28 Φεβ 2010

Ανοιχτή πληγή από τα κλειστά κυκλώματα


Πενταπλασιάστηκαν, μέσα σε τρία χρόνια, τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, για λόγους ασφαλείας!

Το 2008, γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 477 τέτοιες άδειες, έναντι μόλις 105 το 2005.
Τον τελευταίο χρόνο, η αύξηση εγκατάστασης τέτοιων κυκλωμάτων κυμάνθηκε στο 30%, ενώ ο συνολικός αριθμός τους, σε όλη την Ελλάδα, φτάνει αισίως τα 1.372 κυκλώματα παρακολούθησης, από τα οποία τα 845 (ποσοστό 62%), μπήκαν μόλις τα δύο τελευταία χρόνια (το 2007 και το 2008, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία).
Αν και δεν έχουμε ακόμη καμία σχέση με την πρωταθλήτρια στη λειτουργία τέτοιων συστημάτων, Αγγλία, παρατηρείται πλέον και στην Ελλάδα μια σημαντική αυξητική τάση.

Η αρχή, μετά από καταγγελίες, προσπάθησε να βάλει αυστηρούς όρους στη λειτουργία τέτοιων κυκλωμάτων από ιδιώτες. Ετσι,
---απαγόρευσε τη λήψη εικόνων από την είσοδο και το εσωτερικό των σπιτιών, καθόρισε στις 15 ημέρες το χρονικό διάστημα διατήρησης των αρχείων, επέβαλε την υποχρεωτική γνωστοποίηση του κυκλώματος σε αυτήν και την ενημέρωση των πολιτών ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Ακόμη,
---απαγόρευσε πλήρως τη χρήση καμερών για παρακολούθηση και έλεγχο των εργαζομένων, ενώ, για τους κοινόχρηστους χώρους κατοικιών, απαιτείται συγκατάθεση όλων των ενοίκων, περιορίζεται ο χρόνος διατήρησης των αρχείων σε 48 ώρες, ενώ απαγορεύεται η λήψη σε διαμερίσματα, δρόμους και πεζοδρόμους. ΧΡ. Ζ.

πηγή:Κυρ. Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς