Θύμα της συρρίκνωσης του Τύπου στην Ισπανία της κρίσης έπεσε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρα, η El Pais, η οποία προχώρησε σε 129 απολύσεις –το ένα τρίτο του προσωπικού της– χωρίς να εξαιρέσει και σε μεγάλα ονόματα με πολυετή πορεία.
«Είμαι στη λίστα. Οι προδιαγραφές μου για το Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς» έγραψε ο πολεμικός ανταποκριτής Ραμόν Λόμπο στο Twitter.
Πρόκειται για μια από τις μεγάλες «πένες» που συμπεριλήφθηκε στους 129 εργαζόμενους της El País, οι οποίοι κλήθηκαν από τη Δευτέρα να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της διαδικασίας απόλυσής τους.
Ο πρόεδρος του ομίλου της εφημερίδας, Μανουέλ Γκονθάλεθ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι «το κοινωνικό πρόγραμμα των 129 απολύσεων έχει τεθεί σε ισχύ» διευκρινίζοντας ότι «η διοίκηση έχει επιφορτίσει συμβολαιογραφικά γραφεία να τους καλέσουν σταδιακά».
Όπως είπε η διεύθυνση συνέταξε μόνη της τον κατάλογο αυτών που θα απολυθούν.
«Το κριτήριο είναι γενικό: μείωση του αριθμού των συντακτών, επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το Διαδίκτυο, ενώ εργάζονται καθημερινά σε αυτό» τονίζει ο Γκονθάλεθ.
«Με κάλεσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Κυριακή: 'θα πρέπει να παρουσιαστείτε'... για να μου κοινοποιήσουν την απόλυσή μου. Έπειτα από 17 χρόνια, είμαι ένας αριθμός, γράφει με πικρία ο Μανουέλ Κουέγιαρ στο Twitter, άλλο ένα μεγάλο όνομα που εξαφανίζεται από την εφημερίδα μαζί με τους Χοσέ Γιόλντι και Χαβιέρ Μαρτίνεθ Λάθαρο.
Ο όμιλος ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που περιλάμβανε 149 απολύσεις -σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που αποτελείται από 466 εργαζόμενους- εκ των οποίων η πλειοψηφία θα απολυθεί και θα υπάρξει πρόωρη συνταξιοδότηση για τους άνω των 59 ετών.
Όσοι παραμείνουν θα δουν τις αμοιβές τους να περικόπτονται κατά 15%.
Καθώς τα σχέδια της διοίκησης ήταν σε μεγάλο βαθμό γνωστά, οι δημοσιογράφοι της El País πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τριήμερη απεργία και διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας της Μαδρίτης κραδαίνοντας πανό που επέκριναν τον «το αξιοθρήνητο πρόγραμμα». Λόγω της απεργίας τις αμερικανικές εκλογές κάλυψες το γραφείο του Μεξικού δουλεύοντας επί 20ωρο για να λειτουργήσει η ιστοσελίδα.
Σε ένα άλλο μέτρο διαμαρτυρίας πριν την απεργία οι δημοσιογράφοι έδιναν μερικές ημέρες ανυπόγραφα άρθρα· η εταιρεία απάντησε με απειλές. Άλλες φορές συγκεντρώνονταν έξω από το γραφείο όπου τα διευθυντικά στελέχη επέλεγαν το πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας, οι δημοσιογράφοι φώναζαν ρυθμικά τους αριθμούς από το 1 ως το 149, μέχρι να φτάσουν τον αριθμό που ανακοίνωσε η διοίκηση.
Υπέρ των συντακτών έχουν εκφραστεί σημαντικές προσωπικότητες που κατά καιρούς συνεργάστηκαν με την εφημερίδα, όπως μεταξύ τους ο νομπελίστας Μάριο Βάργας Λιόσα, που κατήγγειλε σε επιστολή του «την υποχώρηση των ιδρυτικών αξιών μιας εφημερίδας η οποία σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».
Η El País ιδρύθηκε το 1976 κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη δημοκρατία μετά το θάνατο του Φράνκο, και ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο των ισπανικών μέσων ενημέρωσης Prisa.
Εφημερίδα με τεράστια επιρροή –δημοσιογραφική και πολιτισμική- μέσα και έξω από την Ισπανία, συμβόλισε το πνεύμα της αλλαγής μετά την 40χρονη δικτατορία του Φράνκο και του εκσυγχρονισμού της χώρας.
Παρά την κρίση, ο όμιλος Prisa ήταν κερδοφόρος και κατέγραψε κέρδη, γράφει στον Guardian o Μανουέλ Γκονζάλεθ εκ μέρους πολλών συντακτών.
Η πρόθεση της διεύθυνσης να προχωρήσει σε απολύσεις άνοιξε ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ίσως δεν κλείσει εύκολα. Περισσότερο ίσως γιατί τα σχέδια υπογράφονται από Χουάν Λουίς Σεμπριάν, τον άνθρωπο που ίδρυσε την εφημερίδα και ήταν ο πρώτος διευθυντής της.
Τώρα ο Σεμπριάν «καταστρέφει την φήμη που έχτιζε τόσο χρόνια» συνεχίζει ο Γκονζάλεθ. Πέρυσι εισέπραξε 13 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και μπόνους και τώρα –παρά το ότι οι υπάλληλοι είχαν προσφερεθεί να μειώσουν τους μισθούς τους– υπογράφει τη συρρίκνωσή της με την δικαιολογία της κρίσης. Αυτό, γράφει ο Γκονζάλες, πολλοί συντάκτες το αντιλαμβάνονται σαν προδοσία.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς