9 Δεκ 2009

Διπλασιάστηκαν οι δημοσιογράφοι που κρατούνται στη φυλακή

Ο αριθμός των ανεξάρτητων (freelance)δημοσιογράφων που φυλακίσθηκαν από άκρου εις άκρον στον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 3ετία και αντικατοπτρίζει την αλλαγή στα εργασιακά ήθη των μέσων ενημέρωσης, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CJP).


Στην έκθεσή της, που παρουσιάσθηκε στην έδρα της στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση τονίζει πως μέχρι την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα 136 δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτορεπόρτερ, 11 περισσότεροι από το 2008. Σχεδόν οι μισοί από τους κρατουμένους είναι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοσιογράφων αυξήθηκε, καθώς η επέκταση του Ιντερνέτ έχει επιτρέψει σε περισσότερους δημοσιογράφους να εργάζονται ανεξάρτητα και πολλοί μεγάλοι ενημερωτικοί οργανισμοί έχουν στραφεί σε τέτοιους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αντί για προσωπικό κάλυψης διεθνών γεγονότων, προκειμένου να περικόψουν τα κόστη.
«Οι ημέρες που οι δημοσιογράφοι αναχωρούσαν για επικίνδυνες αποστολές, γνωρίζοντας πως είχαν να βασιστούν στο θεσμικό κύρος των μεγάλων ενημερωτικών οργανισμών, έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί», τονίζει ο διοικητικός διευθυντής της οργάνωσης Τζόελ Σίμσον.

«Σήμερα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις προκεχωρημένες γραμμές είναι κατά το πλείστον ανεξάρτητοι. Η άνοδος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας έχει ανοίξει τον δρόμο σε μία νέα γενεά δημοσιογράφων, αλλά επίσης υπονοεί πως αυτοί είναι πλέον πιο ευάλωτοι», τονίζεται στην ίδια έκθεση.

Η Κίνα εμφανίζεται να έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους για 11η συνεχή χρονιά, με 24 κρατούμενους, και ακολουθούν το Ιράν, η Κούβα, η Ερυθραία και η Μιανμάρ.Οι περισσότεροι από τους 23 δημοσιογράφους που κρατούνται στο Ιράν συνελήφθησαν μετά την καταστολή των διαδηλώσεων και της ενημέρωσης μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζει η CJP. Στην Κούβα κρατούνται 22 δημοσιογράφοι, με τους 20 να έχουν συλληφθεί μετά την εκστρατεία λογοκρισίας του Φιντέλ Κάστρο το 2003. Στην Ερυθραία κρατούνται 19 δημοσιογράφοι και στην Μιανμάρ εννέα.

Δημοσιογράφοι κρατούνται και σε άλλες 21 χώρες, μεταξύ αυτών και στις ΗΠΑ, όπου κρατείται για πάνω από ένα χρόνο μία ιρακινή δημοσιογράφος, η οποία εργαζόταν για το Ρόιτερ.

Ο αριθμός των φυλακισμένων διαδικτυακών δημοσιογράφων αυξήθηκε στους 68 το τρέχον έτος. Οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτογράφοι της έντυπης δημοσιογραφίας ανέρχονται σε 51,ενώοιυπόλοιποι εργάζονται σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά δίκτυα και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Πηγή: NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς