26 Ιουν 2012

Η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ αποκαθήλωσε τη διοίκηση



Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έγινε στην συνέλευση των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ

Του Νίκου Κωτσικόπουλου


Μετά την πρωτοφανή λεηλασία καταθέσεων του ΕΔΟΕΑΠ το ύψος της οποίας ακόμα δεν είναι γνωστό, οι ασφαλισμένοι και οι μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στην διοίκηση και την πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου, σε ιστορική Γενική Συνέλευση του Ταμείου, που έγινε το περασμένο Σάββατο και διήρκεσε 9 και πλέον ώρες, από τις 2 μετά το μεσημέρι έως λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η Συνέλευση καταψήφισε κάθε πρόταση της διοίκησης με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ υπερψήφισε ομόφωνα ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα του Σώματος, για άμεση αλλαγή διοίκησης, ανεξάρτητο έλεγχο και μελέτη, άμεση διακοπή «οικονομίστικων» εισπρακτικών  μέτρων σε βάρος των μετόχων και απαίτηση για επιστροφή των κλεμμένων από κυβέρνηση και ΤτΕ.

Στη διάρκεια της ΓΣ, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ισχυρίστηκε ότι τα ρευστά άμεσα διαθέσιμα αποθεματικά του Ταμείου είναι 68 εκ. ευρώ και όχι 5,6 εκ. ευρώ, όπως έλεγε όταν καλούσε «πανστρατιά» για να προκαλέσει τρόμο και να περάσει νέες αυξήσεις εισφορών και περικοπές παροχών. Το γεγονός βάρυνε στη συνείδηση των μετόχων.


Η επίκληση άλλων κάθε φορά, αριθμών και επιχειρημάτων που μάλιστα άλλαζαν κατά το δοκούν, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το προεδρείο και την Ελ. Σπανοπούλου, η οποία γαντζωμένη στην καρέκλα περίμενε στωϊκά να βουλιάξουν οι άλλοι ή η καρέκλα και η ίδια μαζί της.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γιώργης Μέρμηγκας, ερωτώμενος αποκάλυψε, ότι η Επιτροπή ελέγχει μόνον όπου η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ απαντάει και επιτρέπει.

Η διοίκηση δεν εξήγησε, πως "κουρεύτηκαν", κάπου 160 εκ. ευρώ σε μετρητά πέραν των 36 εκ. ευρώ επενδύσεων σε ομόλογα (και μετοχές) και πως δεν προστατεύθηκαν οι πόροι των μετόχων, οι εισφορές των ασφαλισμένων και οι κοινωνικές απολαβές τους, όλες από την εργασία τους και χωρίς κρατική συμμετοχή...

Αντίθετα απέφευγε να απαντήσει επί της ουσίας, οχυρώθηκε στα τυπικά και στις διαδικασίες και «ροκάνιζε το χρόνο» ελπίζοντας ότι η Συνέλευση θα φυλλορροήσει. Δεν τα κατάφερνε όμως. Οι ασφαλισμένοι επέμεναν και παρέμεναν επτά ώρες μετά την έναρξη της Συνέλευσης στις θέσεις τους.

Ούτε η πρόταση για εκλογές τον Σεπτέμβρη διέσωσε την διοίκηση. Όλοι ήθελαν άμεση αντικατάσταση. Η Γενική Συνέλευση είχε δείξει από την πρώτη στιγμή την απόφασή της να άρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ και στην πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου, αλλά η ίδια επέμενε να οχυρώνεται πίσω από τυπικότητες και καταστατικό και παρέτεινε μέχρι εξαντλήσεως την διαδικασία, με σκοπό να αποφύγει το αναμενόμενο φινάλε αποκαθήλωσης και καταψήφισης κάθε πρότασής της.

Η Ελένη Σπανοπούλου επικαλούμενη το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ (για το οποίο καταγγέλθηκε ότι δεν το έδινε ούτε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την θέση του προέδρου της Συνέλευσης για την οποία είχε προταθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γ. Σαββίδης και μετά άρχισε να βάζει εμπόδια στη διαδικασία…

Όταν αντιλήφθηκε ότι ακόμα και μέχρι τα μεσάνυχτα οι μέτοχοι θα έμεναν πεισματικά, τότε επιχείρησε εν μέσω γενικής κατακραυγής να διακόψει τη Συνέλευση για να συνεχισθεί άλλη φορά... Με πρόσχημα την απαρτία ζήτησε διακοπή. Αυτό προκάλεσε άρνηση και γενικό εκνευρισμό. Κάποιοι πλησίασαν την έδρα, όπου η Ελένη Σπανοπούλου, όρθια επιχειρούσε να κατέβει για να φύγει.

Ακολούθησαν αντεγκλήσεις και τραβήγματα. Αυτό ήταν. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην προπηλακιζόμενη Ελένη Σπανοπούλου να αποχωρήσει συνοδεία φίλων και προστατευόμενων ή και μπράβων, που όλοι μαζί την έσπρωχναν στην έξοδο για να φύγει, ώστε να διαλύσει τη Συνέλευση και αντιτιθέμενων οι οποίοι άδικα επιχειρούσαν να δυσκολέψουν την έξοδό της.

Παριστάμενη πέταξε νερό, ενώ άλλοι φώναζαν και την έβριζαν μετά από επτά ώρες Συνέλευσης που περίμεναν , καθώς δεν ήθελε ούτε να τους αφήσει να ψηφίσουν.  Πόσο νόμιμο είναι αυτό άραγε;

Στη χλαπαταγή που ακολούθησε, δυστυχώς χτύπησε και τραυματίστηκε και ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος που αργότερα διακομίστηκε προληπτικά, στο νοσοκομείο. Παριστάμενοι και αργότερα ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter, είπαν πως χτυπήθηκε κατά λάθος.

Η Γενική Συνέλευση βρέθηκε σε δύσκολο σημείο. Σε καμπή. Εκεί μίλησε η εμπειρία και την κατάσταση έσωσε η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη. Στις νέες προτάσεις να προεδρεύσει ο Γ. Σαββίδης, απέτρεψε το λάθος, γιατί αυτό θα ακύρωνε τη Συνέλευση. Αντίθετα επέμεινε να καλεί τον αντιπρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Παναγιώτη Νεστορίδη, μέχρι που αυτός πήρε τη θέση του.

Ο νομικός σύμβουλος κ. Μέλισσας επιβεβαίωσε ότι πράγματι η Συνέλευση μπορεί να συνεχιστεί νόμιμα με τον αντιπρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ να προεδρεύει τη Συνέλευση και έτσι προέκυψε, η καταψήφιση κάθε πρότασης της διοίκησης με συντριπτικά ποσοστά και η στη συνέχεια το ομόφωνα ψηφισθέν, ψήφισμα.

Ειδικότερα, από την ψηφοφορία προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

- Για το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ. ψήφισαν: 304 κατά, 13 υπέρ και 4 λευκά.
- Για την έγκριση των πεπραγμένων Δ.Σ. κατά το πρώτο έτος της θητείας του ψήφισαν: 251 κατά, 10 υπέρ και 1 λευκό.
- Για την έγκριση του ισολογισμού και τωναποτελεσμάτων χρήσης του 2011 ψήφισαν: 250 κατά, 10 υπέρ και 7 λευκά.
- Για την έγκριση προϋπολογισμού χρήσης του 2012 ψήφισαν: 246 κατά, 10 υπέρ, 10 λευκά.

Δε συζητήθηκαν και δεν ελήφθη καμία απόφαση για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

- Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας ΕΔΟΕΑΠ
- Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Λήψη απόφασης για αύξηση εισφοράς από 3% σε 6% των εν ενεργεία μελών του οργανισμού
- Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Ενώ, σύμφωνα με το ψήφισμα, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:


1. Απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους.
2. Ζητεί να επιστρέψουν κυβέρνηση και ΤτΕ κλεμμένα και κουρεμένα αποθεματικά του Ταμείου.
3. Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από κυβέρνηση και εργοδότες.
4. Καταψηφίζει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ.
5. Ζητεί διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων διοίκησης με ευθύνη συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουμε.
6. Αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ζητεί άμεση παραίτηση μελών του και εκλογή προσωρινής διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση.

Σημειώνεται ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει υποστεί απώλειες από διπλό κούρεμα των αποθεματικών του. Το πρώτο κούρεμα αφορά σε ομόλογα που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ περί τα 36 εκ. ευρώ ενώ το δεύτερο είναι κλοπή από καταθέσεις περίπου 160 εκ. ευρώ από οργανισμό που είναι ΝΠΙΔ, οι οποίες ανταλλάχθηκαν με ομόλογα αγοραίας αξίας 25%-30% τα οποία μάλιστα αποτιμήθηκαν κατά την αγορά τους σε τιμές 100%.

Η ανταλλαγή αυτή με τις ημερομηνίες που επικαλείται η διοίκηση, υποδηλώνει, ότι η κλοπή καταθέσεων, έγινε μετά το PSI και την ημερομηνία πραγματοποίησής του, αφού η διοίκηση ισχυρίζεται πως διαθέτει ενημερώσεις για το σύνολο του ποσού οι οποίες έγιναν μετά την ημερομηνία για το κούρεμα. Ωστόσο η ίδια δίνει έντυπα που δείχνουν άλλα...

Ωστόσο αν πράγματι έχει στοιχεία, αυτό θέτει ευρύτερα σε αμφισβήτηση και τη νομιμότητα συνολικά του PSI, αφού βάσει του νόμου, έπρεπε να υπάρχει εθελοντική συμμετοχή 75% των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αν υπήρχε συμμετοχή, γιατί επιστρατεύτηκαν εκ των υστέρων οι καταθέσεις του ΕΔΟΕΑΠ (και του ΤΣΠΕΑΘ), νοσοκομείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Επιμελητηρίων κλπ;  Δεν αλλάζει όμως την άποψη των ασφαλισμένων και μετόχων, ότι η διοίκηση πρέπει να ελεγχθεί και να αλλάξει. Η εμπιστοσύνη εξέλιπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς