο ενδιαφέρον της εταιρίας ARGO CAPITAL, συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία, για το κανάλι (ως εκπρόσωπος της οποίας μάλιστα, παραβρίσκεται ο Τ. Καζίνος), και τονίζει ότι το δελτίο ειδήσεων πρέπει να είναι πρώτο και ότι αν κάποιος δημοσιογράφος έχει ένα θέμα που το κανάλι δεν το παίζει, να το πηγαίνει πλέον σ΄ αυτόν και όχι στους αρμόδιους αρχισυντάκτες και διευθυντές.

Η συνέλευση των εργαζόμενων του καναλιού αποφασίζει να γίνει αποδεκτή η πρόταση Κουρή, αλλά κατά τη συζήτηση για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα, οι εκπρόσωποι των τεχνικών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής συζήτησης και επιδεικνύοντας συναδελφική αλληλεγγύη, ανακοινώνουν ότι συμφωνούν μόνο αν μοιραστούν το 1.200.000 € και τα άλλα δύο σωματεία μαζί τις 600.000 € και αποχωρούν. Οι δημοσιογράφοι δε δέχονται το συγκεκριμένο διακανονισμό και απειλούν ότι θα συνεχίσουν την επίσχεση. Έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκεται η χρυσή τομή και όσοι τεχνικοί είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα, εισπράττουν τέσσερα μηνιάτικα και εξοφλούνται, ενώ δημοσιογράφοι και διοικητικοί συμφωνούν να επιστρέψουν με 2.440 €/ άτομο, ανεξαρτήτως μισθού. Η επίσχεση διακόπτεται και, με τη συμφωνία ότι η καταβολή του μισθού θα γίνεται εφεξής κάθε 15 μέρες και ότι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η εξόφληση των οφειλόμενων, επιστρέφουν όλοι στη δουλειά.

Αρχές Ιουλίου 2011: Το αρμόδιο δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας ¨Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.¨, ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, για έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής στο καθεστώς που προβλέπουν οι διατάξεις του περίφημου πια, άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα (ΠτΚ). Αυτό σημαίνει ότι καταρχήν, η εταιρία είναι προστατευμένη από τους πιστωτές της μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία υπολογίζεται σε τρεις + έναν μήνες από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από τον πραγματογνώμονα που θα ορίσει το δικαστήριο.

Οι εργαζόμενοι πληρώνονται ανά περίπου 15 ημέρες, με κάποιες καθυστερήσεις, το μισθό τους, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, και μάλιστα, γύρω στις 20 Ιουλίου, πολλοί εισπράττουν και το επίδομα άδειας. Το πρόγραμμα του ALTER συνεχίζεται κανονικά, καινούριες, καλοκαιρινές εκπομπές ξεκινούν, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια και όλο και κάπου πηγαίνουν διακοπές, και για δεύτερη φορά στο κανάλι αποκαθίσταται μια επιφανειακή έστω, ηρεμία και στους αισιόδοξους μια ελπίδα ομαλοποίησης της λειτουργίας του, σε συνθήκες βέβαια, λεπτών ισορροπιών. Δυστυχώς, ούτε αυτή τη φορά θα κρατήσει πολύ…

30 Αυγούστου 2011: Μόνο ένα μικρό μέρος των τεχνικών πληρώνεται το μισθό Αυγούστου και οι συνελεύσεις για προγραμματισμό κινητοποιήσεων αρχίζουν ξανά.

Αρχές Σεπτεμβρίου 2011: Πρώτα οι δημοσιογράφοι κάνουν 24ωρη απεργία και την επόμενη μέρα οι τεχνικοί, πλειοδοτώντας, ξεκινάνε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να πληρωθούν και κάποιοι ακόμα το μισθό Αυγούστου. Έκτοτε, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν έχουν εισπράξει ούτε €.

Σεπτέμβριος 2011: Διορίζεται από το αρμόδιο δικαστήριο ένας πραγματογνώμονας - μεσολαβητής, ο οποίος όμως, έχει οικονομική σχέση με έναν από τους πιστωτές (Εθνική Τράπεζα) και πρέπει να αντικατασταθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ALTER, Κ. Γιαννίκος προτείνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι δέχονται την πρόταση με μεγάλη επιφύλαξη και δεν έχουν άδικο, καθώς ούτε αυτή τη φορά η εργοδοσία θα τηρήσει τη συμφωνία.

Οκτώβριος 2011: Οι εργαζόμενοι συγκατατίθενται εγγράφως να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99 του ΠτΚ.

11 Νοεμβρίου 2011: Περίπου 100 εργαζόμενοι, διάφορων ειδικοτήτων, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το μισθό του Αυγούστου και η υπομονή τελειώνει… Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του ALTER ξεκινά επίσχεση εργασίας, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται ο Κ. Γιαννίκος, για μη καταβολή ΦΠΑ ποσού 1,2 εκ. € από το ALTER και αφήνεται ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

15 Νοεμβρίου 2011: Νέο δικαστήριο διορίζει ως πραγματογνώμονα τον Ι. Καταγή, στον οποίο δίδεται προθεσμία συνδιαλλαγής τρεις + έναν μηνών (με ημερομηνία έναρξης την 9η Ιανουαρίου 2011), για να καταρτίσει, με τη βοήθεια της επιχείρησης, ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας, το οποίο πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών. (Ο προσδιορισμός του ακριβούς ποσοστού των πιστωτών δεν είναι κάτι απλό. Το σχετικό άρθρο 106 αναφέρει ότι για την έγκυρη λήψη απόφασης από τη συνέλευση των πιστωτών απαιτείται να παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται πιστωτές που εκπροσωπούν το 50% του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών. Για την αποδοχή του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης, απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων των πιστωτών που παρίστανται στη συνέλευση, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών, που παρίστανται στη συνέλευση). Στην περίπτωση αυτή, νέο δικαστήριο θα αποφασίσει την επικύρωση ή την απόρριψη της πρότασης που θα παρουσιάσει.

Αρχές Δεκεμβρίου 2011: Μετά από συνέλευση όλων των εργαζόμενων, με συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων και παρουσία των συνδικαλιστών των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ, οι τεχνικοί του καναλιού διακόπτουν την προβολή διαφημίσεων από το ALTER και πάνω από 200 αρχικά εργαζόμενοι του καναλιού ξεκινάνε με βάρδιες την 24ωρη περιφρούρησή του, με σκοπό αρχικά, να αποτραπεί η επανέναρξη της προβολής τους, αλλά και η λειτουργία του με καινούριους εργαζόμενους, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφληθεί οι παλιοί. Η εργοδοσία καταφεύγει στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, που στέλνει αστυνομικούς να κάνουν αυτοψία, οι οποίοι δε διαπιστώνουν όμως κάποιο αδίκημα και η σχετική δικογραφία μπαίνει στο αρχείο. Παρόλα αυτά, δύο εβδομάδες μετά, μέσα από άλλη νομική οδό (και, απ΄ ό,τι υποστηρίζουν οι διωχθέντες, χωρίς κανένα μάρτυρα ή άλλο σχετικό στοιχείο), ασκούνται εναντίον κάποιων από τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων πέντε διώξεις, για κατάληψη του χώρου, άσκηση βίας και παρεμπόδιση υπαλλήλων της εταιρίας να εργαστούν κ.τ.λ., παρότι, τους πρώτους τουλάχιστον μήνες, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των εγκαταστάσεων από όλους τους εργαζόμενους, είτε συμφωνούν είτε όχι με την περιφρούρηση.

06 Δεκεμβρίου 2011: Ο Κ. Γιαννίκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του ALTER.

13 Ιανουαρίου 2012: Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ το ALTER υποβάλλει στους εργαζόμενούς του, μέσω του Ι. Καταγή, σχέδιο εξυγίανσης του.

17 Ιανουαρίου 2012: Με αίτημα που υπέβαλαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι Γ. και Α. Κουρής, ως μέτοχοι της πλειοψηφίας, ορίζεται από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση, με Πρόεδρο του Δ.Σ. τον Ευστάθιο Γκότση.

23 Ιανουαρίου 2012: Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων απαντούν με εξώδικο στο μεσολαβητή ότι δεν αποδέχονται την πρόταση, που περιλαμβάνει ¨κούρεμα¨ 38,5% στα δεδουλευμένα τους και μείωση με διαβάθμιση 20% περίπου στις αποδοχές τους, ελπίζοντας (άδικα, μέχρι σήμερα) σε νέο σχέδιο, με καλύτερους όρους.

06 Μαρτίου 2012: Ένα μήνα περίπου πριν ολοκληρωθούν οι τρεις μήνες του χρόνου συνδιαλλαγής, μέσα στον οποίο πρέπει να ολοκληρώσει την εργασία του, ο μεσολαβητής δέχεται έγγραφο αίτημα της εταιρίας να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο, βάσει νόμου που προβλέπει ότι το δικαιούται, να του δοθεί ένας ακόμα μήνας παράταση, ο οποίος ισούται με περίπου τέσσερις - έξι μήνες ημερολογιακού χρόνου.

21 Μαρτίου 2012: Ο μεσολαβητής καταθέτει το αίτημα και, καθώς λόγω της κρίσης τα δικαστήρια δέχονται πλήθος ανάλογων αιτημάτων, ενώ μεσολαβεί και το καλοκαίρι, ορίζεται η 19 Σεπτεμβρίου 2012 ως η ημερομηνία που αυτό θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

12 Ιουνίου 2012: Συλλαμβάνεται και πάλι και αυτή τη φορά προφυλακίζεται ο διευθύνοντας σύμβουλος του ALTER, Κ. Γιαννίκος, για χρέη στο Δημόσιο από μη καταβολή συνολικά 2,8 εκ. €, εκ των οποίων το 1,2 εκ. € είναι ΦΠΑ και το 1,6 εκ. € παρακρατούμενοι φόροι του καναλιού για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010 έως Ιανουαρίου 2011. Από τότε, παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για μία κομβική για την τύχη του καναλιού εξέλιξη, καθώς έκτοτε ατονεί το ενδιαφέρον και η δυνατότητα κατάρτισης νέου σχεδίου εξυγίανσης, αφού, ανάμεσα στους ισχυρούς άνδρες του ALTER, ο Κ. Γιαννίκος θεωρούνταν το επιχειρηματικό μυαλό που μπορούσε να καθοδηγήσει διαδικασίες τέτοιας φύσης.

19 Σεπτεμβρίου 2012: Έξι ολόκληρους μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος του μεσολαβητή για παράταση του χρόνου συνδιαλλαγής κατά ένα μήνα, το δικαστήριο, που επρόκειτο να αποφασίσει για την τύχη του, τελικά αναβάλλεται λόγω απεργίας των δικαστικών, εν μέσω μάλιστα επεισοδίων, καθώς δέχονται επιθέσεις από παραβρισκόμενους ο συνήγορος του ALTER, Ε. Γκότσης, αλλά και ο μεσολαβητής, Ι. Καταγής, ο οποίος προλαβαίνει να καταφύγει σε κτίριο γραφείων των Δικαστηρίων.

10 Οκτωβρίου 2012: Το αίτημα του μεσολαβητή φτάνει τελικά στις δικαστικές αίθουσες, αλλά εκεί ο ίδιος δηλώνει ότι οι μέτοχοι της επιχείρησης (η οποία του το ζήτησε!) δεν ανταποκρίθηκαν στην εξώδικη πρόσκλησή του, οπότε παύει πλέον να το υποστηρίζει, καθώς ούτε δεύτερο σχέδιο εξυγίανσης του παρουσιάστηκε ούτε και επενδυτής, ενώ μάλιστα καταγγέλλει και ότι δέχτηκε μία επίθεση πριν (03 Οκτωβρίου) και μία μετά (11 Οκτωβρίου) την εκδίκαση του αιτήματός του από εργαζόμενους του ALTER στο γραφείο του. Το κανάλι φαίνεται παρατημένο από τους ιδιοκτήτες του στη μοίρα του…

24 Οκτωβρίου 2012: Ειδικό δικαστήριο επικυρώνει τη σύσταση προσωρινού Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας εταιρίας του ALTER ¨Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.¨, προκειμένου να έχει νομικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συνδιαλλαγής. Στη διαδικασία συμμετέχει και ο δικαστικός μεσολαβητής, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας όμως, όπως ο μεσολαβητής καταγγέλλει, δέχεται κλήσεις στο προσωπικό του κινητό και στο τηλέφωνο του γραφείου του από συνδικαλιστές του ALTER, οι οποίοι του επιτίθενται φραστικά γιατί παραβρέθηκε στο δικαστήριο, βρίζοντας με χυδαίους χαρακτηρισμούς τον ίδιο, αλλά και την προσφάτως θανούσα μητέρα του.

Μέσα Νοεμβρίου 2012: Οι ¨μπροστάρηδες¨ στον αγώνα, περιφρουρούντες το κανάλι (ο σκληρός πυρήνας των τεχνικών πλέον, περίπου 50 άτομα, καθώς οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που αρχικά συμμετείχαν, έχουν αποχωρήσει), μέσω των συνδικαλιστών των τεχνικών, ιδιοποιούμενοι την πίεση που ασκούν από κοινού περίπου 500 από τους εργαζόμενούς του επιμένοντας στην επίσχεση και κρατώντας το κανάλι κλειστό, διαπραγματεύονται κρυφά με το Γ. Κουρή και τα βρίσκουν, αδειάζοντας τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Συμφωνούν να εισπράξουν από 5.000 € έως 20.000 €/ άτομο, για να υπογράψουν μία δήλωση, όπου βεβαιώνουν ότι αποσύρουν τις επισχέσεις τους και τις όποιες άλλες οικονομικές διεκδικήσεις τους και επιστρέφουν στην εργασία τους με μειωμένες (μη συμφωνημένες ακόμα) αποδοχές, με σκοπό το πρόγραμμα του καναλιού να βγει ξανά στον αέρα την 1η Δεκέμβρη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη, αδιάλλακτη στάση τους ¨δεν επιστρέφουμε, αν δεν εξοφληθούμε¨ (¨όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά¨, έλεγαν χαρακτηριστικά).

Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αναλαμβάνουν επίσης και τη διαχείριση των χρημάτων του Γ. Κουρή, καθώς αξιολογούν καταρχήν τους περιφρουρούντες και στη συνέχεια και τους επισχέσαντες και διαπραγματεύονται μαζί τους για το ύψος του ποσού το οποίο θα δοθεί στον καθένα τους, έως ότου συγκεντρωθούν συνολικά 250 υπογραφές (φίλων και φίλων φίλων), στην περιβόητη λίστα των εν δυνάμει απεργοσπαστών.

Τι τους έκανε να εμπιστευτούν το Γ. Κουρή και να καταλήξουν σ΄ αυτή την ντροπιαστική συμφωνία μαζί του; Ήταν η ανάγκη για δουλειά σε συνδυασμό με την εξάντληση της υπομονής ή μήπως κάτι άλλο συνέβη;.. Δεδομένης της αφερεγγυότητα της εργοδοσίας μέχρι τότε πάντως, ακόμα και σήμερα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το σκεπτικό της συγκεκριμένης ενέργειας… Κάποιοι, που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, επιμένουν ότι τα πιο ¨καλά παιδιά¨ έχουν ήδη κλείσει την επόμενη δουλειά τους και ότι από τις αρχές του 2014 θα τους καμαρώνουμε σε άλλα, παραθαλάσσια ή και πετρελαιοκίνητα μαγαζιά –και όχι ως σερβιτόρους… Αν πράγματι υπάρξει τέτοια εξέλιξη, πολλά ερωτήματα θα βρουν αυτόματα απάντηση και κάποιοι πολυαγαπημένοι εμπλεκόμενοι θα κάνουν και νέους φίλους.

Άμεσα, δημοσιογράφοι καταρχήν, υπό τον εκπρόσωπό τους Β. Τζήμτσο, και στη συνέχεια τεχνικοί και διοικητικοί συσπειρώνονται και 207 άτομα αναθέτουν σε ιδιώτη δικηγόρο να καταθέσει για λογαριασμό τους αίτημα πτώχευσης του καναλιού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πιέσουν την εργοδοσία να τους υπολογίσει ανάμεσα σ΄ αυτούς που θα μοιραστούν τα όποια διαθέσιμα χρήματα.

Την περίοδο αυτή, πραγματοποιείται συνάντηση διευθυνόντων και υπαλλήλων του ALTER στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ο δικηγόρος των πρώτων ενημερώνει για επίσημο ενδιαφέρον εταιρίας συμφερόντων του Β. Μαρινάκη να επενδύσει 20 εκ. € στην επιχείρηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχημένα η διαδικασία υπαγωγής της στο καθεστώς εξυγίανσης. Αυτό επιτείνει ακόμα περισσότερο το διχασμό ανάμεσα στους εργαζόμενους του καναλιού, καθώς ήδη, όσοι υπέγραψαν τη λίστα θεωρούνται από τους υπόλοιπους προδότες του κοινού αγώνα, καθώς συμφώνησαν να γίνουν απεργοσπάστες με απτά ανταλλάγματα. Μετά τη συγκεκριμένη αναφορά, οι της λίστας βλέπουν ότι η παρουσία Μαρινάκη δίνει ασφάλεια και άλλη προοπτική πλέον στη συνεργασία με το ALTER και θεωρούν αυτούς που αντέδρασαν στο συγκεκριμένο σχέδιο, υπεύθυνους που κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που συμφώνησαν και τη σταθερή εργασία, που τόσο έχουν ανάγκη και η κατάσταση οξύνεται. Οι 250 της λίστας πάντως, περνώντας ο καιρός βλέπουν ακόμα μία δέσμευση της εργοδοσίας να μην εκπληρώνεται, καθώς δεν τους καταβάλλεται ούτε 1 €, και έτσι, περισσότεροι από 200 απ΄ αυτούς προσχωρούν στην κίνηση που ζητάει την πτώχευση του ALTER.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιος ο λόγος να γίνει άλλη μία συμφωνία, που πάλι δεν τηρείται; Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για μία μεθόδευση των ιδιοκτητών, 1ον -για να μπορέσουν να υπολογίσουν πόσα χρήματα χρειάζονται περίπου για να επανεκκινήσουν το κανάλι, ώστε να ξέρουν πόσα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους και 2ον –για να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να μην τους έχουν όλους απέναντί τους. Η δυναμική αντίδραση πάντως των τελευταίων, προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από όσο αντέχουν να αντιμετωπίσουν και τελικά το αφήνουν. Αυτή είναι και η τελευταία δημόσια πρωτοβουλία της εταιρίας μέχρι σήμερα…

03 Ιανουαρίου 2013: Συλλαμβάνεται ο γιος του Γιώργου Κουρή και επίσης μεγαλομέτοχος του ALTER, Ανδρέας, για μη καταβολή στο ΙΚΑ του ποσού των 9.171.000 €. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή, και αφήνεται ελεύθερος.

08 Μαρτίου 2013: Ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο απορρίπτει τελικά το αίτημα για παράταση ενός μήνα στο χρόνο συνδιαλλαγής που είχε δοθεί στο δικαστικό μεσολαβητή, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξυγίανσης του ALTER. Τα περιθώρια να πάρει η υπόθεση διαφορετικό δρόμο φαίνεται πλέον να στενεύουν ασφυκτικά.

27 Μαρτίου 2013: Οι μεγαλομέτοχοι του ALTER Γ. και Α. Κουρής (με συνολικό ποσοστό μετοχών άνω του 50 % του συνόλου), συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται για μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών από το ALTER, ύψους 1,5 εκατ. €, την περίοδο Φεβρουάριος 2011 – Σεπτέμβριος 2011. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι απλώς μέτοχοι, χωρίς καμία διευθυντική αρμοδιότητα και ανάμιξη, αλλά πολλοί από τους υπαλλήλους τους θυμούνται την παρουσία και τα λόγια του Γ. Κουρή στις 30 Μαΐου του 2011, που ανακοίνωσε την ανάληψη της διεύθυνσης του καναλιού, μοιράζοντας πολλές υποσχέσεις και λίγα χρήματα. Δεν είναι κι εύκολο να ξεχάσει κανείς πόσο έκλαψε τα δύο ακίνητα της Κεφαλλονιάς, που πούλησε κοψοχρονιά για 10 εκ. €, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης και να συνεχιστεί η λειτουργία της... Μάλλον θα εννοούσε ότι αυτός ανέλαβε να βρίσκει λεφτά και να τα δίνει στον Κ. Γιαννίκο, για να διευθετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις του καναλιού, κι εκείνος αμέλησε να αποδώσει στο Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους! Τι μπορείς να πάθεις, άμα είσαι λίγο απρόσεχτος!.. Αλλά, μήπως μπορείς πια να έχεις εμπιστοσύνη σήμερα σε κανέναν;..

03 Απριλίου 2013: Εκδικάζεται το αίτημα περίπου 450 εργαζόμενων του ALTER για πτώχευση της επιχείρησης. Η ανακοίνωση της απόφασης προς το παρόν αναμένεται, καθώς γίνεται συνήθως τρεις - τέσσερις μήνες μετά το δικαστήριο. Σε συνδυασμό και με το ότι θεωρείται διαδικαστική η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που εκκρεμεί, για οριστική απόρριψη του αιτήματος υπαγωγής της εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικα, η πορεία που έχει πάρει η υπόθεση φαίνεται πια μη αναστρέψιμη…

10 Μαΐου 2013: Οι Γ. και Α. Κουρής καταβάλλουν εγγύηση 200.000 € και 100.000 € αντίστοιχα και αποφυλακίζονται, χωρίς καν να έχουν κληθεί να εξεταστούν από την αρμόδια ανακρίτρια οι παρόντες στις εξαγγελίες Γ. Κουρή εργαζόμενοι, παρότι είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να καταθέσουν και να εισφέρουν στοιχεία υπέρ της εμπλοκής, τουλάχιστον του Γ. Κουρή, στη μη απόδοση φόρου, για την οποία κατηγορείται…

Υ.Γ.: Δεκτές προς συζήτηση τυχόν επισημάνσεις ανακριβών/ λανθασμένων στοιχείων, εκτιμήσεων, διατυπώσεων, ελλείψεις και ό,τι άλλο. Ουδείς άσφαλτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς