13 Ιαν 2011

Δύο δημοσιογράφοι την εβδομάδα, ο «φόρος αίματος» των ΜΜΕ το 2010



Δύο δημοσιογράφοι την εβδομάδα (κατά μέσο όρο) έχαναν πέρσι τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, ωστόσο ο συνολικός αριθμός (97) το 2010 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2009 όταν σκοτώθηκαν 133.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των εργαζομένων στις Ειδήσεις (INSI), συνολικά 85 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγές πυρών ή σε δυστυχήματα. Στην πρώτη κατηγορία αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ στη δεύτερη ανήκει και ένας εικονολήπτης στη Γουατεμάλα, που σκοτώθηκε από την εκτόξευση λάβας και βράχων κατά την κάλυψη της έκρηξης ενός ηφαιστείου.
«Είναι τρομερό το τίμημα που πληρώνουμε για τις ειδήσεις μας», δήλωσε ο διευθυντής του INSI, Ρόντνεϊ Πάιντερ. «Τα περισσότερα από τα θύματα δεν ήταν ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονταν σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά δημοσιογράφοι που εργάζονταν στις χώρες τους, επιζητώντας να εκθέσουν την εγκληματικότητα και τη διαφθορά», σημείωσε.
Από τις 30 χώρες που εξετάστηκαν, το Πακιστάν αναδείχθηκε στην πιο επικίνδυνη, καθώς 16 δημοσιογράφοι έχασαν εκεί τη ζωή τους. Ακολουθούν το Μεξικό και η Ονδούρα, με 10 νεκρούς σε κάθε μία χώρα και το Ιράκ με 6. Το Πακιστάν χαρακτηρίστηκε η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2010 και από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που είναι μέλη του INSI, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για την καταμέτρηση των θανάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς