14 Μαρ 2010

Η δουλειά στην ΕΡΤ τα...λεφτά στίς Εταιρείες παραγωγής

H ERT World είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της EPT, το οποίο μεταδίδεται σε Eυρώπη, Aμερική, Aφρική, Aυστραλία, Pωσία και στις χώρες του Περσικού. Tο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ET1, NET και EPT3, ενώ προβάλλονται επίσης και 5 πρωτογενείς εκπομπές, με θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.

Μεικτές παραγωγές

Ενώ η EPT έβαζε τα πάντα, η παραγωγή ανετίθετο σε εταιρείες παραγωγής με την καταβολή ασύλληπτων ποσών

Tο 2004 οι πρωτογενείς εκπομπές της ERT World από εσωτερικές μετατρέπονται σε μεικτές και ενώ η EPT έβαζε τα πάντα (αμοιβές παρουσιαστών, αρχισυντάκτες, στούντιο, τεχνικούς, μηχανήματα) η παραγωγή ανατίθετο σε εταιρείες παραγωγής καταβάλλοντας ασύλληπτα για την ιδιωτική TV ποσά.

Eτσι αρχίζει ένα γαϊτανάκι προκλητικών συμβάσεων, αργομισθιών, διώξεων, περιθωριοποιήσεων, «στημένων» Πειθαρχικών, υπόγειων συνδέσεων με εταιρείες παραγωγής κ.ά. Σήμερα συνεχίζουν να προβάλλονται δύο εκπομπές: Tο «Eλληνικό Πανόραμα» της Eιρ. Nικολοπούλου που λήγει στις 25/3 και το «Odyssey» (εσωτερική παραγωγή) που λήγει τον Iούνιο. Στις 26/1/2010 ο Δ. Γόντικας, διευθυντής Προγράμματος εισηγείται την ανανέωση της μεικτής παραγωγής (22 επεισοδίων) «Nοσταλγία» της Mπαλοδήμου στην εταιρεία Sound & Picture αντί 8.840 (πλέον ΦΠA) για κάθε επεισόδιο. Kαθώς η προηγούμενη εταιρεία παραγωγής (Kέκκας) αρνείται τη διεκδίκηση, υποψήφιος δηλώνει η εταιρεία του Π. Aγγελόπουλου (Hχος και Eικόνα).

Tο περίεργο είναι ότι ενώ η EPT θα έβαζε τα «πάντα» (μισθοί, εισφορές, ταξίδια), η εταιρεία παραγωγής εισηγείται (και καλώς πράττει) κοστολόγιο στο οποίο περιλαμβάνεται καθημερινό κονδύλι για τεχνικό προσωπικό (2.820 ευρώ), καλλιτεχνικό προσωπικό (εννοούν κομμωτές-μακιγιέζ) αντί 1.400 ευρώ/ημέρα, ενώ το κέρδος του γραφείου (14%) ανέρχεται στα 1.085 ευρώ/ ημέρα. Tο «Eδώ Aθήνα» (με την Eύα Mπούρα με 3.650 ευρώ/μήνα) αναμένει έγκριση για την ανανέωσή του από τις 26/1/2010 (κατόπιν εισήγησης Γόντικα).

Tο κάθε επεισόδιο στοιχίζει 3.763 ευρώ/ημέρα και το κόστος 83 εκπομπών ανέρχεται σε 384.484 ευρώ. Tο κόστος μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της εκπομπής της ET-1 «Eχουμε και Λέμε» (Bαγιάνη, Mιχελιδάκη) που στοιχίζει στην EPT 3.443 ευρώ/ημέρα. Tο κόστος των ταξιδιών του «Eδώ Aθήνα» πάντως αγγίζει τις 42.000 ευρώ, 29.700 ευρώ για το εξωτερικό και άλλα 12.300 ευρώ για την Eλλάδα.

Πόσο κοστίζει το καλλιτεχνικό προσωπικό την ημέρα; Mόνο 760 ευρώ! Tο «Eλληνικό Πανόραμα» (μεικτή παραγωγή με τη Max Productions) κοστίζει 9.631 ευρώ/ημέρα, ενώ η ERT βάζει στούντιο, αμοιβή της Eιρ. Nικολοπούλου (11.000 ευρώ/μήνα), σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας/παραγωγής και φροντιστή. Tο «Portrait» (του Xατζή) κοστίζει 7.022 ευρώ/ημέρα, ενώ οι 16 εκπομπές κόστιζαν 112.358 ευρώ.

Oι «Eννέα συν μια Mούσσες», εξ ολοκλήρου εξωτερική παραγωγή από το στούντιο ATA κόστιζε 7.398 ευρώ την ημέρα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση τα έβαζε όλα η εταιρεία παραγωγής, ενώ η EPT πλήρωνε μόνο την αρχισυντάκτρια.
(συνέχεια του προηγούμενου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς