2 Δεκ 2010

Οι συντάκτες της Καθημερινής για το..."τσουνάμι" ενάντια στους εργαζόμενους

Μετά το κλείσιμο της αγγλόφωνης έκδοσης της "Καθημερινής" και τήν απόλυση 10 δημοσιογράφων που δούλευαν σ΄αυτήν οι συντάκτες της εφημερίδας πραγματοποίησαν συνέλευση και εξέδωσαν το πιό κάτω ψήφισμα:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 1/12/2010

1. Δηλώνουμε αντίθετοι στην απόλυση 10 συναδέλφων μας (συντάκτες, προσωπικό κλπ.) από τις αγγλόφωνες εκδόσεις της Καθημερινής, που ανακοινώθηκαν προχθές, λόγω του τερματισμού έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Athens Plus». Καταρχήν, πρόκειται για μια βραβευμένη έκδοση, η οποία μπορεί να στηριχθεί για να συνεχίσει την πορεία της, ενώ –σύμφωνα και με τους συναδέλφους μας- υπάρχουν περιθώρια για τη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε –ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, που η ανεργία θερίζει- την απόλυση ενός τόσο μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Γι’ αυτό ζητάμε την ένταξη των συναδέλφων σε τμήματα της ελληνικής έκδοσης ή σε άλλες θέσεις του ομίλου. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε ανάλογα προγράμματα απολύσεων.

2. Οι συντάκτες και οι εργαζόμενοι στην «Καθημερινή» εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την κατηγορηματική μας αντίθεση στις πρακτικές παραβίασης των συλλογικών μας συμβάσεων, υποχρέωσης σε μειώσεις μισθών (ακόμα και κάτω από τη σύμβαση) και προώθησης ατομικών συμβάσεων, που οδηγούν σε συνθήκες επώδυνης εργασιακής απορρύθμισης και υποβαθμίζουν την ενημέρωση.

3. Διεκδικούμε την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ΜΜΕ και την εφαρμογή της από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δηλώνουμε ότι αρμόδιες για την διαπραγμάτευση με τους εργοδότες είναι οι εκλεγμένες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων, οι οποίες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, όπως αυτές διατυπώνονται από τις γενικές συνελεύσεις.
4. Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπουμε το τελευταίο ειδικά διάστημα να εκδηλώνεται ένα «τσουνάμι» ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (και όχι μόνο). Περικοπές μισθών ή αποδοχών, απολύσεις, λουκέτα, με μόνα θύματα τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις. «Δεν τα φάγαμε μαζί», δεν θα πληρώσουμε εμείς. Οι ανθρωποθυσίες πρέπει να σταματήσουν και να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του κλάδου των ΜΜΕ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους συναδέλφους του «Βήματος», του ΔΟΛ γενικότερα, της «Απογευματινής», του Πήγασου, του Άλτερ και άλλων επιχειρήσεων και ζητάμε από τα σωματεία την αποφασιστική στήριξη του αγώνα τους, που είναι και δικός μας.

5. Τονίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρεμπόδιση εισόδου εκπροσώπων των σωματείων μας (ΕΣΗΕΑ κλπ.) στο χώρο εργασίας, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος. Επιπλέον, πρακτικές που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα –στο όνομα της ασφάλειας του κτιρίου- προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπειά μας.

Με νέα συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της Καθημερινής θα εκτιμήσουν την απάντηση της επιχείρησης, ειδικά στο θέμα των απολύσεων στην αγγλόφωνη έκδοση και θα πάρουν τίς αποφάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς