15 Ιαν 2014

Μάνα έτσι μας φάγαν τα λεφτά...


Του Γιώργου Τούλα 
Στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, με ένα διάγγελμα που θυμίζει Βόρεια Κορέα να κλείσει την ΕΡΤ. Χωρίς να τηρείται καμία νόμιμη διαδικασία, με ένα ανυπόγραφο και ασφράγιστο χαρτί από το υπουργείο Οικονομικών που φθάνει στα γραμματοκιβώτια των εργαζομένων και που ο ίδιος ο ΟΑΕΔ στον οποία καταφεύγουν χαρακτηρίζει ως άκυρο, καθώς δεν συνοδεύεται καν από αποζημιώσεις.
Έξι μέρες αργότερα...


... ο υπουργός Οικονομικών δίνει εντολή στην τράπεζα της Ελλάδας να καταβάλει άρον άρον στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας δυο μισθούς. Η καταβολή γίνεται Σάββατο μεσάνυχτα (!) 21 Ιουνίου.
Αρχίζει ένας μαραθώνιος φημών για τις νόμιμες αποζημιώσεις των απολυμένων. Η Κυβέρνηση διαμηνύει την επομένη μέρα του λουκέτου πως θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα και στο ακέραιο!
Στις 5 Ιουλίου του 2013, ο κ. Χρήστος Νικολαΐδης, με άρθρο σε τοπικό blog απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αποζημιώσει τους εργαζόμενους του καναλιού που εργαζόταν.
Λίγες μέρες μετά, ο δημοσιογράφος των Νέων Γιώργος Παπαχρήστος, επικαλούμενος ανώνυμη επιστολή δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, θέτει ξανά το θέμα των αποζημιώσεων των εργαζομένων σε αμφισβήτηση.
Στη βουλή, ο βουλευτής της νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Τζαμτζής, δηλώνει ευθαρσώς στη Βουλή: «Δεν γίνεται από τη μία να λέμε ότι η ΕΡΤ ήταν παραμάγαζο και καλώς την κλείσαμε και από την άλλη να δίνουμε για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της κι άλλα χρήματα». Η διάταξη που πολεμούσε ο κύριος Τζαμτζής η διάταξη προέβλεπε την εξαίρεση των συγκεκριμένων εργαζομένων από τον νόμο του 1967 για τις αποζημιώσεις λόγω λύσεων συμβάσεων.
Παρέα του έκανε στις δηλώσεις και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης (ΝΔ) που ανέφερε: «άρθρο 108, ΕΡΤ, να εφαρμοστεί ανώτατο όριο, η αποζημίωση είναι αδικαιολογήτως υπέρογκη,  τουλάχιστον προκλητική και αδικαιολόγητα υπέρογκη».
Μετά ο υπουργός Οικονομικών αποσύρει από το πολυνομοσχέδιο τη διάταξη για τις Νόμιμες αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ βάζοντας τον Μάκη Βορίδη να πει στη Βουλή: «εμείς που στηρίζουμε και έχουμε ψηφίσει να κοπούνε οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις».
Τι καταλαβαίνεις από την τελευταία φράση; Ότι η νέα μόδα είναι ο υποκινούμενος κοινωνικός εμφύλιος. Βάζεις μια κοινωνική κατηγορία εναντίον μιας άλλης. Σήμερα τρώνε τις νόμιμες αποζημιώσεις απολυμένων ανθρώπων που εργαζόταν στο φορέα δεκαετίες, αύριο θα προχωρήσουν σε χειρότερα. Και κάθε φορά η επίκληση της κοινωνικής δικαιοσύνης θα τους βοηθά να καθαρίζουν το τοπίο. Με τη βοήθεια εγκάθετων δημοσιογράφων, πρόθυμων βουλευτών και παπαγάλων που φροντίζουν να ανοίγουν το δρόμο. Τόσο απλά.
Έξι μήνες μετά τα χρήματα των αποζημιώσεων έχουν κάνει φτερά. Η τελευταία φορά που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα έναντι αποζημίωσης ήταν ο Αύγουστος. Έκτοτε σιωπή βαθιά. Όταν το ίδιο το κράτος διδάσκει την ανομία γιατί να κατηγορήσει κανείς τους ιδιώτες. Αν μέχρι πρότινος ο λόγος που επικαλούνταν οι ανεκδιήγητοι υπουργοί για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων ήταν η κατάληψη του ραδιομεγάρου τώρα τι είναι; Το να μη γραφτούν τα ποσά στα έξοδα του 2013 και τους τραβήξει το αυτί η Τρόικα. Αυτό και τίποτε άλλο.
 πηγή: parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς