27 Σεπ 2011

Η ΔΟΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποκαλύψουν τις πηγές των πληροφοριών τους, καταγγέλλει τη βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία η οποία επιχείρησε να κάνει χρήση του νόμου 1989 «περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών».


Σύμφωνα με αποκαλύψεις στα ΜΜΕ, την περασμένη εβδομάδα, η Scotland Yard επιχείρησε να εξαναγκάσει την εφημερίδα «Guardian», να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών, που δημοσίευσε σε άρθρο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κάνοντας χρήση του νόμου περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών. Η είδηση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή των δημοσιογράφων και των πολιτικών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να παρέμβει ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας.


«Όταν επιχειρείται να μεταβάλλουν δημοσιογράφους σε πληροφοριοδότες της αστυνομίας πρόκειται για προφανή κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της ΕΟΔ και συνέχισε «δεν εκπλήσσομαι που όλοι καταδικάζουν αυτό το μέτρο, το οποίο απηχεί αντιλήψεις καθεστώτων αστυνομικού κράτους και γι’ αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια κατάργησής του».


Η εφημερίδα «Guardian» το 2008, αποκάλυψε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι της αρχαιότερης βρετανικής εφημερίδας «News of the world», ιδιοκτησίας Rupert Murdoch . Η εφημερίδα έκλεισε τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποκαλύφθηκε η παράνομη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η βασιλική οικογένεια αλλα και οι οικογένειες θυμάτων εγκληματικών πράξεων και τρομοκρατικών επιθέσεων.


Η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε τη σχετική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, όταν πλέον είχε φανερωθεί η αποτυχία της να ερευνήσει τις αρχικές αποκαλύψεις της «Guardian», σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της «News of the World».


Στις αρχές αυτού του μήνα η αστυνομία ανέκρινε την Amelia Hill, ρεπόρτερ του «Guardian», ύστερα από τη δημοσίευση ενός άρθρου που αποκάλυπτε τη σύλληψη του James Desborough , καλλιτεχνικού συντάκτη της «News of the World», στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για τις παράνομες υποκλοπές.


Η ΔΟΔ στηρίζει την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ), η οποία καταγγέλλει το κυνήγι των δημοσιογράφων, που έχει εξαπολύσει η αστυνομία, και την πρόσφατη ενέργεια με την οποία παραβιάζονται οι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας.


«Η προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου αποτελεί βασική αρχή, όπως έχει επανειλημμένα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας του Τύπου και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ), θα το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο», δήλωσε η Michelle Stanistreet, Γενική Γραμματέας της Ένωσης και συνέχισε: «Το 2007 το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους, προστατεύονται από το άρθρο 10 του Νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν αφορά πληροφορίες, οι οποίες έχουν ήδη διαρρεύσει. Η χρήση του Νόμου περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών συνιστά επαίσχυντη απόπειρα καταστρατήγησης της απόφασης του δικαστηρίου».


Η εφημερίδα «Guardian» χθες, δημοσιοποίησε ανακοίνωση του γραφείου του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού της Βρετανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι προκειμένου να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση πρόκειται να εκδοθεί απόφαση με την οποία θα κρίνεται κατά πόσον η επίκληση του νόμου περί «απορρήτων κρατικών πληροφοριών» από την αστυνομία, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.


Αναζητήστε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά http://europe.ifj.org/en/articles/ifj-joins-protest-against-threat-to-confidentiality-of-sources-from-police-in-uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς