14 Ιουν 2011

Οι θέσεις των "ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ" για τη συγκρότηση προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ


Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Νανά Νταουντάκη
Από την παράταξη «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»
Οι θέσεις μας για τη συγκρότηση προεδρείου όπως κατατέθηκαν στο ΔΣ

1. Πιστεύουμε -και το έχουμε διατυπώσει από την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.- ότι η μόνη υπεύθυνη και λειτουργική λύση είναι ένα συμμαχικό προγραμματικό (σε βασικές θέσεις) Προεδρείο, όπως γίνεται σε Σωματεία, που δεν αφήνουν την απλή αναλογική να γίνει τροχοπέδη, κάτι που συμβαίνει συστηματικά στην ΕΣΗΕΑ τα τελευταία χρόνια.
Το ίδιο προτείνει ο κ. Αγγέλης από την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» αλλά και ο κ. Κανέλλης από τη «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση» (απλώς με διαφορετική οπτική). Ο κ. Κανέλλης έκανε ήδη μία απόπειρα ενός τέτοιου προεδρείου αλλά, όπως φαίνεται, η προγραμματική σύγκλιση αυτής της μορφής δεν πλειοψηφεί. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του κ. Αγγέλη για προεδρείο των αριστερών δυνάμεων απορρίφθηκε …μετά πολλών επαίνων καθώς δεν βρίσκει ανταπόκριση των δύο από τις τέσσερεις παρατάξεις. Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» το απέρριψε ευθύς μόλις το άκουσε και η «Συσπείρωση» είπε ότι «δεν γίνεται» αν και όπως παραδέχθηκε ο κ. Τρίμης «δεν το προσπάθησε» -εκτός αν είχε ιδιαίτερες συζητήσεις και δεν τις αναφέρει-.

2. Η πρόταση της Συσπείρωσης για «αναλογικό» Προεδρείο ως τη μόνη διέξοδο (που μάλιστα ανακριβώς επιμένει ότι ισχύει σε ΟΛΑ τα Σωματεία της χώρας – βλ. ΟΛΜΕ, ΤΕΕ κλπ.) επίσης δεν φαίνεται να περνάει. Ακόμη και από αυτούς που μιλάνε, επίσης, για αναλογικό ή οικουμενικό, αλλά ο καθένας με διαφορετικές οπτικές.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

1.Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα «συμμαχικό προγραμματικό προεδρείο με μίνιμουμ συμφωνίες είναι η μόνη ρεαλιστική αλλά και υπεύθυνη λύση. Όλα τα άλλα, τα «μηχανιστικά», είναι αντιθέτως αποφυγή ευθύνης με μέλη προεδρείου ανευθυνουπεύθυνα…

2.Δηλώνουμε, για πολλοστή φορά (γιατί κάποιοι μάλλον δεν το άκουσαν αν κρίνουμε από ανακοινώσεις τους!!), ότι δεν εμποδίζουμε με κανένα τρόπο καμία μορφή συγκρότησης, και δεν πρόκειται να τορπιλίσουμε η να υπονομεύσουμε την όποια λύση, ούτε προσπαθούμε να επιβάλλουμε σε κανέναν την άποψή μας. Αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ να κάνουμε «δήλωση πίστεως» και μάλιστα εκ των προτέρων σε κάποιους που μας αποκλείουν από την όποια λύση, ελαφρά τη καρδία, αλλά απαιτούν την ταπεινωτική αυτοκατάργησή μας.

3.Συνεπείς σ’ αυτή τη στάση δηλώνουμε ότι μένουμε απ’ έξω από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θέσεων προεδρείου και θεωρούμε ότι, στη δημοκρατία και στο σύστημα της απλής αναλογικής, το να μην συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις είναι απολύτως θεμιτό –αρκεί να είναι καθαρό (και όχι «συγκαλυμμένο» με δήθεν αντιπροσωπευτικά…) και να μην αποκλείονται, στη συνέχεια κάποια μέλη από τη λειτουργία του Δ.Σ. με «τεχνητές πλειοψηφίες» –.

ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ:

Δεν πρόκειται να γίνουμε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων όταν ως τώρα ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή της συνδικαλιστικής δράσης, ούτε, πολύ λιγότερο θα γίνουμε χειροκροτητές προσώπων, που έχουν κριθεί και κατακριθεί για τη συνδικαλιστική τους στάση στο παρελθόν. Η κάλπη δεν είναι κολυμβήθρα στου Σιλωάμ να ξεπλένει όλα τα αμαρτήματα, ιδιαίτερα όταν δεν περνάει από άμεση ψηφοφορία, αλλά από παραταξιακές επιλογές. Γι’ αυτό και θεωρούμε την άποψη «όποιος και να γίνει πρόεδρος κ.λπ. το ίδιο είναι», μηδενιστική και άκρως επικίνδυνη για τον Κλάδο. Σαφώς και η υλοποίηση πολιτικών εξαρτάται από πρόσωπα.
Θυμίζουμε ότι δύο πρόεδροι, στο πρόσφατο παρελθόν, άλλαξαν το εκλογικό σύστημα στην ΕΣΗΕΑ ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, άλλοι αξιωματούχοι του προεδρείου είχαν «αυτόνομες» επαφές με κυβερνήσεις ερήμην όλου του κλάδου -όχι απαραίτητα για το καλό του!!
Γενικά η επίκληση της άποψης «αυτό ψήφισε ο κόσμος» ως επιχείρημα για την επιβολή προσώπων δεν στέκεται, αφού μόνο στο πλειοψηφικό ισχύει. Αν αυτό θέλετε ελάτε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, ώστε η εκλογή του κάθε μέλους στο Προεδρείο να εξαρτάται καθαρά από τη βούληση του Σώματος και τίποτε άλλο.
Ως εκ τούτου, η μία και μοναδική ψήφος μας δεν μπορεί να πάει σε πρόσωπα που οι συνδικαλιστικές τους θέσεις και κυρίως η στάση τους ήταν υπονομευτικές για το Σωματείο η «ελλειμματικές» υπευθυνότητας σε δύσκολες στιγμές. Θα πάει σε άτομα που αντέχουν να αναλάβουν την ευθύνη και θα το κάνουν ενωτικά και συνθετικά (και υπάρχουν τέτοια μέσα στο Δ.Σ.).
Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στα εσωτερικά άλλων παρατάξεων. Αλλά και οι παρατάξεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρέωση να προτείνουν όποιον από τους εκλεγμένους τους μπορεί να αντέξει το βάρος μιας θέσης προεδρείου και να το κάνει αποτελεσματικά και ενωτικά, ως το τέλος.

Υ.Γ.Και κάτι πιο προσωπικό: Πώς να το κάνουμε; Δεν μπορεί κάποιος, προσδοκώντας την ψήφο σου, όχι μόνο να μην σου λέει καλημέρα αλλά να απευθύνεται στους άλλους απαξιωτικά και σχεδόν «εκβιαστικά».

2 σχόλια:

  1. σαν σωστά μου φαίνονται, ιδιαίτερα αυτό για τα πρόσωπα. Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά τι βιολί βαράνε μερικοί που το παίζουν δήθεν και το μόνο που του ενδιαφέρει είναι να κάτσουν στη μεγάλη καρέκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο που τους πήραμε πια χαμπαρι αλλα αυτοι αλλού. επειδη έχουν κλακα να τους χειροκροτάει νομίζουν ότι έγιναν κάτι. Ούτε που τους νοιάζει για τα δικά μας προβλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς