9 Μαΐ 2010

Πότε πρέπει να απεργούν οι δημοσιογράφοι;

της Α. Νταρζάνου

Η απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη (η συμμετοχή δηλαδή στην απεργία της ΓΣΕΕ), η οποία ανεστάλη, λόγω της τραγικής είδησης των τριών νεκρών από μολότωφ στη Μarfin, επανέφερε τον προβληματισμό για το "πότε πρέπει να κάνουν απεργία οι δημοσιογράφοι". Από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους στις γενικές απεργίες ή μόνοι τους, ας πούμε την επόμενη μέρα; Με το σκεπτικό ότι πρέπει να προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι απεργίες των εργαζομένων;

Το τραγικό συμβάν των τριών νεκρών ταρακούνησε και τον πιο αδιάφορο "πολίτη του καναπέ", ο οποίος όμως δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί. Πολλοί ενημερώνονταν από τα "braking news" του CNN, ενώ άλλοι παρακολουθούσαν εικόνες από το BBC που μετέδιδε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τα ανώνυμα ειδησεογραφικά blogs που λειτουργούν συστηματικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός στις απεργίες των δημοσιογράφων γνώρισαν μεγάλες δόξες. Λόγω της απεργίας, οι πολίτες στερήθηκαν το δικαίωμά τους στην ενημέρωση. Το δικαίωμα αυτό, βέβαια, περιορίζεται εκ των πραγμάτων σε κάθε απεργία των δημοσιογράφων, όμως οι τρεις νεκροί της τράπεζας οδήγησαν την ΕΣΗΕΑ να αναστείλει αμέσως και ομόφωνα την απεργία.
Πολλές προτάσεις έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για τις απεργίες των δημοσιογράφων: (α) να γίνονται μία μέρα μετά ή μία μερα πριν τις γενικές απεργίες, (β) να απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και έκτακτες συγκυρίες να εξετάζονται κατά περίπτωση, όπως η πρόσφατη με την αναστολή της απεργίας, (γ) να μεταδίδονται μόνο "απεργιακά δελτία ειδήσεων" για ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις. Αυτό σκοντάφτει στους ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι σπάνε τη συμφωνία και μεταδίδουν και άλλη ειδησεογραφία. Η ΕΣΗΕΑ σε αυτή την περίπτωση είναι ανήμπορη να ελέγξει την καταστρατήγηση της συμφωνίας.

Η εμπειρία, πάντως, από το όχι μακρινό παρελθόν, δείχνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα κι όταν δεν απεργούν οι δημοσιογράφοι εξαφανίζουν, ή αποφεύγουν ή υποβαθμίζουν την προβολή των μαζικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι πολύ μακριά η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εναντίον της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, που εξαφανίστηκε από τα κανάλια για να προβληθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Η "Α" επικοινώνησε με μέλη Η "Α" επικοινώνησε με μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Νανά Νταουντάκη, Α' Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ - Αριστερή Όχθη :
Η ενημέρωση δεν υπηρετείται από μέτρα που βγάζουν τους δημοσιογράφους έξω από το σώμα της κοινωνίας

Πολύς ντόρος και μάλιστα με απόλυτο τρόπο για το ότι οι δημοσιογράφοι απεργούσαν την ημέρα της γενικής απεργίας. «Φταίνε», λοιπόν, οι δημοσιογράφοι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση, όπως «φταίνε» οι διαδηλωτές όταν γίνονται επεισόδια.
Ναι, η ενημέρωση είναι αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη, αναμφισβήτητα.
Αλλά, η ενημέρωση δεν υπηρετείται από μέτρα που βγάζουν τους δημοσιογράφους έξω από το σώμα της κοινωνίας, έξω από τα προβλήματα των εργαζόμενων, στους οποίους κι αυτοί ανήκουν -κι ας μην το ξεχνάει κανείς αυτό. Δεν υπηρετείται όταν τους μετατρέπει σε παρατηρητές και μεταφορείς των ειδήσεων που άλλοι «φιλτράρουν».
Μπορεί να απεργήσουν μαζί με τους άλλους, μπορεί χώρια. Σημασία έχει πώς οργανώνουν τον αγώνα τους (αυτό είναι ευθύνη του σωματείου κι έχουμε καταθέσει πολλές σχετικές προτάσεις), αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς υπερασπίζονται το αγαθό της ενημέρωσης από κάθε μορφής διαστρεβλώσεις, παραμορφώσεις και σκοπιμότητες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας, συλλογικά αλλά και ατομικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΙΑΣ, Ταμίας ΕΣΗΕΑ- Δημοσιογραφική Ενότητα:

Είναι προτιμότερο ο κλάδος να απεργεί την επομένη των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Έτσι η κινητοποίηση των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, παραμένοντας σε συνάφεια με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, θα θεωρηθεί συνέχεια της πανεργατικής κινητοποίησης. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις θα προβάλλονται απρόσκοπτα από τα ΜΜΕ.
Να εξεταστεί και η δυνατότητα "απεργιακών δελτίων", προκειμένου να προβληθεί η κινητοποίηση και το διεκδικητικό της πλαίσιο. Δεν νοείται να μην ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ την ελληνική κοινωνία για όλα όσα τους αφορούν. Η προβολή τους επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι συνεργάτες της εξουσίας όπως νομίζουν οι πολλοί.
Τα όσα ακολούθησαν τη μεγάλη σε παλμό και όγκο απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την περασμένη Τετάρτη, δικαίωσαν αυτή την άποψη. Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ αναγκάστηκαν να αναστείλουν την απεργία, που έπρεπε να έχει κηρυχθεί άλλη μέρα.
Με τον τρόπο που απεργούμε τώρα, οι απεργίες μας εκλαμβάνονται σαν απεργίες συμπαράστασης στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να δεσμευτεί να μην απεργεί ποτέ σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Αντώνης Νταβανέλος, γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ - Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος:

* Σε κορυφαίες απεργιακές κινητοποιήσεις απεργούν και οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ως εργαζόμενοι και οι ίδιοι. Όμως υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις που πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.
* Στις περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στις γενικές απεργίες θα μπορούσαν να εξαιρούνται οι συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ και σε συνεννόηση με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδεται απεργιακό δελτίο ειδήσεων, με ευθύνη των δημοσιογράφων και της ΕΣΗΕΑ.
Επειδή το «απεργιακό δελτίο» καταστρατηγείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς, θα μπορούσε να επιδιωχθεί από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (ΕΡΤ).
* Σε έκτακτα γεγονότα, όπως αυτά της περασμένης Τετάρτης, το Σωματείο μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναστέλλει την απεργία, προκειμένου να εξυπηρετήσει το αγαθό της ενημέρωσης και τη δυνατότητα να μεταδίδονται ρεπορτάζ.
πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς