8 Μαΐ 2013

Η Google τιμά τον Σολ Μπας


Ο πιο διάσημος σχεδιαστής του Χόλιγουντ Σολ Μπας, τιμάται σήμερα στην πρώτη σελίδα της μεγαλύτερη μηχανής αναζήτησης, της Google, με ένα υπέροχο, γεμάτο κινηματογράφο, doodle, με αφορμή την συμπλήρωση 93 ετών από τη γέννησή του.

Με ένα  εντυπωσιακό διαδραστικό doodle υπό τον ήχο του Unsquare Dance, που ο μεγάλος συνθέτης της τζαζ, Ντέιβ Μπρούμπεκ έγραψε το 1961, παρουσιάζονται μερικά από τα πιο διάσημα έργα του. Όπως  " Vertigo", "The Man with the Golden Arm" και "Anatomy of a Murder".

Ο Σολ Μπας (Saul Bass), ο μεγαλύτερος ίσως σχεδιαστής που γνώρισε το Χόλιγουντ, ο άνθρωπος πίσω από την αφίσα της Λάμψης του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, γεννήθηκε στις 8 Μαίου 1920 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από γονείς εβραϊκής καταγωγής, που είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ανατολική Ευρώπη. Πέθανε στο Λος Άντζελες στις 25 Απριλίου 1996 σε ηλικία 75 ετών.

Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Κολέγιο του Μπρούκλιν, ενώ τη δεκαετία του '40 μετακόμισε στο Λος Άντζελες και άρχισε να δουλεύει στην διαφήμιση κινηματογραφικών ταινιών.

Το 1954 έγινε ο πρώτος σχεδιαστής αφίσας το οποίου το όνομα αναφερόταν  στους συντελεστές μιάς ταινίας. Ο Σόλ είχε σχεδιάσει την αφίσα της ταινίας του Ότο Πρέμιγκερ «Κάρμεν Τζόουνς» εντυπωσιάζοντας τον σκηνοθέτη της για την δουλειά του με αποτέλεσμα αυτός να του αναθέσει τον σχεδιασμό και των τίτλων έναρξης της ταινίας. «Πριν από τον Μπας, οι τίτλοι αρχής των ταινιών ήταν απλώς βαρετές λίστες ονομάτων των συντελεστών. Ύστερα από αυτόν έγιναν εμβληματικές εικόνες, άμεσα αναγνωρίσιμες και σχετικές με την ταινία», είπε κάποτε ο Μάρτιν Σκορσέζε γιαυτόν.

Συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του κινηματογράφου, όπως τους Άλφρεντ Χίτσκοκ («Στην σκιά των τεσσάρων γιγάντων», «O Δεσμώτης του Ιλίγγου», «Ψυχώ»), Μπίλι Γουάιλντερ («Επτά χρόνια φαγούρα»), Στάνλεϊ Κιούμπρικ («Σπάρτακος», «Λάμψη»), Μάρτιν Σκορσέζε («Τα καλά παιδιά», «Το Ακρωτήριο του Φόβου», «Τα Χρόνια της Αθωότητας», «Καζίνο») και φυσικά τον πρώτο άνθρωπο που πίστεψε στο έργο του, τον Ότο Πρέμιγκερ («Ο Ανθρωπος με το Χρυσό Χέρι», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Καλημέρα θλίψη»)

Όμως, το ευρύ κοινό έγινε  περισσότερο γνωστός μετά την σχεδίαση της αφίσας της ταίνιας του Πρέμιγκερ The Man with the Golden Arm, (με το χέρι του ναρκωμανή) αλλα και με την ταινία του Χίτσκοκ «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» ( με τους τίτλους να κινούνται πάνω κάτω μέχρι να σχηματίσουν ένα ουρανοξύστη).

Το 1968 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για την ταινία του Why Man Creates(Γιατί ο άνθρωπος δημιουργεί) σχετικά με τη φύση της ανθρώπινης δημιουργίας που σκηνοθέτησε μαζί με  τη σύζυγό του Ιλέιν.

 σ.σ. doodle: απλά αφηρημένα σχεδιάκα σαν αυτά που ζωγραφίζουν τα παιδιά, βαριεστημένοι φοιτητές αλλα και σημαντικοί άνθρωποι στη διάρκεια πολύωρων συζητήσεων. Το συγκεκριμένο doodle είναι διαδραστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς