26 Ιουλ 2013

ΝΕΡΙΤ, όπως... κόψτε το λαιμό σας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Επιμένουν στις απολύσεις, αδιάφορο πού θα βρεθούν οι αποζημιώσεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ 
    
Απολύτως λογική μού μοιάζει η πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ προς τον Παντελή Καψή, να λειτουργήσει με τους ίδιους το πρότζεκτ ΝΕΡΙΤ, δρομολογώντας παράλληλα ένα σχέδιο αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων.

Επιμένουν στις απολύσεις, αδιάφορο πού θα βρεθούν οι αποζημιώσεις Αλλο τώρα αν είναι δεμένα τα χέρια τού υφυπουργού και ακόμη και να θέλει, δεν μπορεί να την υλοποιήσει.
Σας τα έγραφα και προ ημερών και θα τα επαναλάβω: οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν «πουλήθεί» στην τρόικα, η οποία τους έχει γράψει στο πλαφόν της και δεν τους ξεγράφει ο κόσμος να χαλάσει. Και ταυτόχρονα...
 είναι απολύτως αδιάφορη για το ποσό των αποζημιώσεων και για το πού θα βρεθεί αυτό το ποσόν. Σαν να λέει δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση, «κόψτε το λαιμό σας και κανονίστε τα»...
Πράγμα το οποίον δείχνουν σιγά σιγά να το καταλαβαίνουν τα σωματεία και να αλλάζουν στρατηγική. Ως και η ΕΣΗΕΑ ακόμη ξύπνησε από τον ύπνο το βαθύ και μπορεί να μη συγκρότησε προεδρείο (μόνο ο Μπάτμαν θα το καταφέρει αυτό!) αλλά συνετάχθη με την ΠΟΣΠΕΡΤ και ζήτησαν συνάντηση με εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, συν τον Παντελή Καψή με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος είναι φυσικά το κομβικό πρόσωπο στην όλη ιστορία και ο μοναδικός που μπορεί να ανακαλύψει μια αλχημεία για να λύσει το Γόρδιο Δεσμό. Είναι επίσης ιδιαιτέρως απασχολημένος αυτή την εποχή, όπως τονίζει σε όσους του τηλεφωνούν και του ζητάνε να κλείσει ραντεβού για την ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ.
Αναμένοντας λοιπόν να χαλαρώσει κάπως ο υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας, στρώθηκε στη δουλειά. Και απέστειλε στη Βουλή προσθήκες-αναδιατυπώσεις στο άρθρο 72 του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές διαδικασίες. Ενα άρθρο, ως γνωστόν, που αφορά τις αποζημιώσεις των εργαζομένων τής ΕΡΤ. Για να μη σας κουράζω, οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη ΝΕΡΙΤ θα πάρουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους (ενιαίο μισθολόγιο οι διοικητικοί και τεχνικοί, ΚΥΑ οι δημοσιογράφοι) και αυτό θα γίνει «τμηματικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας». Ζήσε Μαύρε μου δηλαδή, ώς το 2016, αλλά, τέλος πάντων, θα τις πάρουν.
Προσοχή όμως, έτσι και απασχοληθούν με οποιονδήποτε τρόπο είτε στη ΝΕΡΙΤ είτε σε «οποιονδήποτε φορέα της γενικής κυβέρνησης» μέσα στην επόμενη τριετία, πάει, καήκανε. Το χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης και μάλιστα θα φάνε και τιμωρία: «Σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας αποζημίωσης, το ποσό αναζητείται εντόκως σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».
Οι νομικοί σύμβουλοι των εργαζομένων λένε επίσης ότι με βάση τις προσθήκες, αν ενταχθεί κάποιος στο μεταβατικό στάδιο της Δημόσιας Τηλεόρασης (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε, παρακαλώ) και ύστερα δεν πάει στη ΝΕΡΙΤ, δεν χάνει την πλήρη αποζημίωσή του. Γιατί γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, γίνεται για να καταγραφούν πολλές αιτήσεις αυτές τις μέρες και να φανεί ότι πέτυχε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Το καταγράφω, όπως καταγράφω και τη διχογνωμία για το αν θα χρειαστούν νέες αιτήσεις για τις ειδικότητες που δεν καταγράφονται στην προκήρυξη των 589 θέσεων. Αλλοτε ακούμε «όχι», άλλοτε ακούμε «ναι», φοβούμαι ότι το μπλέξιμο που θα προκύψει στο τέλος θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων.
ΥΓ. Τα ονόματα των Κώστα Σπυρόπουλου και Γιώργου Μπράμου, που έχουν ακουστεί, αφορούν σε απασχόληση πλάι στον Παντελή Καψή ή στην επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων; Και, τέλος πάντων, την επιτροπή αξιολόγησης ποιοι «σοφοί» θα την απαρτίζουν; Ας μας τις λύσουν τις απορίες, να μη βασανιζόμαστε εν μέσω μίνι καύσωνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς