15 Σεπ 2014

Ανοιχτή επιστολη προς τα κόμματα


ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Αθήνα, Σεπτέμβρης 2014
Με αφορμή τις εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η συνδικαλιστική παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ανεξάρτητη συνδικαλιστική φωνή στην Ένωση Συντακτών, απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, όχι για να καταγγείλει αλλά για να προειδοποιήσει πως η ελευθερία του λόγου, το λειτούργημα των δημοσιογράφων στην υπηρεσία του πολίτη, και θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.
Οι δημοσιογράφοι έχουν πληρώσει ένα βαρύτατο τίμημα στην κρίση και οι εξελίξεις στον δημοσιογραφικό χώρο είναι τέτοιες – σκόπιμα πιστεύουμε εμείς- ώστε να δημιουργούν τα δεσμά που καθιστούν τους δημοσιογράφους ανενεργούς στην προάσπιση των ιδανικών και της δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τους επαγγελματίες του χώρου..
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μεγάλη ανεργία που πλήττει το χώρο όπως άλλωστε και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκφυλισμού της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Ειδικότερα για τον κλάδο των δημοσιογράφων όπου, ήδη, η ανεργία αγγίζει το 60%, ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, αυτό έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στην εκτέλεση του λειτουργήματος.
Οι καθημερινοί εκβιασμοί στον χώρο εργασίας, τα εξαντλητικά και απάνθρωπα ωράρια, η αδήλωτη (ή μαύρη) εργασία, η ανεξέλεγκτη δράση «επιχειρηματιών» ΜΜΕ, που με αδιαφανείς οικονομικές δοσοληψίες, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό μέσα στο οποίο, ο απλός εργαζόμενος δημοσιογράφος, αδυνατεί να υπερασπιστεί ακόμη και στοιχειωδώς την αξιοπρέπειά του πόσο μάλλον το δικαίωμα του πολίτη, για αντικειμενική ενημέρωση.

Μπορεί να αντιτάξει κανείς ότι πάντα οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα είχαν σαν στόχο την καθυπόταξη των ΜΜΕ. Αλλά τώρα τα κρούσματα αυτά είναι τόσο εκτεταμένα που έχουν σχεδόν γίνει καθεστώς
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και ο έντονος κομματισμός που μεθοδευμένα προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα ίδια τα κόμματα- δυστυχώς και με την συναίνεση  συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων.  Η στόχευσή τους είναι ολοφάνερη και προκλητική: η πλήρης εξάρτηση των Σωματείων από κομματικά συμφέροντα και «γραμμές» και, για ορισμένα κέντρα, η διάλυση ή η αποδυνάμωση των Συνδικαλιστικών Ενώσεων  που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των μελών τους, στο δεοντολογικό και πειθαρχικό επίπεδο.
Η κατάσταση έφτασε, σήμερα,  στο απροχώρητο. Η κοινωνική και οικονομική κρίση προϊδεάζει για τα χειρότερα τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Τα κάθε είδους συμφέροντα που πλέον υπάρχουν στον εκδοτικό χώρο, στον ηλεκτρονικό τύπο και ιδιαίτερα στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου, έχουν αφαιρέσει κάθε ίχνος αντίστασης από τους δημοσιογράφους.
Εμείς μεταφέρουμε λίγα από τις καθημερινές μαρτυρίες συναδέλφων, που προτιμούν να σιωπήσουν δημόσια για να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τις οικογένειες τους. Υπάρχει ακόμη αντίσταση κι ελπίδα. Υπάρχουν ακόμη φωτεινές εξαιρέσεις. Όμως αυτό δεν φτάνει.
Να θυμίσουμε στα κόμματα και στον ελληνικό λαό, πως πάντοτε, ακόμα και σήμερα, εμείς υποστηρίζουμε πως το άθλιο σύνθημα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια, το Αλήτες-Ρουφιάνοι-Δημοσιογράφοι, ήταν στοχευμένο, δόλιο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι καθημερινά στο ρεπορτάζ τους και στον επαγγελματικό τους βίο.
Να θυμίσουμε πως δεκάδες συνάδελφοι μας έχουν υποστεί τις συνέπειες της επαγγελματικής ακεραιότητας τους και προσπάθειας και αυτό θεωρούμε πως ήδη έχει γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία που πιο ώριμη από ποτέ το αναγνωρίζει.
Όμως και αυτό δυστυχώς δεν φτάνει.
Μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας, παρατηρούμε έντρομοι πως φαινόμενα πολιτικής πόλωσης και προσπάθειες κομματικής ποδηγέτησης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές, χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον, στους κόλπους των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Συμπαρασύροντας σε αυτές τις πρακτικές και νεότερους συνάδελφους που σε λίγο καιρό θα είναι το μέλλον όλων μας.
Ελπίζοντας πως θα ακουστεί η φωνή μας, σε σας που εκπροσωπείτε τον ελληνικό λαό, κι ενδιαφέρεστε για την προάσπιση της δημοκρατίας, απευθύνουμε αίτημα σε σας να ασχοληθείτε με τα θέματα της ενημέρωσης και του κλάδου των ΜΜΕ, καθώς θεωρούμε ότι αυτά τα θέμα δεν αφορούν μόνο τους δημοσιογράφους αλλά όλο τον ελληνικό λαό.
Οι δικές μας θέσεις στα κρισιμότερα από αυτά τα θέματα είναι οι εξής:  
-ΕΡΤ: Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να επαναλειτουργήσει όπως ήταν πριν το «μαύρο» της 11η Ιουνίου, να αποκατασταθεί το κύρος της αλλά και οι εργαζόμενοι καθώς όσα συνέβησαν αμέσως μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα έως και σήμερα λειτούργησαν βάναυσα κι απαξιωτικά για τους συναδέλφους δημοσιογράφους αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ.
Οι απολυμένοι της ΕΡΤ δικαιούνται την αποκατάσταση των αναφαίρετων εργασιακών τους δικαιώματα ακόμη και ως ελάχιστη αναγνώριση στα όσα υπέστησαν από τα βίαια και απαράδεκτα γεγονότα που ακολούθησαν το «μαύρο» (εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο εργασίας, στημένοι «διαγωνισμούς», ψεύτικες υποσχέσεις της Πολιτείας κ.α ) που δημιούργησαν φαινόμενα διχασμού και ανθρωποφαγίας που θα ακολουθήσουν τον κλάδο εφ όρου ζωής.
Είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη διαλόγου με όλα τα κόμματα παρουσία των συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και συμμετοχή του έλληνα πολίτη.
-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Για τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες, για θέσπιση όρων και κανόνων λειτουργίας, ελέγχους διαφάνειας των επιχειρήσεων και αναγνώριση των μέσων με καθαρά δημοσιογραφικό έργο. Είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη να αναγνωρίζει μέσω αυτής της διαδικασίας ότι το μέσο λειτουργεί κάτω από τις συνθήκες νομιμότητας και της έγκυρης ενημέρωσης.
-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Απόδοση στα Ταμεία μας των κλεμμένων αποθεματικών και ένταξη όλων των δημοσιογράφων σε ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ασφαλιζόμενοι πολλών ταχυτήτων, ιδιαίτερα έτσι όπως ισχύει σήμερα με τα μπλοκάκια το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ και άλλες «ελαστικές» μορφές ασφάλισης. Ιδιαίτερα η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΜΕ: Κατάρτιση μητρώου επιχειρήσεων ΜΜΕ, με υποχρεωτική ετήσια έκθεση που θα κοινοποιείται δημόσια, εντατικούς ελέγχους για την χρηματοδότηση και την λειτουργία τους, και επιβολή άμεσων κυρώσεων σε όσα μέσα ή ιδιοκτήτες μέσων λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας.
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ: Πρέπει να σταματήσει η κομματική παρέμβαση στην συνδικαλιστική δράση. Να δεσμευτούν τα κόμματα ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις των δημοσιογράφων με κανένα τρόπο και μέσο. Ο οποιοσδήποτε κομματικός χρωματισμός υποψήφιων δημοσιογράφων και εκλογικών συνδυασμών, εξυπηρετεί και το γνωρίζετε, τη συναλλαγή, την εκμετάλλευση και την διαπλοκή λειτουργών της δημοσιογραφίας με την εξουσία,  με άμεση επίπτωση στην αντικειμενική ενημέρωση του έλληνα πολίτη. Θέσπιση κανόνων και για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται συνάδελφοι δημοσιογράφοι ώστε να προστατεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα όσο και των άλλων εργαζόμενων.

ΌΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς