15 Δεκ 2009

Να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους οι δημοσιογράφοι


Τέσσερις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες - Financial Times, Independent, Times, Guardian, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διασφάλισαν σήμερα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμα να προστατεύουν τις πηγές τους.
Τα βρετανικά ΜΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία τα Μέσα ενημέρωσης οφείλουν να δημοσιοποιούν το όνομα της πηγής τους.
Αντίθετα, για τους δικαστές του Στρασβούργου η απόφαση που διατάσσει τους προσφεύγοντες στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δημοσιοποιούν τα ονόματα όσων αποκαλύπτουν έγγραφα που προκύπτουν από διαρροή και συγκεκριμένα σχετίζονται με την υπόθεση της πιθανής εξαγοράς της Interbrew από την South African Breweries το Δεκέμβριο του 2001, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
Στις 27 Νοεμβρίου 2001, ένας δημοσιογράφος των Financial Times παρέλαβε από ένα άτομο που διατήρησε την ανωνυμία του το αντίγραφο ενός εγγράφου το οποίο έδειχνε την πιθανή προσφορά εξαγοράς της Ιnterbrew από την SAΒ.
Την ίδια ημέρα, ο δημοσιογράφος των FT τηλεφώνησε στη Goldman Sachs την τράπεζα που είναι σύμβουλος της Ιnterbrew, για να την ενημερώσει για τη δημοσίευση του εγγράφου. Οι εφημερίδες Times, Reuters, Guardian και Independent δημοσίευσαν την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο.
Το δημοσίευμα είχε σημαντική επίδραση στο χρηματιστήριο και για τις δύο εταιρείας με τις μετοχές τους να αυξάνονται και να μειώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τον Δεκέμβριο του 2001 βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Interbrew και διέταξε τα ΜΜΕ να αποκαλύπτουν τέτοιου είδους έγγραφα.Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν δέχτηκαν αυτήν την απόφαση και προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπου και δικαιώθηκαν.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς