25 Αυγ 2010

Οταν η δημοσιογραφία ξέρει να... ερευνά


Πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική εφημερίδα «Τhe Washington Ρost» θυμήθηκε τις ημέρες της παλιάς δόξας της, την εποχή που οι ρεπόρτερ Μπομπ Γούνγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυπταν το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ.

Στις αρχές του Αυγούστου η εφημερίδα δημοσίευσε σε τρεις συνέχειες ένα ρεπορτάζ για την τεράστια «βιομηχανία εθνικής ασφάλειας» που έχει αναδυθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση. Οπως τονίζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό κολοσσό,«ένα απόρρητο κράτος εν κράτει που κρύβεται από τους πολίτες και δεν υπακούει σε κανόνες».

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η δημοσιογραφική έρευνα,αλλά τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα κόβουν την ανάσα. Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι 1.271 κυβερνητικοί οργανισμοί και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν με αντικείμενο την πάταξη της τρομοκρατίας,την εθνική ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών σε 10.000 περιοχές των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον και στα περίχωρά της έχουν ανεγερθεί 33 οικοδομικά συγκροτήματα προκειμένου να στεγάσουν μυστικές υπηρεσίες από τον Σεπτέμβριο του 2001.
πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς