16 Απρ 2013

«Οι ειδήσεις είναι τοξικές για τον οργανισμό»


Συγγραφέας προτείνει να μην τις διαβάζουμε

Δυστυχήματα, θάνατοι, κρίση, απόγνωση, ασθένειες… καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις κάθε είδους, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αρνητικές. Σύμφωνα με Ελβετό συγγραφέα λοιπόν, οι ειδήσεις αυτές είναι τοξικές και κάνουν κακό στον οργανισμό μας, όμως ακριβώς δρα η υπερφαγία που έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία και τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, όταν μια είδηση έχει να κάνει με ένα αυτοκίνητο που την ώρα που κινείτο σε γέφυρα, αυτή καταρρέει με αποτέλεσμα το αμάξι να πέσει. Το ρεπορτάζ εστιάζει στην πτώση του αυτοκινήτου από τη γέφυρα, στον οδηγό και την κατάσταση της υγείας του, τον προορισμό του, τη ζωή του… Όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άσχετα. Το σχετικό, το οποίο σπάνια αναφέρεται, είναι ο λόγος της πτώσης της γέφυρας. «Οι ειδήσεις μας οδηγούν σε ένα τελείως λάθος μονοπάτι. Με αυτό τον τρόπο υπερεκτιμάται η τρομοκρατία, ενώ το χρόνιο στρες υποτιμάται. Με αυτό τον τρόπο υπερεκτιμάται η κατάρρευση της Lehman Brothers is overrated και  υποτιμάται η φορολογική ανευθυνότητα. Με αυτό τον τρόπο υπερεκτιμώνται οι αστροναύτες και υποτιμώνται οι νοσηλεύτριες», γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο μεταφέρονται αποσπάσματα από το βιβλίο «The Art of Thinking Clearly: Better Thinking, Better Decisions» του Ρολφ Ντόμπελι, οι ειδήσεις λειτουργούν σαν ναρκωτικό, μας κάνουν απαθείς, σκοτώνουν τη δημιουργικότητα, αναστέλλουν τη σκέψη και καθοδηγούν προς τον λάθος δρόμο.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Ντόμπελι, δεν είμαστε αρκετά ορθολογιστές για να εκτιθέμεθα στον Τύπο, ενώ οι ειδήσεις μπορούν να λειτουργήσουν όπως τα ναρκωτικά, καθώς θέλουμε διαρκώς να μαθαίνουμε το τι συμβαίνει στον κόσμο. Παρόλα αυτά, εκπαιδευόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για όσα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να μένουμε απαθείς τηλεθεατές ή αναγνώστες, κάτι που, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Ίσως για αυτό η δημιουργικότητα του αναγνώστη σκοτώνεται… «Δεν γνωρίζω ούτε έναν πραγματικά δημιουργικό άνθρωποι που είναι εθισμένος στις ειδήσεις. Ούτε έναν συγγραφέα, συνθέτη, μαθηματικό, επιστήμονα, μουσικό, σχεδιαστή, αρχιτέκτονα, ζωγράφο. Από την άλλη, γνωρίζω πολλά μυαλά καθόλου δημιουργικά που καταναλώνουν τις ειδήσεις σαν να πρόκειται για ναρκωτικά. Αν θέλεις να βρεις παλιές λύσεις, τότε διάβασε τις ειδήσεις. Αν θέλεις να βρεις νέες λύσεις, τότε σταμάτα», υποστηρίζει ο Ντόμπελι, ο οποίος ζητά μια δημοσιογραφία διαφορετική, με βαθυστόχαστα άρθρα και μια άλλη μορφή ειδήσεων.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς