15 Απρ 2010

Παράνομη η δημοσίευση φωτογραφιών συλληφθέντων

Η δημοσίευση φωτογραφιών και ονομάτων υπόπτων εκτός από το ότι είναι παράνομη σε αυτό το στάδιο της ποινικής διαδικασίας αποτελεί και διαπόμπευση της ανθρώπινης προσωπικότητας, παρατηρεί η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υπενθυμίζει πρόσφατη περίπτωση νεαρού, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, «πλην όμως διά βίου στιγματισμένος».


«Η συστηματική πλέον πρακτική δημοσίευσης από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. των φωτογραφιών και των ονομάτων των συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και η ταυτόχρονη πρόσκληση στο ευρύτερο κοινό να παράσχει πληροφορίες με την υπόσχεση της διασφάλισης ανωνυμίας στους πληροφοριοδότες, έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της ποινικής έννομης τάξης», αναφέρει επί λέξει η Ενωση, παραθέτοντας τις σχετικές διατάξεις, που δίνουν και το μέγεθος των παρατυπιών από μέρους των διωκτικών αρχών.


Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι «η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται (άρθρο 8, παρ. 2 του Ν. 3090/2002)» και πως «το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, καθώς και το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η παροχή πληροφοριών από ανώνυμες πηγές όχι απλώς δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, αλλά ενδεχομένως παίζει -ανέλεγκτο- ρόλο σε δικαστικές κρίσεις σε διάφορες φάσεις της ποινικής διαδικασίας (π.χ. προσωρινή κράτηση)». πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΙΩ.Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς