16 Απρ 2013

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ


Μυθιστόρημα για την ζωή στην Βόρεια Κορέα, που προσφέρει μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό της απομονωμένης αυτής χώρας τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την Πεζογραφία.

Το Orphan Master's Son γράφτηκε από τον 45χρονο Ανταμ Τζόνσον, ο οποίος επί τρία χρόνια έκανε έρευνα για το βιβλίο του. Διηγείται την ιστορία ενός ήρωα του στρατού, ο οποίος πέφτει σε δυσμένεια.

Η εφημερίδα New York Times κυριάρχησε στις δημοσιογραφικές κατηγορίες με τέσσερα βραβεία: Δημοσιογραφικής Ερευνας, Επεξηγηματικού Ρεπορτάζ, Διεθνούς Ρεπορτάζ και Αρθρογραφίας

Το βραβείο Διεθνούς Ρεπορτάζ κέρδισε ο Ντέιβιντ Μπαρμπόζα για την έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης. Η κριτική επιτροπή τόνισε την «πολύ καλά τεκμηριωμένη δουλειά του Μπαρμπόζα κάτω από τη μεγάλη πίεση των κινεζικών αρχών».


Η Δημοσιογραφική Ερευνα των Times που βραβεύτηκε αφορά το σκάνδαλο δωροδοκίας της Wal-Mart με σκοπό να κυριαρχήσει στη μεξικανική αγορά.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών 97ων Πούλιτζερ ήταν το βραβείο για το Εσωτερικό Ρεπορτάζ που δόθηκε σε ένα μικρό ιστότοπο, το InsideClimate News για την κάλυψη της κηλίδας στον ποταμό Καλαμαζού το 2010.

Το Associated Press κέρδισε το βραβείο για την φωτογραφική κάλυψη Εκτακτης Είδησης με την δουλειά των φωτογράφων του στη Συρία, ενώ το βραβείο Εκτακτης Είδησης δόθηκε στην εφημερίδα Denver Post για την κάλυψη της επίθεσης σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο.

Η εφημερίδα Sun Sentinel του Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα κέρδισε το βραβείο Κοινωνικού Εργου για την έρευνά της σχετικά με την δράση εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και θεωρούνται η υψηλότερη διάκριση στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Το βραβείο Θεατρικού Εργου δόθηκε στο Disgraced του Αγιάντ Αχτάρ, το βραβείο ποίησης στο Stag's Leap της Σάρον Ολντς και το βραβείο Μουσικής στο έργο της Κάρολιν Σο Partita for 8 Voices.

Τέλος το βραβείο Βιογραφίας δόθηκε στο έργο του Τομ Ρέις The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo.

Πηγή: kathimerini.gr, AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς