27 Σεπ 2009

Νέες εφημεριδες υπο έκδοση: Τα νέα των Μέσα & media

Του Χρήστου Ξανθάκη

---ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ημερομηνία κυκλοφορίας αυτής; Οπως όλα δείχνουν, στις 15 Νοεμβρίου θα αναρτηθεί στα περίπτερα το πρώτο φύλλο του υπό (επαν)έκδοση «Ελεύθερου Τύπου». «Courrier International»: Η έκδοση. Με αφιέρωμα στην αριστερά και στις γερμανικές εκλογές σήμερα. Επιμένουν, μάλιστα, οι νέοι ιδιοκτήτες Δ. Μπενέκος και Αλ. Σκαναβής ότι στόχος τους είναι να βγει στο εγγύς μέλλον και μια σεμνή και συμμαζεμένη ημερήσια εκδοχή της εφημερίδας. Πώς θα το καταφέρουν αυτό δεν ξέρω, αλλά γνωρίζω ότι ψάχνουν εκτός από συντάκτες (ύλης και όχι μόνο) και για κτίριο γραφείων του εντύπου. Υποψήφια προς αγοράν είναι ένα στη λεωφόρο Μεσογείων και ένα κοντά στην οδό Μάρνη, αρκεί να πέσουν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Διότι για την ώρα κυμαίνονται πάνω και απ’ το τίμημα αγοράς του τίτλου.

---ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Μετά τίς εκλογές θα κυκλοφορήσουν τα «Επίκαιρα» που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των εκδόσεων Λιβάνη. Οι πληροφορίες μιλούν για «καθαρόαιμο» πολιτικό περιοδικό με αρθρογραφία, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις. Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα γράφουν και ο Κώστας Λαλιώτης.



---COURRIER INTERNATIONAL: Η έκδοση έχει αφιέρωμα στην αριστερά και στίς γερμανικές εκλογές .



--- ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ αυτής; Control τη λένε την τηλεοπτική σχολή που ετοίμασε ο Σταμάτης Μαλέλης, μια σχολή που, όπως λέει και ο ίδιος, δεν θα βγάζει ρεπόρτερ, αλλά «τηλεορασάνθρωπους». Αυτό φαίνεται και απ’ το πρόγραμμα σπουδών της, που περιλαμβάνει τηλεοπτική έρευνα, διαχείριση τηλεοπτικού υλικού, δημοσιογραφικό μοντάζ, ορθοφωνία, παρουσίαση, στήσιμο εκπομπών, οργάνωση παραγωγής, ιστορία του θεάματος, σενάριο, δραματουργία έως και programming. Στους διδάσκοντες καταγράφονται μεταξύ άλλων οι Σωτήρης Χατζάκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Κυριάκος Ντούμος και Ιάσων Τριανταφυλλίδης. Η σχολή θα στεγαστεί στο κτίριο του Star Channel και οι σπουδές θα ολοκληρώνονται σε τρία εξάμηνα. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 21 Οκτωβρίου, ενώ οι αιτήσεις έχουν ήδη φθάσει τις 170 για μόλις 50 θέσεις.

--- ΕΡΤ: Σύννεφο πάει το κουτσομπολιό στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου, καθώς όλοι ετοιμάζονται για τις εκλογές και τις μετεκλογικές αλλαγές. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν δεδομένη την επιστροφή τους στην Αγία Παρασκευή, είτε πέτυχαν είτε απέτυχαν στο προηγούμενο πέρασμά τους. Αλλά το μεγάλο κόλπο δεν θα παιχτεί σε απλές θέσεις και θεσούλες. Το μεγάλο κόλπο μάλλον θα αφορά εταιρεία θυγατρική της ΕΡΤ, η οποία προτείνεται να στηθεί για να βάζει σε τάξη τις εμπορικές χρήσεις, να πουλάει το ψηφιοποιημένο αρχείο, να διαχειρίζεται, τέλος πάντων, κερδοφόρες υποθέσεις, να βγάζει λεφτά και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ολοι εντελώς; Εξαρτάται από ποια μεριά το βλέπει κανείς και σε ποια ομάδα πίεσης ανήκει…

ΔΟΛ: Στη Μιχαλακοπούλου ρωτούν αν η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ ΔΟΛ και Ρέστη άρχισε με την «Εξέδρα» και τον Arrena FM. Την ίδια ώρα το ψάχνουν το θέμα στην «Ιριδα» οι λογιστές και όταν τελειώσουν τη δουλειά τους και δώσουν το ραπόρτο, αναμένεται να κλείσει η συμφωνία. Οσο για την τύχη του Στέργιου Νέζη, διαφαίνεται ότι πρόθεση της επιχείρησης είναι να συνεχίσει στον ΔΟΛ και μετά τη λήξη του συμβολαίου του στις 30 του μηνός. Σε ποια θέση και με ποιες αρμοδιότητες, όμως;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Μόνο οι εφημερίδες βγήκαν κερδισμένες τον περασμένο Αύγουστο στη διαφημιστική αγορά. Συνολικά καταγράφηκε πτώση 10,08%, με σημαντικότερη κάθοδο εκείνη των καναλιών (26,42%). Ακολούθησαν τα ραδιόφωνα (21,61%) και τα περιοδικά (13,32%), ενώ οι εφημερίδες εμφάνισαν άνοδο 20,18%. Αλλά ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ψόφιος μήνας, οπότε καλό είναι να μη βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα.

πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς