12 Σεπ 2010

Κάμψη και στον δωρεάν τύπο


Η κρίση άγγιξε και τα δωρεάν φύλλα! Στο απόγειο της ανθοφορίας τους, το 2008, κυκλοφορούσαν 266 δωρεάν εφημερίδες σε 60 χώρες της υφηλίου, με μέση κυκλοφορία έτους τα 42.136.000 αντίτυπα.

Σήμερα μιλάμε πλέον για 193 τίτλους, σε 54 χώρες. Και η μέση κυκλοφορία τους άγγιξε στις αρχές του καλοκαιριού τα 35.252 αντίτυπα. Εφθασε άραγε η στιγμή να υποφέρει και αυτό το πολλά υποσχόμενο έως τώρα μοντέλλο; Ή μήπως πρόκειται για έναν απλό εξορθολογισμό της αγοράς;

«Δεν νομίζω ότι η πτώση θα συνεχιστεί και δεν πιστεύω ότι οι δωρεάν εφημερίδες ξαφνικά θα αρχίσουν να κλείνουν η μία μετά απ' την άλλη», μας είπε ο Πιετ Μπάκερ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συμπληρώνοντας: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορούν τρεις και τέσσερις και πέντε δωρεάν εφημερίδες σε μια μικρομεσαία αγορά. Αν μιλάμε όμως για έναν ή για δύο τίτλους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην είναι υγιείς και επιτυχημένοι».

Τα πρώτα βήματα

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη τετραετία των δωρεάν εφημερίδων χαρακτηρίσθηκε από αργή και βασανιστική άνοδο. Κι από εκεί και πέρα, ακολούθησε μία δεκαετία λαμπρή. Με διαρκή άνοδο στον αριθμό των τίτλων, αλλά και στον αριθμό των διανεμόμενων φύλλων.
Υστερα, ήρθε η διετία της πτώσης με κύρια υπεύθυνη την Γηραιά Ηπειρο. Από τις 140 δωρεάν εφημερίδες με μέση κυκλοφορία 27.000.000 φύλλα το 2007, πέσαμε στους μόλις 87 τίτλους με 19.300.000 φύλλα μέση κυκλοφορία φέτος. Στη Λατινική Αμερική πάντως και στην Ασία, η αγορά καλά κρατεί και εμφανίζει ανάπτυξη. Συνολικά, σε όλη την υδρόγειο, αναλογούν 3,6 τίτλοι ανά χώρα, έναντι 4,7 τίτλων το 1007.
πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς