Συνολικά 132 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος τη «μαύρη χρονιά» του 2012, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IIP) με έδρα τη Βιένη.
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών δημοσιογράφων από τότε που το IIP έχει ξεκινήσει να καταγράφει συστηματικά τους βίαιους θανάτους δημοσιογράφων, δηλαδή από το 1997», αναφέρει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.
«Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2009 με 110 νεκρούς δημοσιογράφους, εκ των οποίων 32 στη διαβόητη σφαγή του Μαγκιντανάο στις Φιλιππίνες» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Είναι απλώς απίστευτο ότι τόσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2012» σχολίασε η διευθύντριά του IIP Άλισον Μπέθελ-ΜακΚένζι.
Πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους ήταν το 2012 η Συρία, όπου σκοτώθηκαν 31 ρεπόρτερ και 8 πληροφοριοδότες στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη δεύτερη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους βρίσκεται για το 2012 η Σομαλία, όπου σκοτώθηκαν 16 δημοσιογράφοι
Μεταξύ των άλλων χωρών που αποδείχθηκαν επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους περιλαμβάνονται το Πακιστάν (8 νεκροί), η Βραζιλία (5 νεκροί), η Κολομβία και η Ονδούρα (τρεις νεκροί σε κάθε μία από τις χώρες) και το Μεξικό (7 νεκροί).
Όσον αφορά τους περιορισμούς και τα εμπόδια στην ελευθέρια του Τύπου, το IIP καταγγέλλει τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Κούβα, τον Ισημερινό, την Κίνα, το Νεπάλ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Η Τουρκία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με περίπου 70 φυλακισμένους δημοσιογράφους, αριθμός που αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Στις 18 Δεκεμβρίου οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) είχαν ανακοινώσει διαφορετικούς απολογισμούς για το 2012: 88 δημοσιογράφοι νεκροί, σύμφωνα με τους RSF, και 67 σύμφωνα με την CPJ.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς