11 Σεπ 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ


«Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στο Σοσιαλισμό».
(Από την ομιλία του Αλιέντε μετά την νίκη του τον Νοέμβριο του 1970)

…«Μάλλον αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω. Η αεροπορία βομβάρδισε τους πύργους αναμετάδοσης του Ράδιο Πορτάλες και του Ράδιο Κορπορασιόν. Τα λόγια μου δεν εκφράζουν πικρία, αλλά απογοήτευση. Ας αποτελέσουν την ηθική καταδίκη γι αυτούς που παραβίασαν τον όρκο τους.

Η ιστορία θα τους κρίνει


Απευθύνομαι ξεχωριστά, στις ταπεινές γυναίκες της πατρίδας μας, στους αγρότες που μας πίστεψαν. Στους εργάτες που δούλεψαν παραπάνω, στις μητέρες που αισθάνθηκαν το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά τους. Στους επαγγελματίες πατριώτες, αυτούς που παρανομούσαν με την υποστήριξη των επαγγελματικών ενώσεων, των ταξικών ενώσεων, για να επωφεληθούν από τα προνόμια που παρέχει η καπιταλιστική κοινωνία.
...Απευθύνομαι στους νέους της Χιλής, σ’ αυτούς που τραγουδούσαν, που μετέφεραν την χαρά τους και το αγωνιστικό πνεύμα.
…Ο λαός πρέπει να αμυνθεί, όχι να θυσιαστεί. Να αρνηθεί την υποταγή, την ταπείνωση, την απώλεια των ηθικών αξιών.
Αργά ή γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία.

…Ο Ραδιοσταθμός του Ράδιο Μαγκαγιάνες θα σιγήσει, η ήρεμη φωνή μου δεν θα φτάνει στ’ αυτιά σας. Δεν πειράζει, θα εξακολουθείτε να μ’ ακούτε, θα εξακολουθώ να βρίσκομαι κοντά σας, τουλάχιστον η ανάμνησή μου. Θα με θυμάστε ως έναν άξιο άνδρα, αφοσιωμένο στο έθνος του.

…Είμαι βέβαιος, πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν στις άξιες συνειδήσεις εκατομμυρίων Χιλιανών, θα καρπίσουν. Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί είναι οι κατακτητές. Όμως ούτε το έγκλημα, ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη.

Η Ιστορία είναι δική μας,
η Ιστορία γράφεται απ’ τους λαούς.

(Από την τελευταία ομιλία του Σαλβαδόρ Αλιέντε
την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ώρα 9.10 το πρωί, στο Σαντιάγο της Χιλής)

3 σχόλια:

  1. Μπράβο παιδιά. Επιτέλους και κάποιοι που λένε και κάτι εξω απο τον μικρόκοσμό μας.Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντική η επισήμανση γιαυτούς που "παρανομουσαν με την υποστήριξη των επαγγελματικών τους ενώσεων" για να επωφεληθούν. Ας το προσέξουν κάποιοι απο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που με τη στάση τους αντιστρατεύονται στην πράξη τα συμφέροντα των πολλών απλών δημοσιογράφων με διάφορα ψευτοπροσχήματα.Κι ας κόπτονται τάχαμου για το σωστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πού να δεις τί κάνουν αυτοί που δεν υποστηρίζουν το "σωστό". Κανονίζουν για τα "πελατάκια" τους να πιάσουν δουλειά και οι υπόλοιποι με "μπλοκάκι" της πείνας και βραδυνή βάρδια... Όλοι ξέρετε για τί πράγμα μιλώ κι αν δεν ξέρετε να σας πω για την κυρά του flash, που μαθαίνουμε ότι έχει και εκπομπή στον 9,84... Συνάδελφοι, κάντε κάτι και γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς