23 Οκτ 2012

BBC: Δεν υπήρξε συγκάλυψη στο σκάνδαλο παιδεραστίας



Ο γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Εντγουίσλ διέψευσε ότι το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αποπειράθηκε να συγκαλύψει την υπόθεση του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, σε βάρος του οποίου υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κοριτσιών, μιλώντας στα μέλη της βουλής των κοινοτήτων, η αντιμετώπιση εκ μέρους των οποίων ήταν ιδιαίτερα εχθρική σε ορισμένες περιπτώσεις.


«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. . . όποιος το εξετάζει δεν μπορεί παρά να συναισθάνεται φρίκη», είπε ο Εντγουίσλ στα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Μέσων ενημέρωσης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το δημόσιο βρετανικό δίκτυο, που λειτουργεί εδώ και 90 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη μακρά ιστορία του μετά τις καταγγελίες πως έκοψε την έρευνα που είχαν κάνει δικοί του δημοσιογράφοι για το σκάνδαλο Σάβιλ.

Ο Εντγουίσλ, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση του δικτύου μόλις τον Αύγουστο, εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής μια ημέρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι το BBC οφείλει να «δώσει απαντήσεις», κι ενώ έχει αρχίσει να διεξάγεται αστυνομική έρευνα.

Ο επικεφαλής του δικτύου παραδέχθηκε ότι η διοίκησή του καθυστέρησε πολύ περισσότερο από ό,τι θα όφειλε να αντιμετωπίσει το θέμα. Ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανό η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και νεαρών γυναικών να ήταν εκτεταμένη στην βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απάντησε: «δεν έχω ακόμα σχηματίσει μια επαρκώς ευρεία εικόνα ώστε να γνωρίζω εάν [η κακοποίηση] ήταν ενδημική». Πρόσθεσε ότι «η ερώτηση-κλειδί για μένα είναι ποια ήταν η έκταση» της υπόθεσης, ενώ τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό είναι να το εξετάσουμε όσο πιο βαθιά και πλατιά θα μπορούσαμε».

Η υπόθεση παιδεραστίας από μέρους του διάσημου --στη Βρετανία, κατά κύριο λόγο, αφού εκτός αυτής είναι μάλλον άγνωστος-- παρουσιαστή Σάβιλ είναι το σοβαρότερο σκάνδαλο που πλήττει το BBC μετά την παραίτηση του τότε γενικού διευθυντή και προέδρου του το 2004, αφού το δίκτυο είχε μεταδώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε «εξωραΐσει» τις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ το 2003, κάτι που σύμφωνα με δικαστική έρευνα ήταν ψευδές.

Ο Στίβεν Χιούλετ, πρώην στέλεχος του BBC, δήλωσε ότι εάν ανακύψει πως το ρεπορτάζ των συντελεστών της εκπομπής Newsnight για την υπόθεση κόπηκε «εξαιτίας εταιρικών συμφερόντων, αυτό θα ήταν καταστροφή» για το δίκτυο. Την εποχή που ελήφθη η απόφαση να κοπεί το ρεπορτάζ αυτό, ο Εντγουίσλ ήταν επικεφαλής του τμήματος BBC Vision, το οποίο επιβλέπει την παραγωγή και την κατάρτιση του προγράμματος του δικτύου.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς