11 Οκτ 2010

Πρώτος ο... ΣΚΑΪ έβγαλε πόρισμα για το Βατοπέδιο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδιο: ένα από κάθε κόμμα - για να ξαναγελοιοποιηθεί, όπως και με τις εξεταστικές επιτροπές, η θεσμική δήθεν αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς που κουκουλώνει συστηματικά τα σκάνδαλα.

Παρ'ότι απέσχε από τις εργασίες της επιτροπής, πόρισμα ενδέχεται να βγάλει και η Ν.Δ., με βασική θέση την ίδια που υποστήριξε στην περιβόητη επιστολή του προς τη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, αυτοαναιρούμενος ανενδοίαστα: Οτι τίποτα σκανδαλώδες δεν υπάρχει στην «υπόθεση Βατοπεδίου»!

Νομίζω πως θα 'ναι μάλλον περιττό, αφού, σε μια προκλητική πρωτοτυπία στα κοινοβουλευτικά και τα δημοσιογραφικά χρονικά, «πόρισμα», με ταυτόσημη θέση, πρόλαβε να βγάλει το... τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ: Επί δύο εβδομάδες και πλέον δημοσιογράφοι του καναλιού εμπλουτίζουν, σε ποικίλες παραλλαγές, ισχυρισμούς και επιχειρήματα με σταθερή επωδό ότι δεν προέκυψε η παραμικρή ζημιά για το Δημόσιο, άρα ουδέν σκάνδαλο υπάρχει...
Κι όπως το 'να χέρι νίβει τ' άλλο, την άλλη μέρα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. αναμασούν τηλεοπτικά τους ίδιους ισχυρισμούς και τους προβάλλουν σαν ακλόνητη αλήθεια, αφού, όπως λένε, πηγή τους είναι «έγκυροι δημοσιογράφοι και αναλυτές».

«Εγκυροι»; Αναμφίβολα. Και με πατέντα! Ενδεικτικά: Δύο κυρίες, σε ρόλο δεξιού ψάλτη, λαμπρύνουν το χοροστάσιο του ΣΚΑΪ.

Της μιας, με κυβέρνηση Ν.Δ., εκτιμήθηκαν δεόντως τα δημοσιογραφικά προσόντα και την επιδαψίλευαν με αργομισθίες - όπως λ.χ. στο «γαλάζιο» αγροτικό τηλεοπτικό κανάλι-φάντασμα.

Με την άλλη κυρία δεν πιστεύω κάθε βράδυ τα μάτια μου: να αυτομαστιγώνεται δημοσίως, χωρίς την παραμικρή γκριμάτσα, με φλέγμα που θα ζήλευε και ο Μητσοτάκης. Να καταρρίπτει ένα ένα όσα υποστήριζε η ίδια, προ τριετίας περίπου, σε άλλο κανάλι (ALPHA).
Θέλει ειδικά προσόντα, ασφαλώς, για να διανύσεις τη χαοτική απόσταση από τον Περισσό ώς την Ηρώδου του Αττικού. Για να βρεθείς, επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, και με αφετηρία τις ταπεινές σελίδες και τον γλίσχρο μισθό του «Ριζοσπάστη», πάμπλουτη εργολάβος των... Γραφείων Τύπου, τόσο που να σε ξεφωνίζει ο Γ. Κουρής σαν «κυρία φως, νερό, τηλέφωνο» και με τον ντόρο που ξεσηκώθηκε να σε εξαναγκάζει σε παραίτηση ώς και ο Στ. Ψυχάρης. Θέλει να είσαι από ειδική στόφα, αναμφίβολα, για να σε προβάλλει τώρα, εδραιωμένη πια τηλεπερσόνα, σαν «έγκυρη δημοσιογράφο» κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση (που, με τέτοια μυαλά και καμώματα, άντε να ξαναδεί εξουσία...).

Καμιά έκπληξη, βεβαίως, τόσο για την κυρία όσο και για τη Ν.Δ. Το κρίμα είναι για τον ΣΚΑΪ. Ενα τηλεοπτικό κανάλι με αξιοσημείωτη περιβαλλοντική ευαισθησία, που μετατρέπεται τώρα σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ένα πελώριο σκάνδαλο με εξαιρετικά σημαντική και την οικολογική διάσταση: προστατευόμενο οικοσύστημα εκτός συναλλαγής είναι η λίμνη Βιστονίδα και αδιανόητος ο αποχαρακτηρισμός για οικοπεδοποίηση τεράστιας δασικής έκτασης στην Ουρανούπολη, χωρίς να ερωτηθούν καν το τοπικό δασαρχείο και η αρχαιολογική υπηρεσία - με την αγιαστούρα, απλώς, όπως, πάλαι ποτέ, οι καλόγεροι τη Σαρακοστή βάφτιζαν τις χήνες ψάρια...

Σκέτη ληστεία εις βάρος του Δημοσίου συνιστούν, αυταποδείκτως, οι ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου. Για όργιο παρανομιών πρόκειται, με τη συνέργεια κυβερνητικών στελεχών και συλλογικών κρατικών οργάνων και με μπακάλικες μεθόδους στις υπερτιμολογήσεις (τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο). Αλλά να εντοπίζεται τεχνηέντως μόνον εκεί το σκάνδαλο είναι λίαν αποπροσανατολιστικό.

Καραμπινάτο σκάνδαλο είναι και:

* Να μετατρέπεται μία Ιερά Μονή (ο Οίκος του Θεού!) σε κέντρο σκοτεινών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, που λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο και ενδεχομένως (ερευνάται ακόμη) διακινεί μαύρο χρήμα με off shore εταιρείες.

* Να επεκτείνεται με λοβιτούρες και εις βάρος του Δημοσίου η ήδη προκλητική μοναστηριακή (και γενικότερα εκκλησιαστική) περιουσία, όταν, μάλιστα, ο τόπος χειμάζεται από δεινή οικονομική κρίση.
Και
* Πάνω απ' όλα είναι μέγα και ασυγχώρητο σκάνδαλο να περιφρονούν κατάφωρα τους νόμους οι εξ ορισμού θεματοφύλακες της έννομης τάξης, οι από το Σύνταγμα ταγμένοι να προστατεύουν τον δημόσιο πλούτο: υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, συλλογικά κρατικά όργανα, δικαστήρια, κρατικές αρχές και δημόσιες υπηρεσίες. Η λίμνη Βιστονίδα και οι όχθες της δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μετόχι καμιάς Μονής, περιουσία κανενός τσιφλικά, αμπελοχώραφο κανενός υπουργού. Στα κοινόχρηστα περιλαμβάνεται ρητά (Α.Κ. 367 «...οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους...»). Αρα και αναντίρρητα είναι εκτός συναλλαγής.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ δημοσιογράφε, πολύ θα ήθελα να ξέρω σε ποιες δύο αναφέρεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς