1 Ιουν 2011

Βαφτίζουν τη μοιρασιά...αντιπροσωπευτικό προεδρείο



Πρώτη συνεδρίαση του νεόκοπου ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ. Όλοι παρόντες , εξυπακούεται, αλλά και με την παρουσία συναδέλφων που διεκδίκησαν το δικαίωμα να μείνουν μέσα στη συνεδρίαση ως παρατηρητές, και το κέρδισαν, παρά τις αντιρρήσεις του προεδρεύοντα Δημήτρη Τσαλαπάτη.


Οι επτά παρατάξεις μίλησαν κατά σειρά εκλογής καταθέτοντας τη θέση τους για την συγκρότηση του προεδρείου.


Οι περισσότερες από τις παρατάξεις με τις δύο έδρες μίλησαν στην αρχή για αντιπροσωπευτικό- αναλογικό προεδρείο ως τη μόνη λύση. Αναγκάστηκαν, όμως, στη συνέχεια να αποδεχτούν απρόθυμα ότι η πρόταση αφορά μόνο αναλογικό προεδρείο και όχι αντιπροσωπευτικό αφού αποκλείει δύο παρατάξεις.


Η Συσπείρωση (δια του Δ. Τρίμη και μετά δια του Αντ. Νταβανέλου) δήλωσαν ότι κάνουν την πρόταση αντιπροσωπευτικό- αναλογικό «γνωρίζοντας τα προγράμματα και τα πρόσωπα» (!!!)


Η παράταξη Σόμπολου (δια του Χρ. Κυρίτση) δήλωσε ότι θα μετάσχει σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο εφόσον μετάσχουν όλοι (προτείνεται να ενεργοποιηθούν θέσεις ειδικού γραμματέα και αναπληρωτή ταμεία για να συμπληρωθούν επτά θέσεις!!) αλλά διαφοροποίησε τη θέση της μετά την πρόταση της Πρωτοβουλίας για δημιουργία «συμμαχικού προεδρείου των αριστερών δυνάμεων» οπότε δήλωσε (Δια της Μαρίας Αντωνιάδου) ότι αυτοί δεν πρόκειται να συμμετάσχουν.


Ο Π. Ράμμος (από την δημοσιογραφική συνεργασία) δήλωσε «θα ψηφίσουμε το αντιπροσωπευτικό- αναλογικό ακόμη και αν δεν το ψηφίσουν όλοι, ακόμη και αν χρειαστεί να μείνουμε απέξω» ανατρέποντας την θέση της παράταξης του στην προηγούμενη συγκρότηση πριν δύο χρόνια που δεν συμμετείχε θεωρώντας ότι… δεν είναι αντιπροσωπευτικό αφού δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. (σ.σ. Για τον ίδιο λόγο δεν είχε ψηφίσει την Νανά Νταουντάκη για πρόεδρο όταν προτάθηκε από δύο άλλες παρατάξεις ανοίγοντας το δρόμο για την προεδρεία Σόμπολου. Η παράταξη που με δική της επιλογή δεν είχε συμμετάσχει ήταν του Δ. Τσαλαπάτη).

Ο Δ. Τσαλαπάτη ς ( ΚΕΔ ) δήλωσε ότι η άποψη του είναι πολιτική. Όπως είπε «για να ψηφίσω κάποιον θα πρέπει να μην έχει αποδεχτεί μειώσεις μισθών» αλλά δεν διευκρίνισε το πώς θα συγκροτηθεί το προεδρείο.


Ο Ηλίας Κανέλλης (Δημοκρατική Μεταρρύθμιση) δήλωσε ότι «η προηγούμενη διετία ήταν χαμένη» και θα πρέπει σήμερα να βγει συμβούλιο αλλά είναι προφανές ότι αυτό το συμβούλιο θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς την διαπραγμάτευση με τους εκδότες και τάχθηκε κατά του αντιπροσωπευτικού- αναλογικού που δεν εκφράζει αυτή τη θέση. Σε διευκρινιστική ερώτηση που του έγινε δεν απέκλεισε ακόμη και τις μειώσεις σε μαγαζιά που δεν πηγαίνουν καλά αλλά όχι παντού.


Ο Γιάννης Αγγέλης (Πρωτοβουλία) τάχθηκε υπέρ του συμμαχικού αριστερού προεδρείου αλλά στη συνέχεια υποχώρησε γιατί δεν έγινε δεκτό από Συσπείρωση και Συνεργασία και συντάχθηκε με το αναλογικό.


Τέλος η Νανά Νταουντάκη (ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ) δήλωσε ότι όσο σημαντικό είναι να βγάλουμε προεδρείο άλλο τόσο σημαντικό είναι να βγάλουμε ένα αποτελεσματικό προεδρείο. Επέμεινε και έγινε αποδεκτό να αναφέρεται η πρόταση ως «αναλογικό» και όχι «αντιπροσωπευτικό» το προεδρείο αυτό για να είναι ειλικρινείς με τους συναδέλφους (Το να προτείνει κανείς «αντιπροσωπευτικό» προεδρείο είναι υποκριτικό εάν όχι και επικίνδυνο όχι μόνο γιατί υπάρχουν επτά και όχι πέντε παρατάξεις αλλά κυρίως γιατί τις χωρίζει χάος θέσεων, παρατήρησε – π.χ ρώτησε πώς θα γεφυρωθεί το «απεργία διαρκείας» με το «καμία απεργία).


Και κατέληξε: Η παράταξη που εκπροσωπώ δεν πρόκειται να εμποδίσει καμία λύση. Το ΜΟΝΟ που διεκδικεί αδιαπραγμάτευτα είναι η δέσμευση σε βασικά θέματα που τα έχουμε ήδη καταθέσει. Θα στηρίξουμε και θα ψηφίσουμε όποιον δεσμεύεται σε αυτά και θα πολεμήσουμε όποιον τα υπονομεύει (σ.σ. εξυπακούεται ότι, αντίθετα από ότι διαδίδεται εντέχνως, οι θέσεις αυτές δεν επιτρέπουν «σύμπραξη» με παρατάξεις με τις οποίες στο προηγούμενο συμβούλιο υπήρχε σύγκρουση ).


Υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν σκοπεύει να δώσει καμία μάχη για τις θέσεις του προεδρείου - άλλωστε όλες οι μεγάλες παρατάξεις έχουν βρει κοινό τόπο. Και επέμεινε να σταματήσει η επανάληψη των ίδιων απόψεων και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση προεδρείου.
Μετά από αυτό ο Δ. Τρίμης κατέθεσε την εξής πρόταση από την πλευρά της Συσπείρωσης:

--- Πρόεδρος από τη Συσπείρωση,
---Γενικός Γραμματέας από τους Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία
---Α’ και Β’ Αντιπρόεδρος και Ταμίας από τις άλλες τρεις παρατάξεις όπως θέλουν.
--- Όποια από τις παρατάξεις αυτές δεν επιθυμεί να συμμετάσχει να παραχωρήσει τη θέση της στην επόμενη.

Σ΄ αυτό το σημείο άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί γιατί προφανώς υπάρχουν πολλές εκδοχές για το τι σημαίνει αναλογικό και ο προεδρεύων διέκοψε τη συνεδρίαση για αύριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς