2 Ιαν 2013

BBC: To "fakelaki" και η μάχη της Ελλάδας ενάντια στη διαφθορά


Με τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ασχολείται άρθρο του BBC Magazine, το οποίο κάνει το οποίο κάνει εκτενή αναφορά και ξεχωριστή επεξήγηση της λέξης "φακελάκι".

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες  που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναφέρουν περιπτώσεις δωροδοκίας.

Αναφορά γίνεται στη ιστοσελίδα της Χριστίνας Τρεμόντι, edosafakelaki.org η οποία είχε την πρώτη της εμπειρία με αυτή την πρακτική όταν ο παππούς της χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Η  ετυμολογία της λέξης φακελάκι (fakelaki) το οποίο σημαίνει "μικρός φάκελος", ενώ δίνει και πληροφορίες για το πως προφέρεται η λέξη, δηλαδή, "fakk-el-akee".


“Είναι βετεράνος πολέμου και του έγινε διάγνωση καρκίνου του προστάτη” αναφέρει η Χριστίνα. Ένα βράδυ είχε αδιάκοπη αιμορραγία και έπρεπε να μεταφερθούμε στο νοσοκομείο... εκεί αγνόησαν τον παππού μου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Χριστίνα η μητέρα της έδωσε 300 ευρώ ώστε να εγχειρησθεί ο παππούς της εντός της ημέρας.

Η Χριστίνα αποφάσισε να αποκαλύψει πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική στην Ελλάδα. Σε ένα μήνα υπήρξαν γράφτηκαν από πολίτες στην ιστοσελίδα τουλάχιστον χίλιες ιστορίες δωροδοκίας

"Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι,  θυμωμένοι, αισθάνονται εξαπατημένοι" αναφέρει.

Στη συνέχεια το άρθρο του BBC κάνει εκτενή αναφορά σε παραδείγματα διαφθοράς και "φακελάκια" που μάλλον κάτι θυμίζουν στους περισσότερους Έλληνες.

Για παράδειγμα η ιστορία ενός άνδρα που γράφει "Ο πατέρας μου είχε καρκίνο και έπρεπε να κάνει εγχείρηση στο πάγκρεας. Ο χειρουργός ζήτησε  χρήματα, και πριν από την επέμβαση του έδωσα  500 ευρώ. Από την έκφραση του κατάλαβα  ότι δεν ήταν αρκετά...".

Το BBC τονίζει ότι  η ανησυχία για τη διαφθορά στην Ελλάδα εχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται, με τη χώρα να κατατάσσεται σε πολύ χαμηλές θέσεις στις λίστες διαφάνειας και το βάρος του ενδιαφέροντος να πέφτει κυρίως στον φορολογικό τομέα.

Χαρακτηρίζει τη φοροδιαφυγή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και καταγράφει τις έντονες πιέσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ γίνεται ξεχωριστή αναφορά και στην περιβόητη "λίστα Λαγκάρντ".

Τέλος, στο κείμενο υπογραμμίζεται με νόημα ότι σε σελίδες όπως το edosafakelaki.org μόλις το 3% των κειμένων σχετίζεται με φακελάκια προς εφοριακούς, καθώς όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθειμένοι να το ανακοινώσουν.

Τέλος αναφέρεται στον Διομήδη  Σπινέλλη  ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι από γενικός γραμματέας  πληροφοριακών συστημάτων του  ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το σύστημα.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς