22 Αυγ 2010

Επέστρεψε απο τις διακοπές ο κύριος-δεν πληρώνω-Σαραντόπουλος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στην «Απογευματινή», όπου διευρύνονται διαρκώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και οι εργαζόμενοι απαντούν με κινητοποιήσεις.
Δεύτερη στη σειρά εξ αυτών η προχθεσινή εικοσιτετράωρη απεργία, που ενδέχεται να μην είναι και η τελευταία. Και αυτό γιατί η ιδιοκτησία του φύλλου κωφεύει στις διαρκείς εκκλήσεις των δημοσιογράφων για πληρωμή των οφειλομένων.

Ο εκδότης Κ. Σαραντόπουλος επέστρεψε από τις διακοπές του στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση Ιουνίου, Ιουλίου και του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου. Πράγμα που καθιστά κάτι παραπάνω από δυσχερή τη θέση των δημοσιογράφων, που κρατούν το φύλλο στα πόδια του δουλεύοντας διπλές και τριπλές βάρδιες -ιδίως αυτή την εποχή, που «τρέχουν» και οι άδειες.

Η ΕΣΗΕΑ είχε ορίσει δύο κατά σειράν χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των οφειλομένων, το δεύτερο εκ των οποίων έληξε την περασμένη Τετάρτη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η απάντηση του Κ. Σαραντόπουλου στις ερωτήσεις συνδικαλιστών και απλών δημοσιογράφων; Κάτι που μοιάζει με «δεν έχω, δεν πληρώνω», άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο από το συντακτικό προσωπικό «να βάλει πλάτη» για να ξεπεράσει η «Απογευματινή» τις όποιες δυσκολίες, ενώ από το Πάσχα πάνω - κάτω είχαν αρχίσει οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Εκείνη την εποχή η ιδιοκτησία του φύλλου άφηνε να διαρρεύσει ότι είχε επαφές με αξιόπιστους επενδυτές, που θα έδιναν λύση σε όλα τα προβλήματα εντός τριμήνου. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές, πάντως, δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στη Φειδίου.

Οσο για τη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αγωνιούν από τη μία για τους μισθούς τους και από την άλλη (ίσως και ακόμη περισσότερο...) για την απαξίωση του φύλλου. Αυτό υπενθυμίζουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και στον εκδότη, αλλά ο τελευταίος δεν δείχνει κατανόηση. Περαιτέρω κινητοποιήσεις και αντιδράσεις θα συζητηθούν και θα προωθηθούν εντός των προσεχών ημερών, με τους εργαζόμενους να αναμένουν την εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας από την ιδιοκτησία έστω και την ύστατη στιγμή. Από την πλευρά τους, πάντως, το λένε φωναχτά: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, για να την κρατήσουμε την εφημερίδα στη ζωή!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς