8 Μαΐ 2013

Πρόστιμο σε ουγγρική εφημερίδα για ρατσιστικό άρθρο κατά των Ρομά


Πρόστιμο στην εφημερίδα Μάγιαρ Χίρλαπ για ρατσιστικό άρθρο κατά της κοινότητας των Ρομά επέβαλλε το Συμβούλιο Ουγγρικών Μέσων ενημέρωσης (Mediatanacs).

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει στις σελίδες της τον Ιανουάριο, άρθρο με τίτλο «αυτοί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, η Mediatanacs αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 250.000 φλορινιών (περίπου 833 ευρώ) στη εφημερίδα και να την υποχρεώσει να δημοσιεύσει ένα κείμενο με το οποίο θα ανακαλεί τα όσα εγράφησαν.

«Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο τιμωρεί με χρηματικό πρόστιμο μία εφημερίδα», επεσήμανε η ανεξάρτητη αυτή αρχή. Τον Ιανουάριο, ο Σολτ Μπάγερ, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας ενός Ούγγρου αθλητή, η οποία αποδόθηκε στους Ρομά, μετά την Πρωτοχρονιά.

«Η πλειονότητα των τσιγγάνων δεν είναι ικανοί να συμβιώσουν με άλλους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν μεταξύ ανθρώπων. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κτήνη και συμπεριφέρονται ως κτήνη», έγραψε ο Μπάγερ στη στήλη του, προσθέτοντας πως αυτή η κοινότητα πρέπει να «εξαλειφθεί». Λίγες ημέρες αργότερα ο Μπάγερ υπαναχώρησε εν μέρει.

«Δεν θέλω να εξαλείψω τους Ρομά, ούτε ένα τμήμα των Ρομά, ούτε έναν από τους Ρομά. Επιθυμία μου είναι οι Ρομά που είναι έντιμοι, εργατικοί, να κατορθώσουν να επιτύχουν στην Ουγγαρία κι εκείνοι που είναι ανίκανοι να συμβιώνουν και να συγκατοικούν με άλλους επιθυμώ να αποκλείονται από την κοινωνία», εξήγησε. Ο Μπάγερ έχει σκανδαλίσει πολλές φορές την κοινή γνώμη στην Ουγγαρία εξαιτίας των ρατσιστικών και αντισημιτικών του απόψεων και δηλώσεων.

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς