23 Μαΐ 2013

Αστυνομική αυθαιρεσία εις βάρος φωτορεπόρτερ – Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει την αδικαιολόγητη προσαγωγή και κράτηση του φωτορεπόρτερ Νίκου Γιακουμίδη από την Αστυνομία, επειδή φωτογράφιζε άστεγο σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αυθαίρετη ενέργεια των αστυνομικών εις βάρος του φωτοειδησεογράφου, υπενθυμίζοντας ότι είναι υποχρέωση των αρχών να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου στο έργο τους.


Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε επίσης την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που με επιστολή στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται τόσο για τη συσσώρευση κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος δημοσιογράφων και ιδίως φωτορεπόρτερ, όσο και για την αδυναμία της αστυνομίας να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από βίαιες επιθέσεις.

Η ΕΟΔ τονίζει στις αστυνομικές αρχές ότι με τέτοιου είδους ενέργειες και παραλείψεις στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και παραβιάζουν θεμελιώδεις όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς