6 Φεβ 2011

Η επανάσταση στην Αίγυπτο μέσω... Facebook και Τwitter



Η γενιά των social media ξάφνιασε με την αποτελεσματική διοργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο αναγκάζοντας το καθεστώς να κόψει το Ιnternet.

Ο γενικός διευθυντής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα Γουάντα Κανφάρ παραδέχτηκε μέσα από την ιστοσελίδα «Ηuffington Ρost» τη συμβολή των social media στην κάλυψη των γεγονότων. Ανέφερε ότι το Facebook,το Twitter και το youTube έκαναν τη διαφορά στην κάλυψη των ταραχών πρώτα στην Τυνησία και τώρα στην Αίγυπτο .

«Το παράδειγμα της Τυνησίας υπήρξε καταλύτης για τις εξελίξεις στη χώρα μου, την Αίγυπτο. Μόλις είδαμε ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να έχει αίσιο τέλος, αμέσως ξεκινήσαμε μια ιντερνετική εκστρατεία για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας,όχι μόνο στο Κάιροαλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις» επισημαίνει ο Αλ Σαχίντ , ένας από τους διαχειριστές της σελίδας του Facebook με τίτλο «Είμαστε όλοι Καλίντ Σαΐντ» («We are all Κhaled Said») η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην κινητοποίηση του Διαδικτύου τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης.

Ο 22χρονος Καλίντ Σαΐντ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο αστυνομικούς τον Ιούνιο του 2010. Τους είχε μαγνητοσκοπήσει την ώρα που πωλούσαν ναρκωτικά και τον ακολούθησαν στο Ιnternet Καφέ όπου προσπάθησε να «ανεβάσει» το βίντεο στο Διαδίκτυο. Αρχικά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι αντιμετώπιζαν σκωπτικά τη γενιά του Facebook, που προσπαθούσε να ξεκινήσει μια επανάσταση online. Ακόμη και οι πιο σκεπτικιστές ωστόσο δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι οι νεαροί χρήστες των social media κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να αποσπάσουν τη συμπαράσταση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Σύμφωνα με το site Sysomos, o αριθμός των αναρτήσεων (tweets) στο Τwitter που περιείχαν τους όρους Αίγυπτος, Υεμένη ή Τυνησία στις 16-23 Ιανουαρίου ήταν μόλις 122.319, ενώ στις 24-30 Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε στα 1,3 εκατομμύρια. Χωρίς το Facebook και το Τwitter είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πρώτες κινητοποιήσεις θα συγκέντρωναν λιγότερους διαδηλωτές, τους οποίους θα διέλυαν ευκολότερα οι αστυνομικές δυνάμεις.
(ρεπορτάζ Δ. Γαλάνη -Δώρα Παυλίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς