21 Δεκ 2009

Ο πρώτος "απεργοσπάστης" πρόεδρος προτιμάει το χάος στην ΕΣΗΕΑ

Επιστολη πρός τον (πεισματικά) προεδρεύοντα Πάνο Σόμπολο κατέθεσε σήμερα το πρωί, πρίν το ΔΣ, η Νανά Νταουντάκη, μέλος του συμβουλίου, απο την παράταξη "Αριστερή Οχθη στην ΕΣΗΕΑ" (της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ).


Αθήνα 21.12.09

Προς τον
(πεισματικά) προεδρεύοντα
Πάνο Σόμπολο


Κύριε Σόμπολε
Η «ομηρία» στην οποία έχετε καταδικάσει το Σωματείο, για ίδιο όφελος, εσείς με την ανοχή των μελών της παράταξής σας αλλά και την (φανερή η υπόγεια) στήριξη άλλων, έχει σοβαρότατες συνέπειες σε όλο το σώμα των δημοσιογράφων ,αλλά και των αδελφών Σωματείων.
Εδώ και επτά μήνες παρατείνετε τη θητεία σας, τη δική σας και των «συνεταίρων» σας, αδιαφορώντας για εργαζόμενους και άνεργους, μέλη η μη μέλη, που η τύχη τους εξαρτάται άμεσα από την ομαλή λειτουργία του Σωματείου. (Με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Τσαλαπάτης παρέτεινε τη θητεία του στην ΠΟΕΣΥ για 11 μήνες για να καταφύγει, τελικά, στα δικαστήρια όταν έχασε τις εκλογές.)

Αδιαφορείτε για τις ΣΣΕ, η προετοιμασία της καταγγελίας των οποίων θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει. Για την μη εφαρμογή των συμβάσεων. Για τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος (που ο ίδιος επισημαίνετε αλλά μόνο για να τρομάξετε τον κόσμο και να επωφεληθείτε). Για την πλήρη ανατροπή των όρων και συνθηκών εργασίας.
Αδιαφορείτε και για τις «παράπλευρες απώλειες» των καθημερινών απολύσεων και του αυξανόμενου αριθμού ανέργων. Οι οποίοι, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται στην εξεύρεση εργασίας ( εκτός από ελάχιστους που τους βάλατε και στο ψηφοδέλτιό σας…) αλλά ούτε καν το στοιχειώδες βοήθημα για να περάσουν τα Χριστούγεννα δεν έχουν πάρει ακόμη.
Φτάσατε στο σημείο να υπονομεύσετε ο ίδιος την απεργία του Σωματείου μας (ο πρώτος «απεργοσπάστης» πρόεδρος σωματείου) πηγαίνοντας σε συνελεύσεις εφημερίδων (μαζί με τον κ. Τσαλαπάτη και τον κ. Κυρίτση) και δηλώνοντας ότι εσείς «δεν την θέλατε, άλλοι την ήθελαν…». Εσείς που αντιδρούσατε και μόνο στην πρόταση της σύγκλισης συνελεύσεων (έχετε αρνηθεί ακόμη και να το θέσετε σε ψηφοφορία) και που βρίσκατε χιλιάδες δικαιολογίες για να μην πάτε σε συνελεύσεις Μέσων με προβλήματα. Η και όταν πηγαίνατε δεν παιρνατε θέση αλλά απλώς ψελλίζατε «τι να σας πω κι εγώ…ο καθένας θα κάνει ότι νομίζει» όπως για παράδειγμα στις εθελούσιες στον Άλφα και αλλού η στα Δημοτικά Ραδιόφωνα όπου αφήσατε το πρόβλημα για την…επόμενη κυβέρνηση από τη δική σας. Τώρα , όμως, είχατε θέση και άποψη- κατά της απεργίας, βέβαια- κι ας βγήκατε την επομένη στο Μεγκα να δηλώσετε ότι «πραγματικά οι δημοσιογράφοι έχουν πολλά προβλήματα».
Με τη στάση και τις θέσεις σας έχετε απαξιώσει τον θεσμικό ρόλο του προέδρου και υπονομεύσει το κύρος και τη δύναμη ενός ιστορικού Σωματείου σαν την ΕΣΗΕΑ. Υποσκάπτετε το παρόν και υποθηκεύετε το μέλλον.
Κύριε Σόμπολε
Στην τελευταία συνεδρίαση για την συγκρότηση προεδρείου σας δήλωσα ότι δεν πρόκειται να συνεχίσω να συμμετέχω σε ένα συμβούλιο- παρωδία, ψηφίζοντας κατά περίπτωση ενώ γνωρίζω ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και πρότεινα να προχωρήσουμε στη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης ακόμη κι αν αυτή δεν ανταποκρίνεται στη στενή ερμηνεία του νόμου.

Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ δικαιούνται να ενημερωθούν πλήρως και να αποφασίσουν για το Σωματείο που τους ανήκει και δεν είναι χωράφι κανενός. Να ενημερωθούν επίσημα, φανερά, με υπευθυνότητα από όλα τα μέλη του συμβουλίου. Αλλά, ούτε καν σε ψηφοφορία το βάλατε. Γιατί, είναι σαφές, ότι προτιμάτε, την ανεπίσημη παραπληροφόρηση. Για να λέτε ότι εσείς ,ως καλός άνθρωπος ,«μέχρι και τον εαυτό μου θυσίασα» όπως είπατε σε μία από τις συνελεύσεις παραμονή της απεργίας, χωρίς, βέβαια, να εξηγείτε τι ακριβώς κάνατε. Η για να λέτε «τέρμα οι συμβάσεις, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα»,αυτοί οι αριστεροί... Που «υποκινούνται από τα κόμματα» σε αντιπαραβολή με σας τον…ανεξάρτητο. Τόσο «ανεξάρτητο» που, όπως ο ίδιος είπατε στη συγκέντρωση σας, είχατε κρυφές συναντήσεις με τον Καραμανλή και για τον νόμο Πετραλιά («φτιάξαμε μαζί το νόμο για το ΕΤΑΠΜΜΕ») την ώρα που διαδηλώναμε ( και με την δική σας ψήφο) εναντίον του αλλά και για το εκλογικό σύστημα («το είχα έτοιμο αλλά με πρόλαβαν οι εκλογές»).
Αλλά και την απεργία της 17 Δεκέμβρη τη θέλατε «ανεξάρτητε» κ. Σόμπολε κι εσείς και οι συνέταιροί σας (ο κ. Τσαλαπάτης και η κ, Μαγιάση ήταν στα γραφεία τους αλλά δεν ήρθαν στη συνεδρίαση…) όπως καθαρά φαίνεται από τα πρακτικά. Για να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά, χωρίς να έρθετε σε σύγκρουση με τα αφεντικά σας, αφού… «άλλοι την ήθελαν».
Για να τελειώνουμε.
Παρ΄ότι παραμένω σταθερή στην απόφασή μου να μην συμμετέχω παρα μόνο δια της φυσικής παρουσίας μου στο συμβούλιο-παρωδία που έχετε εγκαθιδρύσει (θα είχα παραιτηθεί αν πίστευα ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα) ζητώ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση:

1. Να γίνει ψηφοφορία στην πρόταση που κατέθεσα στην τελευταία συνεδρίαση για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.

2. Να εγκριθεί το επίδομα των Χριστουγέννων για τους άνεργους συναδέλφους μας και να εξευρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη του κονδυλίου ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται νομικές συνέπειες για μας. (Αν διάβασα καλά το έγγραφο της Εξελεγκτικής Επιτροπής).

Για να σταματήσει η αγωνία των συναδέλφων μας και η δική σας εκμετάλλευση του θέματος καθώς γνωστό «παπαγαλάκι» της παράταξής σας περιτρέχει τους διαδρόμους αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ο Σόμπολος έχει βρει λύση αλλά την εμποδίζει η Νταουντάκη»,ψευδολογώντας για πολλοστή φορά. «Νανά αν υπογράψουν οι 10 θα είσαι η 11η» μου έγραψαν απελπισμένοι συνάδελφοι. Ντράπηκα κι ας μην ήμουν ποτέ εμπόδιο. Εσείς;

Νανά Νταουντάκη
Μέλος ΔΣ
Από την «Αριστερή Οχθη στην ΕΣΗΕΑ»
(της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Υ.Γ. Και για να μην πείτε και για μένα αυτό που λέτε για όλους εκτός συμβουλίου, ότι δηλαδή «όλα γίνονται για την καρέκλα» (σ.σ. απίστευτη ειρωνεία να το λέτε εσείς, δεν νομίζετε;) θα σας θυμίσω ότι:
Α) Δεν έθεσα ποτέ ως όρο το να είμαι πρόεδρος η ότι άλλο στο προεδρείο
Β) Ψήφισα όλους τους υποψήφιους
Γ) Έχω δηλώσει ότι θα ψηφίσω οποιονδήποτε προκειμένου να υπάρξει προεδρείο. Εκτός από τους υπεύθυνους για την κατάντια της ΕΣΗΕΑ, εννοείται και γιαυτό από την πρώτη συνεδρίαση τάχθηκα κατά του αναλογικού προεδρείου που σαν ξανάδινε τις ίδιες θέσεις, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Επειδή θέλω να κρατάω υπεύθυνη στάση και όχι να κάνω διπλωματικές κωλοτούμπες…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Μικτό Συμβούλιο
Άνεργους δημοσιογράφους(κατάλογος ΕΣΗΕΑ)
--------------------------------------------------------------

Στην συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε αργότερα (μετά την κατάθεση της επιστολής) ο κ. Σόμπολος έκανε οτι δεν κατάλαβε τίποτα και το μόνο του σχόλιο ήταν «Η Νανά λέει πάλι τα δικά της». Αλλά ,όταν ρωτήθηκε (από άλλο μέλος) αν η θέση του παραμένει "η εγώ πρόεδρος η το χάος'" ο «προεδρεύων» απάντησε ...ευθαρσώς ΝΑΙ... Και ούτε κουβέντα για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης παρ ότι και πάλι ζητήθηκε από την Νανά Νταουντάκη να γίνει σχετική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς