12 Νοε 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κραυγή αγωνίας και αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»
Μια εφημερίδα 100 ετών, η Μακεδονία, απουσιάζει εδώ και αρκετές μέρες από τα περίπτερα. Και δύο άλλες δυναμικές εφημερίδες, η Θεσσαλονίκη και τα Σπορ του Βορρά, με την δική τους πολύχρονη ιστορία, απουσιάζουν επίσης από τη δημόσια ζωή της πόλης.
Σε μια κοινωνία που έχει γεμίσει κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, απόγνωση, και οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν, για να πλησιάσουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 1.000.000, υπάρχουν και οι 190 εργαζόμενοι στο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της πόλης που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 100 μέρες και «γιορτάζουν» τα 100ά γενέθλια της Μακεδονίας εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.
Μια ακόμη επιχείρηση ακολουθεί την θλιβερή μοίρα τόσων άλλων; Για τις τρεις ιστορικές εφημερίδες αιτία του αδιεξόδου δεν είναι τόσο η γενικότερη κρίση, όσο οι παλινωδίες του ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα και της «εκδότριας» Βίκυς Σουλοπούλου, που εδώ και χρόνια «πειραματίζονται» στις πλάτες των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών.
Ακόμη και τώρα που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα έχουν συμπληρώσει τους τρεις μήνες και διανύουμε τον τέταρτο, κανείς από την πλευρά της εργοδοσίας δεν μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Είμαστε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας ή εργαζόμενοι χωρίς μισθό; Και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα χαράτσια, οι φόροι και οι αυξήσεις τιμών φέρνουν σε απόγνωση ακόμη και έναν «κανονικό» εργαζόμενο. Το μόνο που οι εργαζόμενοι στις τρεις εφημερίδες γνωρίζουμε, είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι αθετημένες υποσχέσεις, η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για τρεισήμισι μήνες (κάτι για το οποίο δικαιώθηκαν δικαστικά οι εργαζόμενοι) και εσχάτως κάποια θολά επιχειρηματικά σχέδια που προβλέπουν περικοπή θέσεων εργασίας στο ήμισυ, με παράλληλη δραματική μείωση μισθού (40%) όσων «επιζήσουν».
Μπροστά σε αυτό το δράμα που ζούμε και τον εφιάλτη που μας περιγράφουν για το μέλλον -αν βεβαίως υπάρξει μέλλον- καλούμε τους συμπολίτες μας να προβληματιστούν για τη σημασία του Τύπου στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία βιώνει τα τραγικά αδιέξοδα των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών
- Να αποκατασταθεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας
- Να εξετάσει η ιδιοκτησία των εφημερίδων τις προτάσεις ανάπτυξης που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι
- Να σταματήσει η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και τα σχέδια σφαγής των εργαζομένων
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Σχόλιο ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελιδα http://monastiriou85.wordpress.com/που άνοιξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλιακή δράση ομάδων εργαζόμενων. Είναι καιρός να πάρουν΄οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τίς τύχες τους στα χέρια τους. Οχι καταργώντας τα Σωματεία -αυτό θέλουν διακαώς οι εργοδότες- αλλα παρακάμπτοντας διοικητικά συμβούλια που λειτουργούν, στην πράξη, υποταγμένα, συναινετικά πρός τους εργοδότες, ή άτολμα. Ο αγώνας είναι δικός μας αλλα πρέπει να τον δώσουμε στούς δρόμους και όχι στον καναπέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς