30 Ιουν 2012

ΕΔΟΕΑΠ: Μια ιστορική συνέλευση φορτωμένη οργή



Χρονικό της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ της 23 Ιουνίου 2012, δημοσιογραφικά αποτυπωμένο, ως η καθαρά «ρεπορταζιακή» μας  ματιά απέναντι στις στενόμυαλες, στενόκαρδες και σκόπιμα διαστρεβλωμένες «εικόνες» που είδαν το φως μετά  Συνέλευση.

Σίγουρα, υπήρξαν αρκετές ακόμη τοποθετήσεις πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές- ζητάμε συγνώμη αλλά η οικονομία χώρου μας υποχρεώνει να περιοριστούμε σ΄ αυτά τα 10 ΣΗΜΕΙΑ από μία συνέλευση σχεδόν 10 ωρών.

Σε ό,τι αφορά την παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ξεκαθαρίζουμε ότι συμμετείχαμε (με μεγάλο αριθμό μελών μας) ενεργά, με θέσεις, στοιχεία, αναλύσεις, αποκαλύψεις, σκληρά πολλές φορές αλλά ΠΑΝΤΑ με τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ μας και ΜΟΝΟ.

ΧΡΟΝΙΚΟ 23/6/2012

1. Με την έναρξη- και Προ Ημερήσιας Διάταξης- τίθεται θέμα εκλογής προεδρεύοντος από την συνέλευση. Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις το αίτημα απορρίπτεται καθώς η πρόεδρος Ελ. Σπανοπούλου επιμένει να τηρήσει το καταστατικό παρά τις φωνές που ακούγονται από κάτω- τα άλλα μέλη του ΔΣ … απλώς παρακολουθούν.


2. Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης επί της διαδικασίας επιχειρηματολογούν πολλοί (άλλοι με ήρεμο σκεπτικό και άλλοι φωνάζοντας, με ή χωρίς μικρόφωνο).

**Μεταξύ των ομιλητών δύο επιχειρηματολογούν με στοιχεία. Η Έφη Καραγιώργου καταθέτει μία λίστα από ερωτήματα σχετικά με τα αποθεματικά (σ.σ. αρκετά από αυτά είχαν διατυπωθεί και από μέλη του ΔΣ στην σχετική συνεδρίαση).
**Η Νανά Νταουντάκη  αποκαλύπτει (χωρίς λεπτομέρειες σ΄αυτή την παρέμβαση αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία αργότερα στην ομιλία της) ότι υπήρξε μυστική συμφωνία απόκρυψης στοιχείων μεταξύ της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ και των προέδρων των Σωματείων, (π.χ. ΕΣΗΕΑ), σύμφωνα με δήλωση- παραδοχή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη στη συνεδρίαση της 20/6/2012. Ο ίδιος ο Δ. Τρίμης το παραδέχεται στη Συνέλευση δια της σιωπής (άλλωστε το γνώριζαν όλα τα παρόντα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) αλλά…



** Η αποκάλυψη της Ν. Νταουντάκη προκαλεί την αήθη επίθεση του  προέδρου της ΠΟΕΣΥ, Γ. Σαββίδη εναντίον της με προπηλακισμό και βρισιές (λασπολογείς, είσαι λασπολόγος κλπ). Αντί άλλης απάντησης η Ν. Νταουντάκη διαβάζει το πλήρες απόσπασμα από τα πρακτικά του ΔΣ που αποδεικνύουν την ακρίβεια των καταγγελιών της και ζητά από την συνέλευση την άδεια να συνεχίσει, ενώ ο Γ. Σαββίδης συνεχίζει να την διακόπτει και να της ζητά να σταματήσει. Η Συνέλευση δια βοής της ζητά να συνεχίσει κα μόνον τότε ο Σαββίδης σταματάει να φωνασκεί και να διακόπτει – αλλά συνεχίζει από κάτω…

3. Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κάνει τον διοικητικό απολογισμό παραθέτοντας σειρά στοιχείων εν μέσω κραυγών και αποδοκιμασιών… Στοιχεία πολλά, γραφήματα, προβολές από προτζέκτορα συνδεδεμένο με το κομπιούτερ, αλλά ακόμη και αυτοί που παρακολουθούν με προσοχή και έχουν, επίσης, γνώσεις οικονομικών δεν φαίνεται να βγάζουν άκρη. Οι αριθμοί δεν περιέχουν επεξηγήσεις, πέφτουν άτακτα και δεν έχουν σχέση με αυτά που αναφέρονται στην ομιλία τη συγκεκριμένη στιγμή.



4. Ακολουθεί κατάλογος ομιλητών (λάθος διαδικασία που προκαλεί επιπλέον εκνευρισμό). Οι ομιλίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) Τις άκρως «συναισθηματικές» και φορτισμένες από την αγωνία ενός σκοτεινού ασφαλιστικά μέλλοντος και την αγανάκτηση για τους χειρισμούς της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ,
β) τις «πολιτικές» που γενίκευαν το θέμα συνδέοντάς το με την γενικότερη οικονομική κρίση με διαφορετικές οπτικές ανάλογα με τον κομματικό προσανατολισμό αλλά με κοινό στοιχείο την απαίτηση για παραίτηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και
γ) τις  «συνδικαλιστικές» κυρίως από οικονομικούς συντάκτες ή άλλους μετόχους με γνώσεις στοιχείων η αναλύσεις (ανάμεσά τους και εκλεγμένοι) που προσπαθούσαν να ξεκαθαρίσουν κυρίως δύο σημαντικές παραμέτρους:
α) Αν σώζεται το Ταμείο και
β) ποιος ευθύνεται για το τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την διάλυσή του
    
** Ανάμεσα σ΄ αυτές τις, πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ομιλίες επικεντρώνουμε σ΄αυτές των Νίκου Κωτσικόπουλου, Νίκου Ιγγλέση, Γ. Μπογιόπουλου, αλλά και των Δημ. Τσαλαπάτη, Γ. ΑδάμΓ. Αγγέλη και Ν. Νταουντάκη. Κυριότερο συμπέρασμα από αυτές: Όχι μόνο δεν έγινε ό,τι έπρεπε από την διοίκηση για να σωθούν τα αποθεματικά, αλλά χάθηκαν άλλα περίπου 30 εκατομμύρια από «σπάσιμο» ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Και έναντι αυτή της τεράστιας απώλειας αποφασίστηκαν περικοπές ή επιβαρύνσεις (όπως η επιβολή εισφοράς στους συνταξιούχους που παραβαίνει κάθε ασφαλιστική αρχή, ο διπλασιασμός της εισφοράς των εν ενεργεία και η φραγή της μερίδας των άνεργων) σε οριζόντια άδικη βάση- ίδια με αυτή των μνημονιακών μέτρων.

**Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη, ο οποίος σε χαμηλούς τόνους (σχεδόν υποτονικούς!!) πήρε τη θέση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, με περίπλοκα είναι η αλήθεια λόγια, που στην πραγματικότητα δεν έλεγαν τίποτα επί της ουσίας και έμοιαζαν απλώς να ανταποκρίνονται σε κάποια υποχρέωση. Ίσως γιαυτό ήταν και η μια από τις δύο ομιλίες εκτός ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, που αποδοκιμάστηκαν (η άλλη ήταν του Χρ. Αξελού που επέλεξε να μιλήσει για την αδικία της μη εγγραφής του γιού του!!). Άλλος ένας συνάδελφος, που επέλεξε να μιλήσει, επίσης, για το προσωπικό του θέμα ( έχει κάνει μεταμόσχευση)  παρ΄ότι στην αρχή αντιμετωπίστηκε με αμηχανία, στη συνέχεια δέχτηκε την κριτική μελών που αγανάκτησαν για τις ευχαριστίες προς το ΔΣ για θέμα που είναι υποχρέωση του Ταμείου και όχι ρουσφέτι. Ανάμεσα στους άλλους και η Πόπη Χριστοδουλίδου,  η οποία, σε μία ομιλία από καρδιάς, άσκησε ιδιαίτερη κριτική στον Αργ. Δεμερτζή και την Ελ. Δελβινιώτη («σας ξέρω χρόνια και με απογοητεύσατε»). Η τελευταία, μάλιστα, μετά από αυτό ανέβηκε στο βήμα και απάντησε (συναισθηματικά, επίσης) ότι «έχει το κούτελο καθαρό» και υπέβαλε την … παραίτησή της, διορθώνοντάς το αμέσως με «θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση της συνέλευσης» - με το γνωστό παλιό τρυκ που άλλοι έχουν διδάξει… Που σημαίνει ότι, αντίθετα από τα δημοσιεύματα, στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ.

5. Από την μέση περίπου των ομιλιών, η  Ε. Σπανοπούλου, αρχίζει να λέει ότι η αίθουσα έχει παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρόνο. Ο Γιάννης Ελαφρός ζητά να ψηφιστεί από την συνέλευση η κατάργηση όλων τω υπόλοιπων ομιλητών ώστε να περάσουμε στις ψηφοφορίες. Η πρόταση δεν γίνεται δεκτή καθώς από κάποιους θεωρήθηκε αντιδημοκρατική, άλλωστε αρκετοί ομιλητές ήθελαν να μιλήσουν. Έγινε, όμως, έκκληση για παραίτηση από το δικαίωμα όσων ομιλητών ήθελαν να διευκολύνουν τη διαδικασία- και υπήρχε ανταπόκριση από αρκετούς.



6. Όταν ολοκληρώνονται οι ομιλίες η Ελ. Σπανοπούλου ανεβαίνει ξανά στο βήμα για να απαντήσει, όπως λέει, στα όσα έχουν αναφερθεί. Η συνέλευση, σύσσωμη, ζητάει να προχωρήσει η διαδικασία στις ψηφοφορίες, καθώς θεωρεί ότι ή όλη μεθόδευση της προέδρου με την σύμφωνη γνώμη του υπόλοιπου ΔΣ αποτελεί σκόπιμη καθυστέρηση, ώστε να… «φυλλορροήσει» ο κόσμος  και να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κάτι που επιβεβαιώνεται στη συνέχεια από την δήλωση  «δεν θα γίνουν ψηφοφορίες γιατί δεν υπάρχει απαρτία», της κ. Σπανοπούλου  η οποία αφού σηκώνεται και ξανακάθεται στη θέση της 2-3 φορές, πάντα κάτω από την πίεση των μετόχων που απαιτούν από αυτήν να μείνει και να προχωρήσει σε ψηφοφορίες, τελικά οδεύει προς την έξοδο… μαζί της αποχωρούν ο Αργ. Δεμερτζής, ο Σίμος Καταϊφτσής,  ο Παν. Τσούτσιας. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ (Νεστορίδης, Μυλωνάς, Βλαβιανός, Δελβινιώτη και Παπατόλια) κατεβαίνουν από την έδρα και παραμένουν δίπλα αμήχανοι...




7. Καθώς η Ελ. Σπανοπούλου προχωράει προς την έξοδο κάτω από αμήχανες εκκλήσεις να μείνει, γιουχαΐσματα  ή βρισιές,  ένα μέρος του  πλήθους  κινείται προς το μέρος της, με φανερό σκοπό  ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ από την συνέλευση.  Αυτή συνεχίζει να φεύγει και το πλήθος αγριεύει, βλέπουμε σπρωξιές, μετά μαθαίνουμε ότι μία δημοσιογράφος της πέταξε νερό στο πρόσωπο και ότι χτυπήθηκε κατά λάθος ο Μαν. Κυπραίος, ενώ από το μικρόφωνα ακούγεται να ουρλιάζει η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη: Συνάδελφοι, σας παρακαλώ, γυρίστε πίσω στις θέσεις σας. Η συνέλευση συνεχίζεται, σας παρακαλώ γυρίστε στις θέσεις σας, δεν είμαστε τραμπούκοι, θα συνεχίσουμε τη συνέλευση και θα ψηφίσουμε…». Ο κόσμος εγκαταλείπει την Ε. Σπανοπούλου που φυγαδεύεται έξω από την αίθουσα. Η φωνή της Νταουντάκη στο μικρόφωνο ακούγεται τώρα να κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Παν. Νεστορίδη να καθίσει στη θέση του και να συνεχίσει τη συνέλευση και στα εναπομείναντα μέλη, ονομαστικά, να επιστρέψουν επίσης στις θέσεις τους (ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει επίδοξους προεδρεύοντες να αναλάβουν ακυρώντας την συνέλευση!!!).


8. Ο αντιπρόεδρος Παν. Νεστορίδης κάθεται και πριν συνεχίσει ζητάει την γνωμοδότηση των  νομικών  συμβούλων η οποία είναι καθοριστική: ΄ΕΦ ΟΣΟΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.




9. Αρχίζουν οι ψηφοφορίες, η καταμέτρηση γίνεται από τους ορισμένους από την συνέλευση ψηφολέκτες με τα γνωστά αποτελέσματα (σ.σ. ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης κρατάει στο χέρι ένα στυλό και μ΄αυτό «παίζει» για να μην ψηφίσει, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ.  Βοϊτσίδης ψηφίζει υπέρ- μία από τις 10 ή 13 ψήφους !!).


10. Ο προεδρεύων, μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, δεν δέχεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί του Ψηφίσματος το οποίο έχει κατατεθεί νόμιμα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης από τον Γ. Αγγέλη, παρά την  επισήμανση του σημείου αυτού από τον Ν. Μπογιόπουλο που διαβάζει το ψήφισμα στην συνέλευση η οποία και ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ.




Υ.Γ. Την στάση Τρίμη (που εκπροσωπούσε και την Συσπείρωση, τα μέλη της οποίας, παραδόξως κράτησαν αποστάσεις) ανέλαβε να «απαλύνει» το ιστορικό στέλεχος της παράταξης πρώην πρόεδρος Αριστείδης Μανωλάκος. Πρότεινε να προχωρήσουμε ομαλά προς εκλογές για νέα διοίκηση (με παραίτηση της τωρινής) τον επόμενο Σεπτέμβρη. Περίπου την ίδια θέση υποστήριξε και ο άλλος πρώην πρόεδρος Γιώργος Αναστασόπουλος. Η θέση δεν πέρασε στη συνέλευση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία απαιτούσε παραίτηση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Είναι η ίδια θέση που πρότεινε ο Δ. Τρίμης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ της 26.6.012 και αποφάσισε, τελικά η διοίκηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στη συνεδρίαση του της 28.6.012.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Συλλογικό κείμενο της παράταξης ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς