27 Σεπ 2009

ΕΣΗΕΑ: Ο πόλεμος των παρατάξεων

«ΚΑΙ Η ΕΣΗΕΑ τι κάνει;», η ερώτηση, η οποία λογικά θα επλανάτο μόνο στα δημοσιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο καιρό ακούγεται ευρύτερα. Πρόσφατη αφορμή τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί,καθώς και στους περιορισμούς που τα πολιτικά κόμματα επέβαλαν στους δημοσιογράφους, ένα αποδείχθηκε:ότι η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών δεν ήταν σε θέση να παίξει ούτε συμβουλευτικό ρόλο.
Πέντε σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές του Μαΐου και το σωματείο των δημοσιογράφων παραμένει ακέφαλο. Οι παρατάξεις που αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο εμφανίζονται αποφασισμένες να δυναμιτίσουν οποιαδήποτε απόπειρα εκλογής προεδρείου, σε έναν ανελέητο αγώνα «όλοι εναντίον όλων», την ίδια στιγμή που το δημοσιογραφικό επάγγελμα αντιμετωπίζει μια από τις πλέον δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ επιρρίπτουν τις ευθύνες για το αδιέξοδο ο ένας στον άλλον, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, σαν από κάποιο θαύμα, θα βρεθεί μια λύση, που δεν αποκλείεται να είναι... οι νέες εκλογές.

Ο κ. Πάνος Σόμπολος, επικεφαλής της παράταξης Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία που κέρδισε 4 έδρες στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, αναφέρει ότι « όλες οι προτάσεις που έκανε η παράταξή μας για να βγούμε από το αδιέξοδο απορρίφθηκαν από τις άλλες παρατάξεις, όπως είχαν επίσης αποτύχει οι προτάσεις συνεργασίας. Όταν κάποια στιγμή είδα ότι δεν θα βρίσκαμε άκρη αποφασίσαμε να αποσυρθούμε εντελώς και να αφήσουμε τους άλλους να βγάλουν προεδρείο ».
Με τους μήνες να περνάνε, έγινε μια απόπειρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις υπόλοιπες παρατάξεις προκειμένου να εκλεγεί νέο προεδρείο. « Πρότεινα στις παρατάξεις του προοδευτικού χώρου, Συσπείρωση- Δούρειος Τύπος (3 έδρες) και Μαχόμενη Δημοσιογραφία (2 έδρες),να συνεργαστούμε για να κάνουμε προεδρείο .Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν όλοι, αλλά δεν συμφώνησε ο κ. Π. Ράμος, που ανήκει στη Μαχόμενη » λέει ο κ. Δ. Κουμπιάς, επικεφαλής της Δημοσιογραφικής Ενότητας (1 έδρα). Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Ράμμος ψήφισε λευκό τόσο στην πρόταση για προεδρείο με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Νταβανέλλο, της παράταξης Δούρειος Τύπος όσο και για προεδρείο με επικεφαλής την κυρία Νανά Νταουντάκη, η οποία ανήκει στη δική του παράταξη, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για εκλογή προεδρείου.

Ο κ. Ράμμος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση αυτή και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Δημοσιογραφική Συνεργασία, της οποίας ηγείται και η οποία μαζί με την Αριστερή Όχθη απαρτίζουν τη Μαχόμενη Δημοσιογραφία, παραμένει πιστή στις θέσεις που είχε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν.

Όπως τονίζει η κυρία Νταουντάκη « για να βγούμε από το αδιέξοδο είτε θα έπρεπε κάποια παράταξη να έχει αυτοδυναμία, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον, είτε θα έπρεπε να υπάρχει ειλικρινής διάθεση συνεργασίας ανάμεσα σε κάποιες από τις παρατάξεις. Δυστυχώς, ούτε αυτό συμβαίνει ». Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, ενώ όλες οι παρατάξεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκλεγεί τελικά ένα προεδρείο με μοναδικό σκοπό να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος χρειάζεται νέες εκλογές στο συνδικαλιστικό του όργανο, αλλά, αν η επίδειξη αδιαλλαξίας στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης συνεχιστεί, τίποτα δεν αποκλείει το σενάριο των εκλογών να γίνει πραγματικότητα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς