14 Ιουν 2015

ΕΡΤ: Μάχη για δημόσια ενημέρωση - Όχι για θέσεις στο δημόσιο



Της Ντίνας Καραμάνου

Η μάχη για την ΕΡΤ ήταν μια μάχη που κερδήθηκε. Δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα συνδιαλλαγής, ούτε «ρουσφετάκι», ούτε εκδούλευση συνδικαλιστών.
Ήταν το κατόρθωμα των εργαζομένων σε αυτήν- που λοιδορήθηκαν κατά τη «θητεία» τους ως «φερέφωνα της εξουσίας»- να δώσουν πρώτα τη μάχη για την ενημέρωση του λαού και μετά για τις θέσεις εργασίας.
Ο φασιστικός τρόπος με τον οποίο έπεσε το «μαύρο», την 11η Ιουνίου του 2013, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία την ενημέρωσης. Και ήταν προσβολή προς τον ίδιο τον λαό.
Στους εργαζόμενους της ΕΡΤ συμπαραστάθηκαν έμπρακτα χιλιάδες κόσμου. Γιατί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ... 

...από την πρώτη στιγμή επιδόθηκαν σε ένα ευρηματικό «αντάρτικο». Το μαύρο στις οθόνες τους πείσμωσε και εκτόξευσε την ευρηματικότητά τους. Την νύχτα της 11ης Ιουνίου 2013 όλοι έβλεπαν ΕΡΤ: είτε στο διαδίκτυο, είτε σε αναλογικές συχνότητες, είτε στην ΕΤ3. 
Για δύο χρόνια, από το απέναντι γραφείο το ertopen εξέπεμπε ακούραστα.
Δεν έχει σημασία αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τα όσα έλεγαν από το «παράνομο» στούντιο. Σημασία έχει ότι εξέπεμπαν.
Δεν έχει σημασία αν διαφωνείς ή συμφωνείς με τους συνδικαλιστές που «πήραν πάνω τους» την υπόθεση. Σημασία έχει ότι οι εργαζόμενοι ήταν εκεί.
Και κέρδισαν.
Κέρδισαν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια ως λειτουργοί της ενημέρωσης γιατί αυτά τα δύο χρόνια, κατάφεραν να δώσουν στο «τηλεοπτικό κοινό» την πραγματική του ιδιότητα, εκείνη του λαού με δικαίωμα στην πληροφόρηση.
Πήραν πίσω και τις δουλειές τους, όχι για τα «ψηφαλάκια», αλλά γιατί έδειξαν τις διαθέσεις τους: ούτε ένα βήμα πίσω!
Η μάχη για την ΕΡΤ δεν ήταν διάκριση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσιογράφων σε ιδιωτικά κανάλια. Η νίκη της ΕΡΤ αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που ψηφίζουν, σταυρώνουν τα χέρια και περιμένουν από την ΕΣΗΕΑ να βγάλει το μαγικό της ραβδί και σε εκείνους που έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο των συνδικαλιστών: εκπρόσωποι του αγώνα τους και κοινωνοί των αιτημάτων τους. 
Η μάχη για την ΕΡΤ πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους τους δημοσιογράφους, έδωσε υλικό για μελέτη: οι συχνότητες ανήκουν στο λαό  και για εκείνον γίνεται όλη η δουλειά. Για την ενημέρωσή του. Για την έγκυρη, έγκαιρη, αντικειμενική, αδέσμευτη ενημέρωσή του. Αν τον έχεις δίπλα σου, κάτι έκανες καλά-τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον. Αν τον έχεις μαζί σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς..
Ας μην φθονούν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ οι απολυμένοι του Alter, της «Απογευματινής» , της Imako και άλλων «μαγαζιών».
Δεν έσωσε η ΕΣΗΕΑ τους «Ερτατζήδες».
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έδωσαν μάχη και την κέρδισαν με κόπο, πόνο, απώλειες αλλά και υπομονή.
Και οι «Μαχόμενοι» ήταν εκεί όπου δόθηκε η μάχη, όπως βρίσκονταν εκεί που δίνονταν οι μάχες και απέναντι σε ιδιώτες εργοδότες που προτίμησαν να βουλιάξουν τα καράβια τους αντί να δώσουν τους μισθούς που χρωστούσαν.
Μια μάχη κερδήθηκε: ας πανηγυρίσουμε μόνο για σήμερα και από αύριο πάλι δουλειά.
Η νίκη της ΕΡΤ δεν θα γίνει επέτειος.
Θα γίνει πεπατημένη, για τους «Μαχόμενους» που στοχεύουν και σε άλλες νίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς