1 Φεβ 2011

Συνεχίζεται η ένταση στον "Αγγελιοφόρο"

Για όξυνση της έντασης και των αντιπαραθέσεων με τους εργαζομένους κατηγορείται και πάλι η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος».

Η διοίκηση της επιχείρησης που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», εγκατέλειψε -όπως φαίνεται - τα σχέδια της για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις αποδοχών από 10% έως 20%, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να την επιβάλει με κάθε θυσία και υπό την απειλή του «λουκέτου» ή των μαζικών απολύσεων. Συνάντησε όμως στο δρόμο της την ομόθυμη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι αρνήθηκαν να συναινέσουν σ’ αυτήν την επιλογή.

Τώρα, η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των εργαζομένων, βασιζόμενη στις διατάξεις του νόμου 3846/2010 του Α. Λοβέρδου, όπως είχε επιχειρήσει να πράξει με εκβιαστικό τρόπο και το καλοκαίρι του 2010, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι επικεφαλής των επιμέρους τμημάτων του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη λάβει εδώ και 24 ώρες εντολή από τη διοίκηση της επιχείρησης να συντάξουν νέο πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι κ.ά.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, η εργασία όλων θα παρέχεται για 4 ημέρες την εβδομάδα.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου ισοδυναμεί με μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 15-20% και με υπερεντατική εργασία, ενώ δεν παρέχεται καμία απολύτως δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν αναλάβει οικοιοθελώς την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν δέσμη ιδεών για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε να αντέξει στην κρίση.

Πριν καλά-καλά ακούσει αυτές τις ιδέες, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να ενεργήσει με αυταρχικό τρόπο και να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση, αποδεικνύοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει δεν είναι η φυγή προς τα εμπρός, αλλά το πώς θα αφαιμάξει τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό τρόπο και με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Σήμερα (1η Φεβρουαρίου) συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Σήμερα ή και αύριο πρόκειται να συνεδριάσουν και οι διοικήσεις των άλλων σωματείων (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι), τα οποία προσανατολίζοναι σε αποφάσεις ανάλογες με αυτές των δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς