Πρόκειται, ομολογουμένως, για ένα μεγάλο στοίχημα: σε μια χώρα σαν την Ιταλία, με έναν πρωθυπουργό σαν τον Μπερλουσκόνι, να βγάζεις μια εφημερίδα χωρίς καμιά οικονομική στήριξη. Λέγεται Ιl Fatto Quotidiano (Το Καθημερινό Γεγονός).
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη και μέσα σε λίγες ώρες είχε εξαφανιστεί από τα περίπτερα. Αποτελείται από 16 έγχρωμες σελίδες, κοστίζει 1,20 ευρώ, θα κυκλοφορεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και στους συνεργάτες της περιλαμβάνονται αρκετά γνωστά ονόματα, όπως ο δημοσιογράφος Φούριο Κολόμπο, ο μπλόγκερ Μάρκο Τραβάλιο και ο συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι.
Το αρχικό της κεφάλαιο είναι 600.000 ευρώ και προέρχεται κατά 70% από επιχειρηματίες και κατά το υπόλοιπο 30% από δημοσιογράφους, που θα αποτελούν ελέγχουσα μειοψηφία.
Ο στόχος είναι η πώληση μέσω συνδρομών: ήδη έχουν γραφτεί 27.000 συνδρομητές, τα δύο τρίτα των οποίων για την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας.
Για να μειωθεί το κόστος, η εφημερίδα έχει μόνο οκτώ συντάκτες πλήρους απασχόλησης και διανέμεται μόνο στις μεγάλες πόλεις.
«Γιατί βγάζετε μια εφημερίδα αυτή τη στιγμή, που ο παγκόσμιος Τύπος αντιμετωπίζει κρίση επιβίωσης και ο ιταλικός Τύπος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας;» ρώτησε η Ρεπούμπλικα τον διευθυντή της εφημερίδας Αντόνιο Παντελάρο, άλλοτε διευθυντή της Ουνιτά.
«Μας το ζήτησαν πολλοί συνάδελφοι, Ιταλοί και ξένοι. Και πιστεύουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο είναι αναγκαία μια αντίδραση των δημοσιογράφων».
Η εφημερίδα θα ασκεί έντονη κριτική στον Μπερλουσκόνι, χωρίς όμως να ασχολείται ιδιαίτερα με τα σεξουαλικά σκάνδαλα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Μαφία και η προέλευση της οικονομικής του αυτοκρατορίας. Και για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες παρτίδες με τη δικαιοσύνη, συνεργάζεται με τους δύο πιο εξειδικευμένους δικηγόρους της Ιταλίας στον χώρο της ενημέρωσης.
Τον τελευταίο καιρό ο Καβαλιέρε έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου. Δεν δίστασε να καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση εναντίον της Ρεπούμπλικα και της Ουνιτά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους δημοσιογράφους της πρώτης farabutti (απατεώνες).
Τον τελευταίο καιρό ο Καβαλιέρε έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου. Δεν δίστασε να καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση εναντίον της Ρεπούμπλικα και της Ουνιτά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους δημοσιογράφους της πρώτης farabutti (απατεώνες).
Από την ημέρα εκείνη, πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας στέλνουν καθημερινά τη φωτογραφία τους στην εφημερίδα με την ένδειξη: «Είμαστε κι εμείς απατεώνες!».
Πάνω από 420.000 Ιταλοί και ξένοι έχουν υπογράψει ώς τώρα ένα κείμενο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Και στις 3 Οκτωβρίου προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη με αυτό το περιεχόμενο.
Όταν η αντιπολίτευση κοιμάται, όταν το Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους που χορηγούν ασυλία για οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να αγγίζει τον πρωθυπουργό και τον κύκλο του, οι δημοσιογράφοι δείχνουν να παίρνουν πάνω τους το καθήκον της αντίστασης.
Όπως γράφει και ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλαίν Τουραίν, «η υπεράσπιση της Ρεπούμπλικα είναι ο πιο ενεργός τρόπος να συνειδητοποιήσει η ιταλική κοινή γνώμη πόσο έχει υποβαθμιστεί η δημοκρατία στα χέρια του Μπερλουσκόνι».
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς