30 Απρ 2011

Μάχη... υψηλής ευκρίνειας ΕΡΤ-ιδιωτικών καναλιών

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ιδιωτικών καναλιών και ΕΡΤ με αφορμή τη μονομερή απόφαση της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης να εκπέμψει πιλοτικά σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Το χορό έσυρε πρώτος ο ΣΚΑΙ και ακολούθησε ο ΑΝΤ1, ενώ η Digea, σε εξώδικη διαμαρτυρία της προς την ΕΡΤ, κάνει λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και ενέργεια με την οποία «δυναμιτίζεται η εθνική προσπάθεια και ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία».
Πηγές της Digea επισημαίνουν ότι «δεν είχαν ενημερωθεί για μια τέτοια κίνηση με τη δημιουργία καναλιού HD από την ΕΡΤ» και ότι «έτσι δεν λειτουργεί η αγορά με ισονομία και ισοτιμία, μιας και είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για τη "μετάβαση", την ίδια στιγμή που η δημόσια τηλεόραση χρηματοδοτείται με απόφαση του Θ. Ρουσόπουλου με 320 εκατ. ευρώ το χρόνο από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ». Οι κατηγορίες των ιδιωτικών καναλιών προς την ΕΡΤ είναι σφοδρές:
Η ΕΡΤ αντιμετωπίζει τη νομιμότητα και τους ανταγωνιστές της ιδιωτικούς σταθμούς με τη νοοτροπία του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου, καταστρατηγώντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου για τη διαδικασία αδειοδότησής τους.
Προσκαλεί και προκαλεί τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, καθώς και τον Πάροχο δικτύου Digea Α.Ε. να την ακολουθήσουν στην παρανομία της, παρότι γνωρίζει καλά ότι το νομικό και τεχνικό πλαίσιο που καθορίζει την ψηφιακή εκπομπή στην περίοδο της μετάβασης αποκλείει τη δυνατότητα εκπομπής οποιουδήποτε νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, πόσο μάλλον αυτό να είναι σε υψηλή ευκρίνεια, ανάλυση που απαιτεί υπερδιπλάσια χωρητικότητα από ένα πρόγραμμα απλής ευκρίνειας, όπως αυτά που προβλέπεται να εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Μετάβασης.
Αποπροσανατολίζεται και μπερδεύεται το τηλεοπτικό κοινό, εισάγονται από το παράθυρο αυθαίρετες προδιαγραφές εκπομπής εκτός χρόνου, προγραμματισμού και συντεταγμένης διαδικασίας.

πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Σόνια Χαϊμαντά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς