13 Μαΐ 2011

Ο ΕΔΟΕΑΠ νομιμοποιεί - με τα στοιχεία μας- το μνημόνιο



Τής Τζώρτζιας Κοντράρου (μέλους του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ)

Ο ΕΔΟΕΑΠ έσπευσε να νομιμοποιήσει διαδικασίες ελέγχου των ασφαλιστικών μας ταμείων που υπαγορεύτηκε από το μνημόνιο και το ΔΝΤ.


Μετά από συζήτηση για το θέμα της αποστολής στοιχείων που αφορούντο ΕΔΟΕΑΠ στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή που προβλέπεται στονόμο 3863/2010 – νόμος που συνδέεται το με μνημόνιο – πρότεινα την μη αποστολή στοιχείων καθώς ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν υπαγόμαστε στους φορείς, στους οποίους αναφέρονται οι σχετικέςδιατάξεις.


Λυπάμαι γιατί , παρά τις εκκλήσεις μου, η πλειοψηφία που σχηματίστηκε από τους Σπανοπούλου, Φαράκο, Μυλωνά, ΚυρίτσηΔεμερτζή και Καταιφτζή ( Ο Παν. Τσούτσιας αποχώρησε πριν πάρει σαφή θέση) και ο Παν. Νεστορίδης είχε δηλώσει – έτσι τουλάχιστον δήλωσε η Ελένη Σπανοπούλου – ότι θα συμφωνούσε με την άποψη που θα επικρατούσε στο συμβούλιο, δέχθηκε τελικά να αποσταλούν τα στοιχεία.


Ούτε και η διεξοδική επιχειρηματολογία του νομικού μας συμβούλου ,που την διάβασε η Σπανοπούλου από σημείωμα που είχε συζητήσει και αρνήθηκε αρχικά να το δώσει στα μέλη του Δ.Σ., έπεισε τους παρόντες να μην δεχθούμε μια διαδικασία η οποία αφορά φορείς δημοσίου δικαίου και όχι εμάς.


Από όλες τις πλευρές των εξωτερικών επιστημονικών συμβούλων επισημάνθηκε ότι η αποστολή ή όχι των στοιχείων είναι πολιτική απόφαση, την οποία οφείλει να πάρει το Δ.Σ.


Οι συνέπειες όμως για το Ταμείο μας με την αποδοχή αυτής της διαδικασίας το προσομοιάζει με ταμεία τελείως διαφορετικού νομικού χαρακτήρα. Γεγονός με απροσδιόριστες συνέπειες που αντιτίθεται μάλιστα στους πολύ χρονους και επιτυχείς δικαστικούς αγώνες που έχουμε δώσει ως Οργανισμός.


Το Ταμείο μας εποπτεύεται από το υπουργείο αλλά είναι αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο. Σε εκλεγμένη διοίκηση ανατίθεται η διαχείριση και η λειτουργία του. Δεν στηρίζεται, ούτε επιχορηγείται, ούτε επιβαρύνει το κράτος. Η βιωσιμότητα του και η ευρωστία του εξαρτάται αποκλειστικά από τις διοικήσεις του κι από τον τρόπο που αυτές διαχειρίζονται τα του Ταμείου.


Αν και σε όλους τους τόνους επισήμανα τους κινδύνους στην περίπτωση αποδοχής αυτής της διαδικασίας, με λύπη μου διαπίστωσα πως κανένας από το Δ.Σ. δεν προβληματίστηκε. Επικράτησαν κορώνες του τύπου<δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα>,< θα μας πάρουν με τις πέτρες αν πούμε ότι όλη η Ελλάδα ακολουθεί ένα δρόμο ενώ εμείς είμαστεδιαφορετικοί >, <είμαστε υπέρ της διαφάνειας> , <θα αποφύγουμε αυτό που ορίζει ο νόμος πως εάν δεν στείλουμε τα στοιχεία, μετά 4 μήνες τουπουργείο θα μπορεί μόνο του να πάρει μέτρα ελέγχου της βιωσιμότηταςτων ταμείων που δεν θα συμμορφωθούν>.


Οι απαντήσεις είναι προφανείς τελικά μόνο για εμένα και στηρίζονται στο καταστατικό του Ταμείου, σε νόμους και δικαστικές αποφάσεις. Εχουμε να χάσουμε γιατί θα ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία όλων αυτών που βάλουν την <καρδιά> του Ταμείου μας που είναι ο νομικός χαρακτήρας του.


Δεν είμαστε εμείς διαφορετικοί, αλλά ο επιτυχής τρόπος σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου μας επί 43 χρόνια αποδεικνύει ότι η ιδιαιτερότητα μας στηρίζεται σε νόμους που ίσχυαν και ισχύουν.


Η διαφάνεια την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε πρωτίστως αφορά τους ασφαλισμένους και μετόχους του Ταμείου μας. Και ενώ μιλάμε για διαφάνεια θέλουμε να αποφύγουμε μέτρα που ενδεχομένως θα πάρει το κράτος?


Μα ούτε αυτά τα μέτρα μας αφορούν εφόσον εμείς έχουμε την νομιμοποίηση, ευθύνη και ικανότητα ( μήπως δεν την έχουμε?) να διατηρούμε το Ταμείο εύρωστο και βιώσιμο.


Οι διοικήσεις των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα την τελευταία διετία απέδειξαν ανικανότητα να αντιστρέψουν την αρνητική εξέλιξητων οικονομικών μας, που είχε καταγραφεί από την αναλογιστική μελέτητου 2008 πριν ακόμη μπει στη χώρα το ΔΝΤ.


Η κακοδιαχείριση και η αλόγιστη σπατάλη, η ανοχή (όχι τυχαία βέβαια!) της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ σε προτάσεις περικοπών για να καλυφθούν ζημιές των παρελθόντων ετών, έχουν υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο, οι οποίοι στις επερχόμενες εκλογές θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο του κλάδου για να συνεχίσουντο έργο χρεωκοπίας του ταμείου μας, που έχουν ξεκινήσει.

πηγή: Mediasoup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς