17 Δεκ 2012

Έρευνα Reuters: Η διαπλοκή στα ελληνικά media


Λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα των New York Times για τις σχέσεις πλούσιων οικογενειών στην Ελλάδα με πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, έρχεται το Reuters με εκτενές άρθρο του να αναφερθεί στην ύπαρξη συμπλέγματος μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρήσεων και πολιτικών πίσω από την κρίση.


Ξεκινώντας από την έκκληση που πραγματοποιούσε το 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για τη σωτηρία της χώρας και το περίφημο χαράτσι, το Reuters περνάει στον Νίκο Φωτόπουλο και τις αποκαλύψεις για τους έχοντες που δεν πληρώνουν φόρους σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα στιγμή.

Ενώ όταν επιβλήθηκε το χαράτσι τα μέσα ενημέρωσης, όπως σημειώνεται, και προέβαλαν την οργή των πολιτών, στις αποκαλύψεις Φωτόπουλου θα έκαναν "λίγη φασαρία".

"Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή ιδιοκτήτες των μέσων ήταν ανάμεσα στους ευνοούμενες", επισήμανε ο Νίκος Φωτόπουλος, με το Reuters να παρατηρεί πως οι αποκαλύψεις είτε δεν αναφέρθηκαν από τις κορυφαίες ημερήσιες εφημερίδες ή να υποβαθμίζουν τους ισχυρισμούς του.

Το περιστατικό αυτό απεικονίζει για πολλούς την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πολιτική, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. "Τα συνυφασμένα συμφέροντα από αυτούς τους τομείς, χωρίς απαραίτητα να είναι παράνομα ή καταχρηστικά, θεωρούνται ως εμπόδιο στις προσπάθειες της Ελλάδας για να σώσει την οικονομία της", σημειώνεται.

"Ευθύνονται εν μέρει, σύμφωνα με τους επικριτές, για τη σημερινή κρίση και την παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης", τονίζεται, με το Reuters να έρχεται σε επικοινωνία με κορυφαίους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

"Το σύστημα είναι εξαιρετικά αιμομικτικό. Τα κατεστημένα συμφέροντα αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία", σημείωσε πηγή της τρόικας.

Στην έκθεση του Reuters φιλοξενούνται επί του θέματος δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που σημειώνει ότι η τριάδα της αμαρτίας είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμένος, από την πλευρά του επισήμανε ότι τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν το κράτος και το κράτος τα μέσα ενημέρωσης. "Είναι μια εικόνα αμοιβαίου εκβιασμού", υπογράμμισε.

Πιο μετριοπαθείς στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που επισήμανε ότι υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις με ορισμένους να πληρώνουν λίγους ή και καθόλου φόρους, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να σημειώνει ότι διορθώνονται τα όποια λάθη.

Επιχειρώντας σύνδεση με την κατάσταση που ισχύει σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία όπου επίσης υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης, το Reuters αναφέρεται στην εμφάνιση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και τηλεοπτικών καναλιών τη δεκαετία του 1980.

"Διαδοχικές κυβερνήσεις άφησαν ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη άδεια σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για το 2011 σχετικά με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε έγγραφο του 2006 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που απέκτησε το Wikileaks επισημαίνεται ότι δεν γίνεται όλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν επικερδώς. "Οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα μέσα για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή", τονίζεται.

Μεταξύ άλλων το εκτενές άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ που σημειώνει ότι κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα "αποτελούν στην ουσία γραφεία Τύπου επιχειρηματικών ομίλων".

"Έχει αναπτυχθεί μια άκρως άρρωστη κατάσταση. Σκοπός των μέσων ενημέρωσης έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό η εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους", συμπληρώνει.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περίπτωση του Μega και στις οικογένειες των Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι, ενώ φιλοξενούνται ακόμη και δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του σε ερωτηματολόγιο που του απέστειλε το Reuters (όπως και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης) δήλωσε: "Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ellaktor S.A....

Η εφημερίδα Έθνος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ellaktor S.A.".

Ο ίδιος επικαλείται μάλιστα πρώην πρωθυπουργούς που μπορούν να επιβεβαιώσουν όπως λέει, ότι δεν έχει ποτέ ζητήσει καμία χάρη λέγοντας σε επιστολή του:

"Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του Έθνους στις κυβερνητικές πράξεις και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ellaktor S.A.".

Το άρθρο αναφέρεται και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη που εμπλέκεται μετοχικά στο κανάλι. Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δηλώνει στο Reuters: "Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση.

Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση".

O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του Μega, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν πως δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του. Αναφέρεται πως το δικαστήριο κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.

To άρθρο αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη ότι πέρασε η εποχή που οι ολιγάρχες διόριζαν πρωθυπουργό, και στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν από το ΒΗΜΑ με "ενοχλητικές αποκαλύψεις" για τον Κακλαμάνη.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος από τη δική του μεριά δήλωσε: "Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος. Η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική χώρα, αλλά στην πραγματικότητα σοσιαλιστική".

"Στο χώρο των μίντια, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες", αναφέρει η έρευνα και συνεχίζει:

"Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ".

"Πάνω από κρασιά και κεμπάπ στον Μπαιρακτάρη, ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει ότι θα ανοίξει πόλεμο στα συμφέροντα και τους νταβατζήδες, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιους εννοεί", συνεχίζει το κείμενο. Και εν συνεχεία, κάνει λόγο για την πρώην ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Αναφέρεται ότι μετά την ορκωμοσία της το 2009 οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν "Πράσινη Τίνα" και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με "το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης".

Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά "αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία". Η ίδια πάντως, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στο Reuters.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς