19 Μαρ 2010

Φεύγουν στο τέλος Ιουνίου όλοι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ

Συμβασιούχοι ΕΡΤ μετά τη συνάντηση με τον Γαμπρίτσο σήμερα το μεσημέρι:
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΜΟΝΙΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ & ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ.


Την Παρασκευή 19/3/2010 αντιπροσωπεία συμβασιούχων δημοσιογράφων από διάφορα τμήματα της ΕΡΤ (Γεν. Διεύθυνση Ενημέρωσης, Γεν. Διεύθυνση Τηλεόρασης, Ψηφιακή Τηλεόραση, Ραδιοφωνία, ιστοσελίδα) συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο.

Στη συνάντηση, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στο νέο πρόεδρο το καθεστώς απασχόλησης τους (ότι εργάζονται δηλαδή επί σειρά ετών, χωρίς ΣΣΕ, επιδόματα, άδειες, ωράρια), εξέφρασαν την αγωνία τους για τη λήξη των συμβάσεων τους σε λιγότερο από 100 ημέρες και ζήτησαν από τον πρόεδρο ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό της νέας διοίκησης για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζόμενων (μονίμων και συμβασιούχων) σ’ αυτήν.

Ο κ. Γαμπρίτσος, παρότι αναγνώρισε και αυτός, όπως και ο κ. Γερουλάνος, ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους για να λειτουργήσει, δήλωσε πως θεωρεί απίθανο «να του εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο την ανανέωση 1200 συμβάσεων έργου (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) στο τέλος Ιουνίου». Για τις διαφαινόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, επικαλέστηκε «τον παλμό της κοινωνίας που έχει στραφεί κατά της ΕΡΤ», λόγω του υψηλού αριθμού εργαζομένων, και τόνισε πως πρέπει να εξαιρέσει ο Υπ. Εσωτερικών κ. Ραγκούσης την ΕΡΤ από την απαγόρευση ανανέωσης συμβάσεων.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του νέου οργανογράμματος και την καταγραφή όλου του προσωπικού (μόνιμου και με σύμβαση έργου) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου, οπότε και θα ανακοινωθεί ο συνολικός σχεδιασμός για το μέλλον της ΕΡΤ. Στόχος τους, είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γαμπρίτσου, να καταγραφεί όλο το προσωπικό, να αποκαλυφθούν οι διπλοθεσίτες και οι αργόμισθοι και να φανεί πόσους εργαζόμενους χρειάζεται η ΕΡΤ στη νέα εποχή, που ορίζεται από τις λέξεις «ανανέωση», «νέες τεχνολογίες» και τους άξονες «ενημέρωση – ψυχαγωγία – πολιτισμός - επιμόρφωση».
Οι γενικές κατευθύνσεις των σταθμών θα παραμείνουν ως έχουν, με «φρεσκάρισμα» ωστόσο της ΕΤ1, επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας -αλλά όχι κλείσιμο- των ψηφιακών καναλιών, έμφαση στο internet και τις νέες τεχνολογίες και άλλες μικρότερες αλλαγές. Σε ότι αφορά τη ΝΕΤ, θα παραμείνει ενημερωτική, χωρίς να περιγράφεται πιο λεπτομερώς.

Όπως, φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνάντηση, το μέλλον όλων των συμβασιούχων της ΕΡΤ (δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών) είναι αβέβαιο, καθώς με αφορμή το πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης, θα επιχειρηθεί συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να δικαιολογηθεί και η εκκαθάριση εργαζομένων που προδιαγράφεται.

Με δεδομένο ότι:
- μεγάλο μέρος του ενημερωτικού τομέα της δημόσιας τηλεόρασης, επί σειρά ετών, στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου σε συμβασιούχους δημοσιογράφους και τεχνικούς
- δεν είμαστε τα golden boys, αντιθέτως οι αποδοχές μας πλησιάζουν ή είναι κατώτερες των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- δεν είμαστε αργόμισθοι, αλλά εργαζόμαστε καθημερινά χωρίς ωράρια, επιδόματα και άδειες
Ζητούμε άμεσα, από τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ να ασχοληθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, που αφορούν περισσότερους από 300 δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Καλούμε επίσης τις δημοσιογραφικές μας ενώσεις, να ζητήσουν άμεσα συναντήσεις με:
- την διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε.
- τον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο
- τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 14:30’ το Σωματείο Συμβασιούχων ΕΡΤ έχει γενική συνέλευση στο Studio E, στην οποία καλό θα ήταν να είμαστε όλοι παρόντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς