28 Φεβ 2010

Ο ακριβός κόσμος της ΕΡΤ World

Η Διεύθυνση Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας .
Από το 2005 ο ετήσιος προϋπολογισμός της ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ
Η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου για τις ατασθαλίες και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει και στη Διεύθυνση Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών, γνωστή ως ΕΡΤ World, που σίγουρα θα απασχολήσει και τη νέα διοίκηση της εταιρείας.
Η διεύθυνση αυτή είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο μεταδίδεται στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Βόρεια και Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Ρωσία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΡΤ3, ενώ προβάλλονται επίσης και πέντε πρωτογενείς εκπομπές, που παράγονται ειδικά για το ΕΡΤ World, με θέματα που αφορούν κυρίως τον απόδημο ελληνισμό.
Ως το 2004 ο προϋπολογισμός της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ τον χρόνο, ποσόν που μπορεί να θεωρούνταν πολύ «σφιχτό», επαρκούσε ωστόσο για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονταν τα κόστη τεσσάρων πρωτογενών εκπομπών, τα τρέχοντα έξοδα της διεύθυνσης, τα έξοδα για τα τυχόν ταξίδια που έπρεπε να γίνουν για την παραγωγή των εκπομπών και οι αμοιβές δέκα συμβασιούχων υπαλλήλων που απασχολούνταν στην ΕΡΤ World με τρίμηνες συμβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές του διευθυντή της ΕΡΤ World κ. Ν. Σωτηριάδη το 2005, οπότε και αποχώρησε από τη θέση του, ανερχόταν σε 3.500 ευρώ (καθαρά), καθώς επίσης και το γεγονός ότι και οι τέσσερις πρωτογενείς εκπομπές ήταν εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής» και από καταγγελίες εργαζομένων στη διεύθυνση αυτή, από το 2005 έγιναν πολλές αλλαγές. Δίπλα στον νέο διευθυντή κ. Ν.Κούρτη προστέθηκαν αναπληρωτές διευθυντές και σύμβουλοι. Ανάλογη αύξηση παρουσιάστηκε στους μισθούς των στελεχών και στα κόστη των πρωτογενών εκπομπών. Ως το 2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το ποσόν των 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο μόνο οι αμοιβές σε διευθυντικά στελέχη και συμβούλους δεν θα μπορούσαν να εκτινάξουν τον προϋπολογισμό της διεύθυνσης στα 3-4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στον σχεδόν δεκαπλασιασμό του κόστους λειτουργίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεικτές παραγωγές. Ενώ ως το 2004 οι πρωτογενείς εκπομπές της ΕRΤ World ήταν εσωτερικές, δηλαδή γυρίζονταν με το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ, άρχισαν να γίνονται μεικτές. Δηλαδή ανατίθεται η παραγωγή τους σε εξωτερικούς παραγωγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και στη συνέχεια πουλούν τις εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς