4 Δεκ 2012

Διακήρυξη Ευρωπαίων διανοούμενων κατά της Χρυσής ΑυγήςΕυρωπαϊκό «μέτωπο» κατά της Χρυσής Αυγής δημιούργησαν προσωπικότητες από όλη τη Γηραιά Ηπειρο, που με κείμενό τους καταγγέλλουν τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα (EGAM), το οποίο μάλιστα καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων προς την Ακρόπολη στις 15 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι.

Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ηχηρά ονόματα, όπως ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο και ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, καταφέρεται ενάντια στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τον νεοναζισμό. «Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!» γράφουν χαρακτηριστικά, ενώ εξηγούν ότι «η ρατσιστική, αντισημιτική και νεοναζιστική ρητορική,καθώς και οι πράξεις βίας που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στην ίδια τη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε».


Επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «μια φυσική και ασήμαντη συνέπεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, όχι μόνο επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο για κάθε δημοκρατική κοινωνία, αλλά επειδή η κρίση δεν είναι κάτι που θα ξεπεραστεί σύντομα». Οι διανοούμενοι και ενεργοί πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη ξεσπούν: «Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με τη συνέργεια μεταξύ αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών!» και προσθέτουν ότι «όλα αυτά τροφοδοτούνται από την αδιαφορία και τις αδυναμίες των δημοκρατικών δυνάμεων».

Οι υπογράφοντες φέρνουν την Ευρώπη και τους Ελληνες πολιτικούς προ των ευθυνών της: «Σε αυτήν τη μεγάλη μάχη, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη λιτότητα και τη μετανάστευση, δημιουργούν τις συνθήκες για την εξάπλωση του νεοναζισμού. Οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η δυσλειτουργία ορισμένων κρατικών θεσμών αλλά και η αδιαφορία μέχρι και η υποστήριξη που απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή αποτελούν τη βάση για την ανεκτικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται η ρητορική και οι πράξεις μίσους». Καλούν ακόμη τους πολίτες να υπερασπιστούν την κοινωνική ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς