10 Δεκ 2009

«Απειλή» για προσωπικά δεδομένα το facebook


Στο στόχαστρο μετά την αλλαγή των πολιτικών ασφάλειας

Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στο Facebook «σπρώχνουν» τους χρήστες να μοιραστούν τις προσωπικές πληροφορίες τους με τους πάντες -είναι η πρώτη φορά που τα προφίλ της υπηρεσίας εκτίθενται σε κοινή θέα.
Οι αλλαγές στο Facebook εμφανίστηκαν την Τετάρτη με τη μορφή ενός αναδυόμενου παράθυρου που προτρέπει όλα τα μέλη να καθορίσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειας των προφίλ τους.
Οι χρήστες μπορούν πλέον να καθορίζουν διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε είδος ανάρτησης -φωτογραφίες, κείμενο κλπ- και να επιλέγουν αν το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο μόνο στους φίλους τους, ή και στους «φίλους των φίλων» ή και σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.
Είναι η πρώτη φορά που το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να ανοίξουν τα προφίλ τους σε όλους τους συνδρομητές της υπηρεσίας ή σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.
Οι αλλαγές στην πολιτική ασφάλειας «αποσκοπούν ξεκάθαρα στο να σπρώξουν τους χρήστες του Facebook στο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες από ποτέ. Ακόμα χειρότερα, οι αλλαγές αυτές στην πραγματικότητα θα περιορίσουν τη δυνατότητα των χρηστών να ελέγχουν ορισμένα από τα προσωπικά τους δεδομένα» εκτιμά η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση Electronic Frontier Foundation.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση του Electronic Provacy Information Center: «Το Facebook σπρώχνει τις ρυθμίσεις προς τη θέση 'αποκάλυψτε τα πάντα'. Αυτό δεν είναι δίκαιο».
Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι ορισμένες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, όπως η ηλικία και ο τόπος διαμονής, θα είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε, εκτός αν τα αντίστοιχα πεδία αφεθούν κενά.
Επιπλέον, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφάλειας επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δει τα μηνύματα που αναρτά ο χρήστης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς